Palmusunnuntain suuri pääsiäismunavertailu

Tänä aamuna, kansalaisvelvollisuuden täytettyäni, kipaisin lähikauppaan. Kävelin suoraan karkkihyllylle, josta oli tarkoitus kerätä ostoskärryyn yksi kutakin myynnissä olevaa pääsiäismunaa. Haistaa, maistaa ja laittaa paremmuusjärjestykseen. Palmusunnuntai kuitenkin yllätti bloggaajan ja jäljellä oli vain lähes tyhjiä muovisia munakennoja. Hyllyn perukoilta löytyi ainoastaan kolmea munalaatua. Se siitä suuresta pääsiäismunavertailusta.

pääsiäismunavertailu

Onneksi henkilökohtainen munalähetti sattui juuri olemaan kaupungilla ja kävi poimimassa koriinsa muutaman suklaamunan lisää. Testiin päätyivät perinteinen Kinder, isokokoinen Rähinä, ennalta tuttu Rölli, halpisyllätysmuna Mister Magic Surprise sekä luksussuklaa Guylian.

suklaamunat

Tuoteselosteita tutkimalla Rölli (0,78 €) ja Rähinä (1 €) osoittautuvat samaksi Italiassa tuotetuksi 30-prosenttiseksi maitosuklaaksi. Ainesosaluettelossa oli kaakaovoin ja kaakaomassan lisäksi herajauhetta, täysmaitojauhetta, vanilliiniaromia ja emulgointiainetta. Suklaa oli testin vaalein ja sen maku oli laimean pehmeä ja halvan oloinen.

Halvin Mister Magic Surprise (0,48 €) oli yllättäen parempaa. Suklaa oli tummempaa, vaikka siinä foliokuoren mukaan oli saman verran suklaata kuin yllä mainituissa. Ravintosisältö näissä kaikissa kolmessa oli samaa luokkaa, ainoa selkeä ero oli suolan määrässä, sitä Mister Magicissa oli vähiten. Verrattuna Rölliin ja Rähinään maku oli suklaisempi.

Kinder-muna (0,79 €) on klassikko ja kestosuosikki myös meidän pääsiäispöydässä. Vanhemmiten sen suklaa on tosin alkanut maistua liian makealle. En pysty enää syömään edes puolikasta kerrallaan. Tavallisten maitosuklaamunien rinnalla Kinder tuntuu jostain syystä suussani extrasokeriselta, vaikka siinä on vähemmän sokeria kuin verrokkimunissa.

Guylian suklaamunat

Viides vaihtoehto on erilainen. Guylian minimunat (4,99 €) eivät sisällä yllätystä, vaan ne koostuvat kokonaan suklaasta. Makuja 185 gramman paketissa on kolme: maitosuklaatryffeli, praliini ja tumma praliini. Jätin ennakkosuosikin maistelujonossa viimeiseksi. Ainut ongelma on, että neljän pääsiäismunan jälkeen suklaakiintiö on ääriään myöten täynnä. Vaikka vatsa vastustaa, kuorin kiiltelevän käärepaperin ja puraisen tummaa praliinia.

Munien sisältä löytyneet yllätykset olivat pääosin perinteisiä muovisia, koottavia kapistuksia. Poikkeuksen tekee Rähinän muna, joka piilottaa sisäänsä kultaisen kaulaketjun. Kaikki muutkin yllätysvaihtoehdot edustavat räppäreiden estetiikka: isoja sormuksia, kiiltäviä avaimenperiä ja paksuja ranneketjuja. Hauska idea, joka tukee Rähinä Recordsin brändiä.

pääsiäismunavertailu

Ennen kuin julistan pääsiäismunavertailun lopputuloksen, muutama sana suklaamunien kaakaon alkuperästä. Rölli, Mister Magic ja Rähinä sekä tietysti Kinder ovat kaikki peräisin Italiasta. Guylianin minimunien koti taas on Belgiassa. Se mistä kunkin suklaan raaka-aine kaakao on ostettu, jää kuitenkin hämärän peittoon. Kolmen ensin mainitun suklaamunan kääreessä on UTZ-sertifikaatin tunnus. UTZ on puolueeton sertifikaatti, jonka myönnetään vain sellaisille valmistajille, jotka käyttävät tuotteissaan viljelijälle saakka jäljitettävissä olevia raaka-aineita.

Makeisvalmistajat ovat viime vuosina panostaneet vastuullisuuteen, sillä vielä 2015 Lidliä lukuunottamatta yhdelläkään kauppaketjulla ei ollut valikoimissa sertifioituja pääsiäismunia. Kuluttajan kannalta tilanne on kuitenkin edelleen kovin epäselvä. Kun yritin selvittää, kuinka luotettava Fazerinkin käyttämä UTZ-sertifikaatti on, kävi ilmi, että myös sertifikaatin alaisten tuotteiden raaka-aineita on viljelty lapsityövoimaa hyödyntävillä kahvi- ja kaakaoplantaaseilla.

pääsiäismunavertailu

Guylianin suklaa on maultaan ylivoimaisesti paras. Kartonkipakkauksessa ei kuitenkaan ole minkään valtakunnan vastuullisuussertifikaattia. Sen kyljestä löytyy kyllä merkintä kasviruokavaliosta ja halalista, mutta suklaan alkuperästä ei kerrota mitään. Kinderkään ei ole merkinnyt pakkaukseen toivottuja tietoja. Itse asiassa edes valmistusmaata ei ilmoiteta. Siksi tämän testin palkinto menee (rumpujen pärinää!) Mister Magic Surprise -pääsiäismunalle!

pääsiäismunavertailu

Seuraavan kerran, kun tartut suklaapatukkaan, pääsiäismunaan, kaakao- tai kahvipakettiin, tsekkaa onko vastuullisuutta otettu huomioon. Valitse vastuullisesti toimivan yrityksen tuote, mikäli se vaan on mahdollista!

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.