Kandeeratut jalapenorenkaat – joululahja tulisen ruoan ystävälle

Tässäpä täydellinen lahja, jota jokainen tulisen ruoan ystävä rakastaa: kandeeratut jalapenorenkaat! Cowboy candyksi eli lehmipojan karkiksikin kutsuttu herkku on niin koukuttavaa tavaraa, että sitä kannattaa keitellä saman tien purkki tai pari omaankin jääkaappiin tekeytymään.

kandeeratut jalapenorenkaat

Kandeeratut jalapenorenkaat seikkailivat ympäri somea jo muutama vuosi sitten, mutta kuten aina, meikäminna seurasi jälkijunassa ja pääsi maistamaan kyseisiä karkkeja vasta tänä vuonna. Sitten testailin reseptiä omassa keittiössäni. Yhdistelin eri ohjeita ja lisäsin sekä sitruksen makua luomusitruunan mehusta ja kuoresta että luottomaustettani kuivattua valkosipulia suoraan valkosipulimyllystä.

Sokeroidut jalapenorenkaat maistuvat ihan vain sellaisenaankin suoraan purkista napsittuna, mutta niillä voi herkutella myös tacotorstaina, kebabkeskiviikkona tai pizzaperjantaina. Leivänkin päällisiksi nuo tahmaiset rinkulat sopivat, sekä koristamaan kaikenlaisia aasialaisia annoksia.

kandeeratut jalapenorenkaat

kandeeratut jalapenorenkaat

Parhaimmillaan tämä makean tulinen naposteltava on parin kolmen viikon jälkeen, sillä tulisuus tasaantuu vähitellen. Jos siis ryhdyt toimittamaan tontun virkaa tämän tekstin luettuasi, muista kertoa optimaalisesta tekeytymisajasta myös lahjan saajalle, jotta hänkin osaisi malttaa mielensä. Paitsi siinä tapauksessa, jos tekee kovasti mieli, silloin voi kyllä maistaa. Lupaan olla hiiskumatta asiasta kellekään. (Jos kaipaat heti syötävissä olevia ruokalahjoja kurkkaa myös puolukkasuolan ja suklaapretzeleiden reseptit!)

kandeeratut jalapenorenkaat

kandeeratut jalapenorenkaat

Käytä reilun kokoista kattilaa, sillä sokerinen seos kiehahtaa helposti yli pienemmästä kasarista. Purkit kannattaa valmistella etukäteen, jotta ne ovat valmiina, kun purnukoiden täyttämisen aika koittaa.

Kandeeratut jalapenorenkaat

10–12 jalapenoa
3 ½ dl sokeria
1 ¼ dl omenasiiderietikkaa
½ sitruunan mehu ja kuori
1 tl kuivattua valkosipulia
Ripaus kurkumaa
Ripaus cayennepippuria

Leikkaa jalapenot 3–5 mm renkaiksi. Jos et erityisemmin välitä tulisuudesta, poista siemenet jalapenorenkaista. Ja muista käyttää keittiöhansikkaita tai pestä kädet huolella jalapenorenkaiden käsittelyn jälkeen!

Kaada reilun kokoiseen kattilaan sokeri, omenasiiderietikka, puolen sitruunan mehu ja raastettu kuori sekä mausteet. Kiehauta ja anna porista miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Lisää sitten jalapenorenkaat ja anna keitoksen kuplia toiset 5 minuuttia. Nosta jalapenorenkaat siirapista reikäkauhalla erilliseen astiaan tai suoraan puhtaisiin purkkeihin ja käännä lämpöä suuremmalle. Siirappi saa kiehua kunnolla vielä 5 minuuttia.

Siirrä jalapenorenkaat purkkeihin ja kaada kuuma siirappi niiden päälle. Anna jäähtyä ja siirrä kandeeratut jalapenorenkaat jääkaappiin tekeytymään vähintään viikoksi. Muista kertoa tämä myös onnekkaalle lahjansaajalle, jotta hän osaa siirtää purnukat suoraan jääkaappiin.

kandeeratut jalapenorenkaat

Psst! Jos siirappia jää yli, sitä voi käyttää ruoanlaitossa esim. grillattujen tai paahdettujen kasvisten valelemiseen, salaattikastikkeeseen tai maistella vaikka paahtoleivän päällä. Jalapenosiirappi antaa vinkeän vivahteen myös drinkkeihin tai mocktaileihin!

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.