Supermehevä sitruunainen oliiviöljykakku (G)

”Kyllähän sinä täällä hyvin pärjäät, viisi päivää menee nopeammin kuin huomaatkaan,” sanoo puoliso ja hyppää moottoripyörän selkään. Vilkutan, kunnes pyörä katoaa mökkitien mutkan taakse. Vaikka tämä on jo kolmas kerta, sydän hakkaa heti kiivaammin. Yksin mökillä, mitähän tästä taas tulee. Astelen jyrkkää polkua alas mökkipihaan ja istun hetken puutarhakeinussa keräämässä itseäni. Sitten siirryn kesäkeittiöön. Tilanne vaatii lohturuokaa, joten vartin päästä uuniin sujahtaa sitruunainen oliiviöljykakku.

oliiviöljykakku

Lohturuokalistani on lyhyt. Ehdottomasti eniten kokkauskertoja on kertynyt ohrarieskalle, sillä mikään ei lohduta niin kuin tuore ja lämmin leipä. Kun maailma potkii päähän ja silmät ovat itkusta turvoksissa, leipominen auttaa. Kotiin leviävä uunissa paistuvan leivän tuoksu saa uskomaan, että minusta saattaa sittenkin olla johonkin, osaanhan ainakin leipoa maailman parasta leipää! Kakkossijaa pitää Anna-Leena Härkösen keittokirjan reseptillä keitelty sitruunapasta, jonka sekaan ennen heitin pari kanafilettä. Nykyään nautin sitruunapastani kaurapaloilla, tofulla tai kukkakaalilla – ja tietysti tuorepastalla. Ennen kulunutta kesää lista olisi loppunut tähän. Nyt pronssipallille kiipeää kirpeän sitruunainen ja supermehevä oliiviöljykakku, joka onnistuu lohduttamaan yksinäistä mökkiläistä kerta kerran jälkeen (paitsi silloin, kun korvasin maustamattoman jugurtin maustetulla ja kakusta tuli liian makea). Oliiviöljykakku on ovela kaveri, sillä se koukuttaa kerrasta, eikä paluuta ole.

oliiviöljykakku

Mikä kakusta sitten tekee niin koukuttavan? Vastaus on lopulta aika yksinkertainen: hapokkaan sitruunan, aromikkaan neitsytoliiviöljyn ja maltillisen makeuden ja mehevän koostumuksen yhdistelmä on nimittäin vertaansa vailla. Oliiviöljykakku sopii erityisesti aikuiseen makuun, mutta maistuu todistetusti myös mökin lapsivieraille. Jos vierastat voimakkaan neitsytoliiviöljyn makua, voit hyvin valita miedomman version. Minä käytän suoraan tuottajalta tilattua tiukkaa tavaraa. Ei oliiviöljykakku ole oliiviöljykakku, jos se ei maistu oliiviöljyltä. Lohturuokakategoriaan kakku keikahtaa myös siksi, että se ei kaipaa vaivaamista, vatkainta tai muutenkaan muuta kuin nopeaa sekoittamista. Kypsennykseen kuluu kolme varttia, joten pikaherkkua oliiviöljykakku ei kuitenkaan ole.

oliiviöljykakku

oliiviöljykakku

Jospa siirryttäisiin jo leipomishommiin, ajattelette varmaan. No hyvä on, käydään käsiksi itse reseptiin. Olen viilannut oman versioni Emilia Kolarin Soppa365-sivustolle kehittämästä oliiviöljy-sitruunakakun reseptistä. Vähensin sokerin määrää, käytin turkkilaista jugurttia (ja välillä ranskankermaa, kun jugurtti oli päässyt loppumaan), jätin sitruunamehun ja -kuoriraasteen määrän mittaamatta, vaihdoin vehnäjauhot gluteenittomaan kaurajauhoon ja pidensin paistoaikaa, sillä halusin pintaan kunnolla pitkän kypsennyksen mukanaan tuomaa paahteisuutta.

Mökkiolosuhteisiin oliiviöljykakku sopii siksikin, että sen voi hyvin paistaa valurautapannussa tai muussa uuninkestävässä vuoassa, kunhan sen voitelee ja jauhottaa hyvin. Irtopohjavuokaa ei siis mökkikeittiön varusterepertuaariin välttämättä tarvitse lisätä. Ja nyt vihdoin leipomaan!

Sitruunainen oliiviöljykakku

1,5 dl sokeria
2 dl kaurajauhoja
1 dl mantelijauhoa
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1/2 tl suolaa
1 1/2 dl neitsytoliiviöljyä
1 1/2 dl maustamatonta jogurttia tai ranskankermaa
1 sitruunan mehu ja kuori
1 kananmuna

Vuokaan tai valurautapannuun loraus oliiviöljyä & mantelijauhoa, koristeeksi tomusokeria

Väännä uunin nupit 175 asteeseen. Voitele n. 23 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka, valurautapannu tai muu paistovuoka, jota aiot käyttää ja jauhota se mantelijauholla.

Vispilöi oliiviöljy, jogurtti tai ranskankerma, sitruunan mehu ja kuoriraaste sekä kananmuna vatkaimella tai puuhaarukalla sekaisin. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet eli jauhot, sokeri, mantelijauho, sooda, leivinjauhe ja suola keskenään. Yhdistä sitten kulhojen sisältö ja sekoita tasaiseksi. Taikina on valmis.

Kumoa taikina paistoastiaan ja kypsennä uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Uunit ovat erilaisia, joten odota, kunnes oliiviöljykakku on paahtunut toivottuun tummuuteen. Anna jäähtyä ja koristele siivilöimällä päälle tomusokeria. Jos paistoit kakun irtopohjavuoassa, irrota laidat varovasti ja siirrä kakku toiselle lautaselle. Jos taas käytit valurautapannua tai muuta astiaa, jossa on kiinteät laidat, älä turhaan yritä siirtää kakkua mihinkään vaan tarjoa se paistoastiasta. Varsinkin mökkiolosuhteissa valurautapannu sopii kahvipöytäänkin vallan mainiosti!

oliiviöljykakku

Seuraavalla kerralla oliiviöljykakku joutuu vegaaniseen tulikokeeseen, sillä aion testata kananmunan vaihtamista aquafabaan eli kikherneiden säilykeliemeen ja sekoitan taikinaan jogurtin sijaan vastaavaa kasvipohjaista tuotetta!

4 kommenttia artikkeliin ”Supermehevä sitruunainen oliiviöljykakku (G)

  1. Jess! Kiitos ohjeesta, tein tätä tänään ja tosiaan niin hyvää, että melkein itkettää 🙂 Extra vergine makeassa leivonnassa on veikeä ainesosa, näitä kokeiluja tekee mielellään.

    • Mahtavaa! Onpa tosi kiva kuulla, että kakusta tuli mieleinen 🤗 Tämän täydellisempää kakkua en ole koskaan aiemmin onnistunut leipomaan – neitsytoliiviöljyn, sitruunan ja sopivasti karamellisoituneen paistopinnan maku on suoraan toisesta todellisuudesta!

  2. Moi, tätä tekisi mieli kokeilla! Mitä sanoisit; oisiko tämä paras syödä heti tuoreeltaan vai mehevöityykö seuraavaan päivään?

    • Oliiviöljykakku on ihanan mehevää vielä parinkin päivän jälkeen, eli ei tarvitse syödä kaikkea heti tuoreeltaan. En siis sanoisi, että mehevöityy lisää, mutta ei myöskään helposti kuivu. 🙂

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.