Hollannin pettämätön pyörätieverkosto – fillarin selässä Utrechtin ympäri

Kun Suomessa sompailen polkupyörällä pitkin Helsingin katuja, joudun jatkuvasti mutkittelemaan jalankulkijoiden välistä, jarruttamaan pyörätielle singahtavan koiran takia, taluttamaan aukikaivetun kadun yli ja kiroilemaan keskelle kaistaa pysäköityä pakettiautoa. Letkeäksi ei menoa millään muotoa voi kuvailla.

Utrecht vuokrapyörä

vuokrapyörä

Hollannissa jalkakäytävä on jalkakäytävä ja pyörätie on pyörätie. Vertaisvalvonta pelaa ja pyöräilijä, joka erehtyy kävelijöille merkitylle tielle tai polulle, saa kuulla siitä nopeasti. Autot väistävät tai eivät ainakaan parkkeeraa keskelle pyöräkaistaa.

Pyörällä liikkuvat kaikki. Yliopiston luentojen loputtua sadat pyörät kiitävät kaupungin läpi sulassa sovussa. Vastaan polkee pukumiehiä ja vanhempia rouvia, tavarapyöriä näkee joka puolella. Lapset istuvat tarakalla tai ohjaustangon takana pienessä turvavyöttömässä istuimessa. Ruosteen kukittamat rungot, kitisevät ketjut ja rämisevät renkaat vilisevät silmissä ja katua ylittäessä saa olla tarkkana, ettei jää jalkoihin.

pyöräily Utrecht

hedelmätarha Utrechtissa

Kypärää käyttävät vain kilpapyöräilijät, eikä fillarissa yleensä ole vaihteita eikä jalkajarruja. Valot sentään ovat pakolliset ja niiden käyttämättä jättämisestä rapsahtaa helposti sakot. Lukot ovat järeämpiä kuin Suomessa ja niitä todella kannattaa käyttää. Kaupungilla on valvottuja parkkeja, mutta suurin osa lukitsee pyöränsä kanavien varren kaiteisiin tai runkotelineisiin.

Vuokrapyörätkin ovat usein ruosteessa, sillä vuokraamot kunnostavat hylättyjä pyöriä ja antavat näin niille uuden elämän. Minullekin tarjotaan ensin fillaria, jonka etuhaarukka on käytännössä irti. Lopulta saan ehjän pyörän, jonka etutarakalle on kiinnitetty nippusiteillä vaaleanpunainen tavaralaatikko. On kuin kaljakorin kanssa ajelisi.

De Veldkeuken Utrecht

pyöräily Utrechtissa

Hollantilainen neuvottelutaktiikka on oma lukunsa. On perjantai ja haluaisimme vuokrata pyörät kahdeksi vuorokaudeksi. Pyörävuokraamon vanhempi herra pudistelee päätään. Vuokrauspulju sulkee lauantaina ovensa viideltä ja on sunnuntaisin kiinni. Voimme tietysti palauttaa pyörät vasta maanantaina, mutta sitten maksamme kolmesta vuorokaudesta. Vaihtoehtoisesti voisimme polkea fillarit lauantai-iltana kymmenen kilometrin päähän vuokraamon omistajan kotiin. Vetäydymme hetkeksi punomaan sotasuunnitelmaa. Herra palaa haalareissaan takatilan korjausurakan pariin ja pyytää kertomaan sitten, kun olemme päättäneet, mitä tehdä.

pyöräily Utrechtissa

pyöräily Utrechtissa

Valmistaudumme kertomaan, että vuokraamme sittenkin pyörät muualta, kun herra öljyisine sormineen ilmoittaakin, että voimme palauttaa pyörät myös sunnuntaina, jos vaan osaamme kertoa tarkan ajan. Hän voi tämän kerran tulla vuokraamolle vain meitä varten, vaikka vaimo ei siitä kuulemma tule tykkäämään. Pääsemme kuitenkin sopimukseen ja jätämme ajokortin pantiksi pyörävuokraa vastaan. Kahden vuorokauden vuokra kustantaa 17,50 euroa ja se maksetaan vasta pyöriä palautettaessa. Myöhemmin ystäväni kertoo, että tilanne on Hollannissa hyvin tyypillinen. Ensin sanotaan tiukka ei, mutta kunhan aiheesta jaksaa vääntää, ei muuttuukin lopulta myöntäväksi vastaukseksi.

