Joulupöydän lämmin kurpitsasalaatti

Joulu 2021 on monella tapaa erikoinen. Perheen yhteisestä pöydästä puuttuu äiti, jota nykyään myös mummiksi kutsutaan, joka seilaa Atlantin toisella puolella naisistonsa kera. Tuolit jäävät tyhjiksi myös siskon perheen kohdalla, sillä koulusta kotiin kulkeutunut viruksenpirulainen pitää koko porukan karanteenissa aina tapaninpäivään saakka. Toisen siskon jaloissa pyörivät koululaisen lisäksi kolmivuotias sekä tänä vuonna syntyneet kaksoset.

Yllä mainituista syistä myös keittiöpuuhat jakautuvat tänä jouluna toisin kuin ennen. Yritämme päästä helpommalla, tehdä mahdollisimman paljon valmiiksi ja muistella, miten äiti tämän tekisi. Siksi joulupöytään kannetaan aiemmista kerroista poiketen lämmin kurpitsasalaatti.

lämmin kurpitsalaatti

lämmin kurpitsalaatti

lämmin kurpitsalaatti

Joulupöydän lämmin kurpitsasalaatti on simppeli, mutta samaan aikaan ihanan maukas ja värikäs ilmestys. Se sisältää käytännössä vain kurpitsaa, perunaa ja kylmää kastiketta sekä koristeluun käytettävän mintun ja granaattiomenansiemenet. Lämmin kurpitsasalaatti on helppo valmistella etukäteen, sillä kasvikset voi paahtaa vaikka paria päivää ennen ja kastikkeenkin voi sekoittaa jääkaappiin hyvissä ajoin. Ennen ruokailua kurpitsat ja perunat lämmitetään nopeasti uunissa tai mikrossa, asetellaan lautaselle, lisätään kastike ja koristeet ja kannetaan pöytään.

lämmin kurpitsalaatti

Kylmään kastikkeeseen voi käyttää kreikkalaistyyppisen kauragurtin sijaan soijapohjaista versiota. Myös tavallinen turkkilainen ja kreikkalainen jugurtti toimivat hyvin, mutta suosittelen ainakin kokeilemaan kasvipohjaista vaihtoehtoa, jos allergiat eivät rajoita sen käyttöä. Reseptistä riittää lisukkeeksi 4–6 hengelle riippuen siitä, mitä kaikkea muuta joulupöydässä tarjotaan. Meillä tilaa lautaselta vievät mm. laatikot, pottumuusi, punajuurisalaatti, porkkala, sitruunainen graavisiika, sinappisilakat sekä munakoisosilli.

Joulupöydän lämmin kurpitsasalaatti

1 myskikurpitsa
8–12 keitettyä perunaa
3 rkl za’atar-mausteseosta**
oliiviöljyä

kylmä kastike:
1,5 dl kreikkalaistyylistä kauragurttia
puolikkaan sitruunan mehu
1–2 valkosipulinkynttä
1 tl sumakkia
suolaa ja pippuria

koristeluun:
tuoretta minttua
1/2 granaattiomenan siemenet

lämmin kurpitsalaatti

**za’atar-mauste, kiitos ohjeesta Viimeistä murua myöten!
2 rkl kuivattua timjamia
1 rkl kuivattua oreganoa
1 rkl kuivattua minttua
2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
1 rkl sumakkia
suolaa

Väännä ensin uuni 200 asteeseen ja sekoita za’atar-mausteseos. Jos jääkaapissasi ei majaile edellisiltä päiviltä yli jääneitä keitinpottuja, esikeitä perunoita n. 10 minuuttia. Halkaise sitten kurpitsa ja kaiverra siitä siemenet lusikalla. Siemenet paahdetaan kurpitsan ja perunoiden kanssa samalla pellillä, eli älä missään nimessä heitä niitä menemään. Leikkaa kurpitsa reilun sentin paksuisiksi siivuiksi ja asettele ne kuori alaspäin leivinpaperoidulle pellille. Paloittele perunat sopiviksi suupaloiksi ja lisää nekin pellille, samoin kuin kurpitsansiemenet.

Holauttele reilusti oliiviöljyä kasvisten päälle ja ripottele sitten za’atar -mausteseos tasaisesti perunoiden ja kurpitsapalojen ylle. Paahda pellillistä uunin keskiosassa 30–40 minuuttia, kunnes kurpitsat ovat kypsiä ja saaneet kunnolla väriä. Sekoita sillä aikaa kastike.

Lisää kauragurtin joukkoon sitruunasta puristettu mehu, hienoksi silputtu valkosipuli ja mausteet. Maistele ja anna makujen tekeytyä sillä aikaa, kun kasvikset paahtuvat. Irrota granaattiomenansiemenet koputtelemalla puolikasta hedelmää puisella kapustalla kulhon yläpuolella.

Kokoa salaatti laakealle lautaselle tai vadille. Asettele pohjalle perunat ja kurpitsat. Jos kurpitsan kuori tuntuu paksulta, voit lusikoida kurpitsanlihan irti kuoresta, me jätimme kuoren paikoilleen. Ripottele kasvisten päälle paahtuneet kurpitsansiemenet. Lusikoi sitten gurttikastike sattumiksi salaatin päälle. Koristele granaattiomenansiemenillä sekä tuoreella mintulla. Nauti heti tai hiukan jäähtyneenä.

lämmin kurpitsalaatti

lämmin kurpitsalaatti

Ps. Vaikka ruoan nimi on lämmin kurpitsasalaatti, se toimii tosi hyvin myös kylmänä. Jos salaattia siis jää joulupöydästä yli, se maistuu myös seuraavana päivänä!

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.