Vadelma-tomaattikastike pastalle – mikä mainio makupari!

Tilasin miehelleni joululahjan hyvissä ajoin. Verkkokauppa lupasi toimitusajaksi 5–7 arkipäivää, joten paketti ehtisi hyvin jouluksi. Samaan syssyyn päätin tilata omaankin keittokirjahyllyyn täydennystä, niinpä klikkailin ostoskoriin myös Ruotsissa vuoden keittokirjaksi valitun julkkiskokki Lotta Lundgrenin Laga mig -opuksen. Kirja vakuutti kuvituksellaan, sillä kannen kuvassa kirjailija oli juuri työntämässä päätään kattilaan. Jospa reseptiikassakin olisi jotakin uutta ja erilaista?

vadelma-tomaattikastike

Paketti saapui kaksi viikkoa joulun jälkeen. Paketoin hätäpäissäni kuusen alle miehen fanittaman Yotam Ottolenghin keittokirjan sijaan pellavaisen kylpytakin. Onneksi sekin oli hänelle mieluinen. Kun kirjat vihdoin pääsivät käsiimme, niitä selailtiinkin sitten pari päivää putkeen. Flavourin sivuilta kokeiluun otettiin ensimmäisenä kokonaisena paahdettu juuriselleri. Minun huomioni kiinnittyi Lundgrenin kirjan avattuani vadelmista ja tölkkitomaateista keitettyyn pastakastikkeeseen, joka viimeisteltiin burratalla. Vadelma-tomaattikastike pantaisiin tulille ensi tilassa.

Vadelmien ja tomaattien yhdistäminen oli uutta ainakin minulle. Rakastan molempia raaka-aineita. Annoin vastikään itselleni luvan ostaa kasvatettuja vadelmia myös keskellä talvea, niin paljon iloa ne aamuihini tuovat. Nyt mehevät marjat pääsisivät myös pastalautaselle, jännittävää!

vadelma-tomaattikastike

vadelma-tomaattikastike

Alkuperäinen resepti Pasta pomodoro med hallon och burrata on yksinkertainen ja nopea. Lundgren hauduttelee soosia vain pastan keittämisen ajan. Kastike toimii varmasti niinkin, mutta koska tomaatti saa sitä syvempiä sävyjä mitä kauemmin sitä keittelee, minä suosittelen pidentämään kokkausaikaa vähintään 20 minuuttiin.

Kokeilin kokkaamista sekä tuoreilla että pakastevadelmilla ja molemmat maistuivat ihanilta! Uskon, että myös vadelmahillo toimii, jos marjoja ei pakastimestakaan löydy. Jos hillo on kovinkin sokerista, kannattanee hunajan määrää vähentää tai unohtaa se kokonaan. Burratan voit korvata tarvittaessa mozzarellalla, vaikka se ei ihan sama asia olekaan. Pastakastike tosin maistuu mainiolta myös ilman, joten juuston voi jättää poiskin. Sitruuna on pakollinen, ja mieluiten luomuna. Reseptistä riittää neljälle.

vadelma-tomaattikastike

Vadelma-tomaattikastike pastalle

2 valkosipulinkynttä
1/2 tl kuivattua chiliä
1 tölkki (400g) tomaattimurskaa
2 dl vadelmia, tuoreita tai pakastettuja
2 tl hunajaa
1/2 tl suolaa
1 sitruunan kuori ja mehu
mustapippuria

Lisäksi:
1 pallo burrataa
pastaa

Hienonna valkosipulinkynnet ja pyöräytä ne pannulla oliiviöljyssä yhdessä kuivatun chilin kanssa. Lisää vadelmat ja sekoita niin, että ne murskaantuvat pienemmäksi. Lisää tölkillinen tomaatteja, hunaja ja suola. Raasta hyvin pestyn sitruunankuoren keltainen osa varovasti kitkerää valkoista maltoa vältellen. Purista mehu ja lisää se kuoriraasteen kanssa kastikkeeseen. Anna hautua hiljalleen 20–30 minuuttia. Keitä pasta ja upota se kastikkeeseen. Annostele lautasille ja viimeistele pehmeällä burratalla. Annoksen päälle voit raastaa vielä vähän lisää sitruunankuorta ja rouhaista myllystä mustapippuria.

vadelma-tomaattikastike

Jälkikirjoitus:
Olen pantannut tämän reseptin julkaisemista kuukausitolkulla, sillä en ollut tyytyväinen kuviin ja suunnittelin ottavani uudet. Vadelma-tomaattikastike oli värjännyt tarjoiluastian reunat rumaksi, ja joku sommittelussakin mätti. Tänään blogin luonnoskansiota selatessani mietin, miksi tämä ihana resepti on edelleen julkaisematta. Kaiken ei tarvitse olla viimeiseen asti hiottua, sillä tahroja on elämä täynnä. Sitä paitsi tärkeintä on maku – ja sitä tässä ruoassa riittää!

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.