pyöräily Utrechtissa

pyöräily Utrechtissa

Pyöräileminen Utrechtissa (ja varmasti koko Hollannissa) on ihanan helppoa. Pyörätiet ja -kaistat ovat hyvässä kunnossa ja pyörät kulkevat kaupungin keskustassakin loogisesti muun liikenteen lomassa. Autot ajavat hiljaa ja pyöräilijöillä on usein etuajo-oikeus. Eikä siinä vielä kaikki: Hollantiin on nimittäin rakennettu koko maan kattava, erittäin hyvin viitoitettu pyörätieverkosto.

knooppunt systeemi

Systeemin nimi on Knooppuntenroute eli solmukohtien toisiinsa yhdistämä pyöräilyreitistö. Wikipedia kertoo, että systeemin isä on belgialainen kaivosinsinööri Hugo Bollen, joka hiilikaivosten sulkemisen jälkeen ehdotti Limburgin maakunnalle toisenlaista rakennusprojektia. Kymmenien kilometrien pyörä- ja kävelytieverkoston rakentaminen rahoitettiin valtion budjetista, hiilikaivostoiminnasta ylijääneillä rahoilla.

Limburgin turistiorganisaation tuella pyöräilyreittejä laajennettiin ja vuonna 2007 merkittyjä reittejä oli valmiina jo lähes 2000 kilometriä. Myöhemmin reitit levisivät myös naapurimaakuntiin ja lopulta koko Hollantiin.

solmukohtien kartta

Pyöräilyreitin suunnittelu on vaivatonta, sillä pyörätiet ja solmukohdat on sisällytetty joukkoliikenteen reittioppaisiin. Jokainen solmukohta on numeroitu ja hakutuloksena saa listan solmuista, joiden kautta haluttuun kohteeseen pääsee. Jokaisella juna-asemalla on solmupiste, joten pyörän voi tarvittaessa laittaa parkkiin ja hypätä veturin kyytiin.

kanavan rannalla

pyöräily Utrechtissa

Solmupisteessä on aina kartta ja viitat vaihtoehtoisille solmuille. Viittoja on ripoteltu myös reitin varrelle. Kaikki viitat ovat silmien tasolla, ne toistuvat jokaisen risteyksen jälkeen ja varmistavat, että oikealla tiellä ollaan edelleen.

Valmiita reittiehdotuksia erilaisilla teemoilla on netti pullollaan, mutta omankin reitin rakentaminen on yksinkertaista. Reittisysteemille on oma appi, tosin hyvin pärjää myös pelkillä muistiin merkityillä numeroilla, jos vain muistaa pitää silmät auki viittojen varalta, eikä höpöttää kaverin kanssa, kuten me teimme.

umpikuja

pyöräily Utrechtissa

Yhtäkkiä huomasimme nimittäin olevamme matkalla aivan väärään suuntaan. Hetken nettiä tutkailtuamme tajusimme kääntyä takaisin oikealle reitille. Kerran kävi myös niin, että viitan osoittama reitti oli tukittu ja jouduimme sompailemaan omin päin seuraavalle solmupisteelle. Kiertotiestä tuli onneksi lyhyt ja pian jo poljimme letkeästi kohti seuraavaa määränpäätä.

leipähylly

juustotikut

Utrechtissa asuvat ystäväni olivat suunnitelleet meille valmiiksi pari erilaista reittiä, joista valitsimme lyhyemmän, sillä sadetutka lupaili illemmalle yhtäjaksoista sadetta. Reitin ensimmäinen etappi oli läheisellä ulkoilualueella, jonne poljimme lounaalle. Ostimme De Veldkeuken -ravintolasta reppuun myös tuoreen leivän, pari palaa focacciaa ja juustotikkuja.

De Veldkeuken Utrecht

lounas utrecht

Tiet ovat tasaisia ja maisema matalaa kuin Pohjanmaalla. Ympärillä näkyy maalaistaloja, tiukassa rivissä seisovia hedelmäpuita ja kanavissa uiskentelevia vesilintuja. Välillä poljemme isomman joen rantaa, missä tuulivoimalat pyörivät korkealla päidemme yläpuolella ja rahtilaivat halkovat viereistä vettä. Pyörä kulkee kevyesti, aurinko kurkistaa pilvien takaa ja pakottaa riisumaan päällimmäisen takin. Hymyilyttää väkisinkin.

