Gluteenittomat suklaakeksit – rapeita päältä, pehmeitä sisältä

Haluaisitko leipoa suolaista vai makeaa, kysyin siskoni 8-vuotiaalta tyttäreltä. Makeaa, hän vastaa ja lisää viestiin muffinssi-emojin. Lyhyen kirjeenvaihdon jälkeen pääsemme yhteisymmärrykseen. Tämä täti lupaa opettaa, miten syntyvät gluteenittomat suklaakeksit. Pidämme kunnon turvavälin ja tapaamme videon välityksellä. Hän Tapiolassa ja minä täällä Kalasatamassa – kaukana toisistamme, mutta kuitenkin yhdessä.

gluteenittomat suklaakeksit

Lähetän etukäteen listan tarpeellisista tavaroista. Ennen aloittamista kannattaa ottaa esiin kaksi kulhoa, muutama iso lusikka, sähkövatkain, mittasarja, nuolija ja keittiövaaka. Siskolleni lähetän viestillä kauppalistan: suklaata, maissijauhoja, sokeria, voita, vaniljasokeria, leivinjauhetta ja kananmunia. Myös pelti ja pari arkkia leivinpaperia on hyvä olla valmiina.

Lauantaina kello kaksi soitan tokaluokkalaiselle videopuhelun. Molempia taitaa vähän jännittää. Gluteenittomat suklaakeksit ovat oikeastaan sivuseikka, sillä tärkeämpää on viettää aikaa yhdessä. Ensin väännetään uuni 180 asteeseen, sitten aloitamme suklaan punnitsemisella ja sen vesihauteessa sulattamisella. Ei nää sula ollenkaan! Eiku nyt ne alkaa sulamaan. Pitääkö vielä sekoittaa? Äiti, tuu auttamaan! Yritän huudella ruudun toiselta puolelta, että minultakin voi pyytää apua, mutta äiti on tietysti aina äiti ja keittiön pöydän toisella puolella tarkkailemassa tilannetta.

gluteenittomat suklaakeksit

gluteenittomat suklaakeksit

Suklaat saadaan sulatettua, seuraava vaihe on onneksi helpompi. Sekoita kuivat aineet eli maissijauhot, sokerit ja leivinjauhe. Sitten seuraa kinkkinen tehtävä: riko munat yksitellen kulhoon. Äääk, en mä osaa, mitä jos sitä kuorta menee mukaan? Sanon, ettei se haittaa yhtään, kuorenpalat voi noukkia kulhosta pois ennen taikinan sekoittamista. Tyttö yllättää itsensäkin, kolauttaa kuoren kulhon laitaan ja holauttaa kananmunan kuivien aineiden sekaan kuin vanha tekijä. Jee, mä osasin!

Sitten vatkataan. Äiti astelee keittiöön apukokiksi, kun pienet kädet eivät enää jaksa pidellä vatkainta. Resepti kehottaa jatkamaan, kunnes taikina on kevyttä ja ilmavaa. Vertailemme kulhojemme sisältöä kännyköiden välityksellä ja päätämme edetä seuraavaan vaiheeseen. Taikinasta tulee löysempää, kuin oletin, mutta toteamme yhdessä, ettei se haittaa. Myöhemmin, kun kertaan alkuperäistä Australian MasterChefistä tuttua reseptiä tätä postausta varten, huomaan, että taikinan olisi pitänyt antaa jämäköityä 15–20 minuuttia suklaan lisäämisen jälkeen. Mitäpä tuosta, gluteenittomat suklaakeksit maistuivat mahtavilta näinkin!

gluteenittomat suklaakeksit

Lusikoimme puolet taikinasta pellille pieniksi lätäköiksi ja koristelemme ne rouhituilla suklaapaloilla. Sujautamme pellin uuniin ja jäämme jännittämään lopputulosta. Odotellessa nuolemme kulhon, juttelemme koulusta, kavereista ja tietysti barbeista. On kuulemma kiva mennä taas kouluun, siellä voi paremmin keskittyä. Ehdimme vielä vilkaista tuoreimmat vesiväritaideteokset ennen uunin ajastimen piippaamista. Keksit ovat kohonneet kivasti, eivätkä näytä enää suklaalätäköiltä.

gluteenittomat suklaakeksit

Vielä on jäljellä kriittisin osuus. Miltä itse leivotut gluteenittomat suklaakeksit maistuvat? Pinta on rapea ja sisus ihanan pehmeä, kuvailee pääkokki. Mmmmmm, maistuu tosi hyvältä! Äiti, saanko ottaa toisen?

Gluteenittomat suklaakeksit

Voit käyttää mitä suklaata haluat, mutta suositus on käyttää suklaata, jonka kaakaopitoisuus on korkea, 60–70 prosenttia. Toisaalta maitosuklaakin todistettavasti toimii ja joskus olen pilkkonut mukaan myös valkosuklaata. Kuvien gluteenittomat suklaakeksit on leivottu maitosuklaalla, tummalla kekseistä tulee ymmärrettävästi tummempia. Maissijauhojen sijaan voit käyttää esim. Gluteenitonta jauhoseosta tai vehnäjauhoja, jos gluteeni ei ole ongelma.

175 g (tummaa) suklaata
25 g voita
105 g sokeria
40 g maissijauhoja
1/2 tl leivinjauhoja
1/2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
50 g (tummaa) suklaata keksien koristeeksi

Väännä ensimmäisenä uuni 180 asteeseen. Palastele suklaa ja sulata se sekoitellen voin kanssa vesihauteessa. Nosta kulho vesikattilan päältä pois ja anna jäähtyä sen aikaa, kun sekoitat varsinaisen taikinan. Lisää toiseen kulhoon sokerit, maissijauhot ja leivinjauhe. Pyöräytä skeaisin ja lisää kananmunat. Vaahdota kevyeksi ja ilmavaksi.

Kaada sulatettu suklaa vaahdotetun taikinan sekaan ja pyöräyttele hela hoito nuolijalla sekaisin. Jos ei ole kiire, anna taikinan tässä vaiheessa jähmeentyä 15–20 minuuttia. Voit myös lusikoida taikinan leivinpaperoidulle pellille saman tien. Ripottele päälle rouheasti pienittyä suklaata. Kannattaa kokeilla myös valkosuklaata, ne karamellisoituvat paahtuessaan kinuskinmakuisiksi. Paista 10–11 minuuttia, ota uuni pois päältä, mutta älä ota keksejä uunista, vaan anna niiden kypsyä uunissa vielä 3–4 minuuttia. Lopputuloksena pitäisi olla 15–20 kpl sisältä pehmeitä, mutta päältä rapeita suklaakeksejä.

gluteenittomat suklaakeksit

Alun perin ideana oli piristää päivästä toiseen toistuvia koululaisen koronakevään rutiineja, mutta meillä oli niin kivaa, että sovimme jo, ettei tämä tähän jää. Seuraavalla kerralla leivotaan jotain suolaista!

ps. Jos gluteenittomat suklaakeksit vievät kielesi, kokeile myös näitä suklaahippukeksejä: Huippuunsa hiotut, superhyvät suklaahippukeksit

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.