Vegaaninen hopeatoffee – joulun paras herkkulahja!

Vuoden viimeinen, ja ehdottomasti makein lahjavinkki tulee tässä. Vegaaninen hopeatoffee on lähestulkoon parasta mitä maa päällään kantaa! Törmäsin hopeatoffeen reseptiin viime jouluna Chocochili-blogissa. Siitä asti ihana lakritsin maku on pyörinyt kieleni päällä, sillä RA-KAS-TAN hopetoffeeta yli kaiken. Rakastin tuota ihanan sitkeää mustaa kultaa jo silloin, kun sitä myytiin vain patukkana, sellaisena superohuena lakritsilevynä, jonka pureskeleminen vei melkein paikat mennessään. Voitte siis ehkä arvata, miksi istun täällä koneen äärellä innosta pinkeänä. Vihdoinkin voin tehdä hopeisia herkkukarkkeja ihan itse – ja vielä vegaanisena!

vegaaninen hopeatoffee

Jos sinäkin tunnet jonkun nostalgiannälkäisen sokerihiiren, on tässä täsmälahja juuri hänelle. Toffeen keittäminen on helppoa, kun apuna on digitaalinen lämpömittari. Metallinen anturi upotetaan paksupohjaisessa kattilassa kiehuvaan toffeemassaan ja sitten vain veivataan ja odotellaan, että lämpötila nousee 120 asteeseen. Ilman mittaria oikean koostumuksen löytäminen on haastavampaa, mutta ei suinkaan mahdotonta. Silloin joudut luottamaan enemmän omaan intuitioon, sillä ohjeellinen 6–8 minuutin keittoaika ei välttämättä takaa onnistunutta lopputulosta.

vegaaninen hopeatoffee

vegaaninen hopeatoffee

Minä käytin Chocochilin Elinan lailla Pirkan lakritsikastiketta eli sitä samaa, mitä tursotetaan tuubista jäätelön päälle. Sokeriksi valikoitui ruskea ruokosokeri ja kaurakermaksi Oatlyn iMat Visp. Raakalakritsijauhetta pitäisi löytyä nykyään ihan normikaupastakin, mutta ainakin Ruohonjuuren valikoimiin se kuuluu varmuudella. Yhdestä satsista saat 30–40 toffeetyynyä riippuen siitä, minkä kokoisia paloja aiot massasta leikata.

Vegaaninen hopeatoffee

1 dl ruskeaa ruokosokeria
1 dl lakritsikastiketta
3/4 dl tummaa siirappia
3/4 dl ruuanlaittoon tarkoitettua kaurakermaa
1 rkl raakalakritsijauhetta
(rypsiöljyä)

Ota sopivankokoinen vuoka (minä käytin n. 15 x 15 cm vuokaa) ja vuoraa se leivinpaperilla. Alkuperäisessä reseptissä paperi voidellaan rypsiöljyllä, mutta oman kokemukseni mukaan sitä ei välttämättä tarvita. Mittaa ainekset paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna jatkuvasti sekoitellen. Kun toffeeseos alkaa kiehua, voit vähentää lämpöä. Viimeistään tässä vaiheessa kattilaan kannattaa törkätä lämpömittari ja seurata sitä silmä kovana. Tavoitteena on saavuttaa 120 asteen lämpötila.

Kun mittari näyttää oikeita lukemia, ota kattila hellalta ja kaada massa leivinpaperoituun vuokaan. Anna jäähtyä hetki huoneenlämmössä ja siirrä sitten hela hoito kylmään jääkaappiin tai vaikka parvekkeelle (paitsi jos on kova pakkanen). Leikkaa jähmettynyt massa sopiviksi paloiksi terävällä veitsellä tai keittiösaksilla.

vegaaninen hopeatoffee

Kääräise jokainen karkki suorakulmion muotoiseen leivinnpaperinpalaan, pakkaa purkkeihin tai pussukoihin ja pyöräytä ympärille värikäs nauha. Vegaaninen hopeatoffee eli joulun paras herkkulahja on valmis!

Ps. Tsekkaa myös muut vastuullisen joulun lahjavinkit!

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.