Tuulivoimala

rahtilaiva

Esikaupunkialueella on hulppeita kartanoita ja siististi hoidettuja puistoja. Kun matkaa on poljettu reilut kaksikymmentä kilometriä, kurvaamme takaisin kohti kaupunkia ja istumme vanhan linnoituksen raunioille rakennettujen retkipöytien ääreen. Taivas alkaa ripotella niskaamme pieniä pisaroita, mutta me kaivamme repusta eväät esiin ja herkuttelemme hyvällä ruokahalulla.

eväät focaccia

focaccia De Veldkeuken Utrecht

Maisemien ja maaseudun sijaan pyöräreitin voi suunnitella kiertämään paikallisia pienpanimoita, mutta siitä lisää seuraavalla kerralla.

Ps. Kameraan ei ollut tallentunut yhtään kuvaa kartasta tai reittiviitoituksesta, siksi kuvat viitoista ja kartasta on lainattu Wikimediasta, jossa ne on julkaistu vapaasti käytettäviksi Creative Commons CC0 -lisenssillä.

10 kommenttia artikkeliin ”Hollannin pettämätön pyörätieverkosto – fillarin selässä Utrechtin ympäri

 1. Tuo reittiverkko houkuttelee tekemään pidemmänkin pyörämatkan alueella. Olen pyöräillyt Hollannissa useammassa paikassa ja aina maalla pyörätiet on olleet erillisiä rauhallisia väyliä. Enpä tiennyt tuosta solmuverkosta, houkuttelee houkuttelee…

  • Niin houkuttelee! Solmukohtiin johdattavien kylttien metsästyksessä oli oma viehätyksensä ja reitin muuttaminen kesken matkaa kävi kätevästi, kun jokaisessa solmussa oli kartta tarjolla. Läheltä piti, ettemme olisi ex-tempore lähteneet polkemaan 30 kilometrin matkaa Amsterdamiin. Toimiva systeemi!

 2. Hollanti on pyöräilijän paratiisi! Tästä tuli mieleen hyviä muistoja vuosien takaisilta pyöräretkiltä (Amsterdam-Edam, Belgian puolella Brugge-Oostende) ja heräsi ajatus että sinne kanavien varsille olisi hauska palatakin. Ainoa huono puoli tuolla on se, jos sattuu kunnon vastatuuli ja määränpää häämöttää pellon toisella laidalla kymmenen kilometrin päässä 😀 Olisi mahtavaa, jos Suomeenkin kehittyisi yhtä mahtava pyöräilykulttuuri kuin Hollannissa.

  • Haha, tuo vastatuuli ja aakeet laakeet on kyllä jäätävä yhdistelmä! Taisimme päästä tällä kertaa vähällä, sillä tuulta ei ollut nimeksikään. 🙂

 3. Suunnilleen parasta on Hollannissa on pyöräily! Olin pari viikkoa sitten Amsterdamissa ja majoituimme 10 km päässä keskustasta. Eipä haitannut, kun pyörällä matka hurahti niin leppoisasti. Postauksesta uli mieleen omat vaihtoajat Utrechtissa pari vuotta sitten, kouluun pyöräiltiin 4km suuntaan ja aamuiset pyöräruuhkat olivat ihan oma lukunsa 😀

  • Pyöräily ON best! Voi vain kuvitella ne aamuruuhkat, me osuimme vain kerran paluuruuhkaan (onneksi kävellen), mutta sekin oli hauskaa katsottavaa.

 4. Pyöräteiden rakennusprojekti kuulostaa olevan elävä esimerkki miten vanhasta saastuttavasta teollisuudesta harpataan edistyksellisempiin ratkaisuihin 🙂 Pyöräily ja siihen investointi on todella fiksua ja resurssitehokasta!

  • Voi kun Suomessakin tajuttaisiin tämä! Viime viikolla torpattiin juuri sähköpyörille kaavailtu tuki, koska se ei saanut tarpeeksi kannatusta. Jos siitä voi jotain päätellä, ei meille ihan heti olla vastaavaa infraa rakentamassa. 🙁

 5. Tuota katselin ihaillen taas maaliskuussa minilomallani. Tuli mieleen Nijmegenissä yhdellä sillalla, että siinä missä Suomessa olisi varmaan riidelty sen käytöstä, Hollannissa tehtiin silta, jossa kulkevat junat, pyöräilijät ja jalankulkijat, kaikilla oma väylänsä ja tilaa. Se on hienoa. Ja kaikki niin hyvässä kunnossa!

  • Oot varmasti oikeassa. Toivotaan, että liikennekulttuuri ainakin täällä pääkaupunkiseudulla on vähitellen muuttumassa. Ainakin suunnitelmissa on useampia pelkälle kevyelle liikenteelle ja/tai joukkoliikenteelle tarkoitettuja siltoja.

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.