Lisää kasvisruokaa arkeen – tofu-kurpitsacurry

Kasvisruoka on tullut meidän keittiöön jäädäkseen. Eilen lounaaksi ensimmäistä kertaa kokattu tofu-kurpitsacurry kiilasi saman tien kestosuosikkien kärkikastiin. Kaupassa kärryihin kerätään vino pino sesongin kasviksia, kierrellään katselemassa, millaisia uutuuksia vegehyllyille on tällä kertaa ilmestynyt, ja ryhmittäydytään kylmäkaapeilla kasvipohjaisten tuotteiden eteen. Kauppakassista löytyy aina myös vähintään yksi pala tofua. Aina ei todellakaan ole ollut näin.

tofu-kurpitsacurry

Kovin monta vuotta en ole ehtinyt liputtaa tofun ja muiden kasvipohjaisten proteiinien puolesta. Jos totta puhutaan, saatoin jopa vältellä niitä. En ymmärtänyt, miten mauttomasta tofukuutiosta voisi valmistaa maukasta ruokaa. Tempe, seitan, quorn ja soijasuikaleet olivat erikoisuuksia, joihin törmäsin lähinnä entisen työpaikkani opiskelijaravintolassa.

Ennakkoluuloni vegemakkaroita ja vuustoja kohtaan olivat kohtuuttoman suuret, eikä mieleni tehnyt lähteä kokeilemaan summassa tuotteita, jotka ehkä jäisivät syömättä. Tiesin kyllä, että ilmaston kuumenemisen hidastamiseksi pitäisi vähentää eläinperäistä ruokaa ja lisätä arkeen kasvispohjaista ruokaa, mutta käytännön toteutus tuntui hankalalta.

Sitten tapahtui jotain. Tammikuussa 2018 sattuman oikusta istuin filipiiniläisen ravintolan pöytään ja päätin hetken mielijohteesta antaa tofulle tilaisuuden. Muistan edelleen, miten hämmästynyt olin. Kulhoruoan pinnalle asetellut tofukuutiot olivat pinnaltaan rapeita ja maultaan hillittömän herkullisia!

Sen jälkeen alkoi tutustumisprosessi, joka jatkuu edelleen. Aloin vähitellen ymmärtää, miksi tofulla ja muilla aikoja sitten kehitetyillä kasviproteiineilla on Aasiassa niin suuri suosio. Olen myöntänyt olevani väärässä ja kääntänyt takkini vähän nolostellen aiempaa ankeaa asennettani.

tofu-kurpitsacurry

Sittemmin olen syönyt superhyviä tofuvartaita, santsannut tofulimonelloa, kokannut pastaa pehmeällä silken tofulla ja maistellut mainiota tofuskagenia. Nykyään jääkaapissa on aina vähintään yksi kimpale tuota idän ihmettä. Pidän tofua aina varalla, sillä se säilyy pitkään ja siitä on vaikka mihin. Siinä sivussa keittiöömme on hiipinyt myös muita kasvipohjaisia vaihtoehtoja kuten niitä soijasuikaleita, tempeä ja hiljattain paluun tehnyttä nyhtökauraa Jääkaapin hyllyiltä löytyy myös vuustoa, soijajugurttia ja tietenkin kaurakermaa. Myös tuoreiden kasvisten määrä ylittää reippaasti puolen kilon päivittäisen suosituksen.

Tuorein ihastukseni kasvipohjaisten tuotteiden tutustumismatkalla on vegaaninen suklaavanukas. Vielä kaksi viikkoa sitten lusikoin tyytyväisenä suuhuni tavallista suklaamoussea, kunnes uskalsin vihdoin maistaa vegaaniversiota. Halleluja, kuinka herkullista! Nyt ihmettelen vain sitä, miksi ihmeessä sallin ennakkoluulojeni ohjata ostovalintojani näinkin pitkään.

Mutta se suklaavanukkaista, sillä nyt on vihdoinkin aika sukeltaa reseptin pariin. Tämä supermaukas tofu-kurpitsacurry on omittu kenenpä muunkaan kuin hyvän ystäväni ja taitavimmista taitavimman Hanna Hurtan blogista. Resepti on alun perin saatu edesmenneestä Esther-ravintolasta, jossa Hanna kyseiseen herkkuun tutustui. Minä olen tehnyt pieniä muutoksia alkuperäiseen ohjeeseen mökkikeittiöstä löytyvien tykötarpeiden mukaan, mutta jos haluat kurkata orkkisreseptin, se löytyy täältä: Tofu-kurpitsacurry á la Esther. Molemmista resepteistä riittää reippaasti neljälle nälkäiselle.

Tofu-kurpitsacurry

1 pkt maustamatonta tai marinoitua tofua (250–300 g)
½ kurpitsa (n. 700 g)
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl rypsiöljyä paistamiseen
2 tl curryjauhetta
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
½ tl kurkumaa
1 tl chilihiutaleita
1 purkki tomaattimurskaa (500 g)
1 purkki kookosmaitoa (250 ml)
2 kourallista tuoretta pinaattia
½ sitruunan raastettu kuori
1 sitruunan mehu
suolaa
Lime- tai sitruunaviipaleita

Viimeistelyyn: tuoretta persiljaa tai korianteria sekä halutessasi chiliä
Lisukkeeksi: riisiä paketin ohjeen mukaan, puuroriisikin toimii todistetusti hyvin.

Kääri tofukimpale talouspaperin tai puhtaan keittiöpyyhkeen sisään kuivumaan. Nosta paketin päälle paino kasvisten kuorimisen ja pilkkomisen ajaksi.

Kuori kurpitsa ja lusikoi siemenet talteen (voit paahtaa ne uunissa ja käyttää esim. Salaatin tai jugurtin lisukkeena). Kuutioi kurpitsa reiluiksi suupaloiksi. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita pannulla öljyssä hetki ja lisää sitten kurpitsakuutiot. Lisää joukkoon mausteet eli chili, curry, juustokumina ja kurkuma. Jatka kuullottamista vielä tovi.

Holauta kasvisten sekaan tomaattimurska ja kookosmaito. Huuhtele tomaattimurskapurkki pienellä määrällä vettä ja kaada sekin ruoan joukkoon. Anna kiehahtaa ja hauduta sen jälkeen kannen alla n. 10 minuuttia. Pane viimeistään tässä vaiheessa riisivesi kiehumaan.

Kun kurpitsa on pehmennyt, lisää pannulle kuutioitu tofu ja anna makujen imeytyä vähintään 10 minuuttia. Sekoita soosin joukkoon lopuksi tuore pinaatti.

Mausta tofu-kurpitsacurry ennen tarjoilua raastetulla sitruunankuorella, sitruunan mehulla ja suolalla oman maun mukaan. Lusikoi lautaselle ja viimeistele tofu-kurpitsacurry lime- tai sitruunalohkoilla, tuoreilla yrteillä ja/tai chilillä.

tofu-kurpitsacurry

Ps. Jos sinäkin suhtaudut uteliaasti kasvisruokaan, sujauta korvasi taakse odottamaan Hannan uusi projekti, Kasviskapina. Kasvipohjaiseen syömiseen kannustava sivusto avautuu näillä näkymin vuoden loppuun mennessä, mutta Kasviskapinan instagram-pöhinää pääsee seuraamaan jo nyt!

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.