Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Olen mestari suunnittelemaan. Listaan ideoita post-it-lapuille, kirjaan tavoitteita ja to do -luetteloita vihkoon, muistikirjaan, kännykkään tai satunnaisille paperilapuille – siihen mikä käsillä juuri sillä hetkellä sattuu olemaan. Stressi hellittää samaa tahtia kuin ideat piirtyvät paperille. Ajatukset eivät enää sinkoile päässäni sattumanvaraisesti sinne tänne, syke tasaantuu ja kierrokset laskevat.

tulppaanikimppu

Tiedän, ettei oikeastaan mikään ole mahdotonta, jos niin päättää. Ottaa päivän kerrallaan, eikä haukkaa liian suurta palaa kerralla. Etenee kohti tavoitetta, pienin askelin. Epävarmasti, mutta päättäväisesti. Helposti sanottu, hiukan hankalammin tehty. Etenkin niinä päivinä, kuin sisäinen ääni alkaa epäillä ja kyseenalaistaa tai käskee ripustamaan hanskat naulaan.

Tämän vuoden aikana aion silti saada paljon aikaan. Niin paljon, ettei minun enää tarvitse vuoden osittaisen opintovapaan jälkeen palata kokoaikaiseen päivätyöhön. Suunnitelmilla on tapana toteutua silloin, kun niistä uskaltaa puhua ääneen. Kun avaa suunsa, maailma vastaa. Siksi uskaltaudun jakamaan tavoitteeni tässä ja nyt, vaikka se pelottavaa onkin.

tulppaanit

Aion aloittaa podcastin. Puhua asioista, jotka minulle ovat tärkeitä. Haastateltavat vieraat ja näkökulmat on jo mietitty ja käsikirjoituksen runko lähes valmis. Samalla mietin, miten ihmeessä otan haltuun tarvittavan tekniikan? Kysymysmerkkejä on kymmenittäin, kuten millainen mikrofoni pitäisi hankkia? Entä alusta ja jakelukanava? Opinko editoimaan? Ja kuuntelisiko ohjelmaa ylipäänsä kukaan?

Aion avata kotiravintolan. Kokata muillekin kuin meille kahdelle. Tavata uusia ihmisiä, tutustuttaa ulkomaalaisia suomalaiseen ruokakulttuuriin ja syödä yhdessä tuttujen ja tuntemattomien kanssa. Mutta keksinkö helposti toteutettavan, riittävän edullisen ja houkuttelevan menukokonaisuuden? Miten testaan ruokalistaa ja missä mainostan? Rajoittaako Suomen alkoholipolitiikka toimintaa? Tuleeko kukaan? Tulisitko sinä?

Aion kehittää blogia ja ansaita osan toimeentulostani sen avulla. Tavoilla, jotka sopivat blogini henkeen ja nojaavat alan eettiseen koodistoon. Panostan sisältöön, tekniseen toimivuuteen ja hakukoneoptimointiin, verkostoidun ja luon hyödyllisiä kontakteja. Astun mukavuusalueeni ulkopuolelle ja olen yhteydessä yrityksiin, joiden tuotteet tai palvelut saattaisivat sopia blogini pirtaan.

Aion päivittää työkalut. Ostaa valovoimaisemman objektiivin kameraan, hankkia vihdoinkin jalustan ja tarvittavat valot. Aion kierrellä kirpputoreja ja ostaa ruokakuvausrekvisiittaa. Ja elää säästeliäästi, että kaikkeen edellä mainittuun olisi varaa.

Aion siivota kotini tavaroita pursuavat nurkat. En konmarita, mutta hankkiudun eroon turhasta tavarasta – opiskeluaikaisista muistiinpanoista, kulahtaneista vaatteista ja kirjoista, joita en koskaan tule toista kertaa lukemaan.

aamupala

Suunnittelussa saatan olla mestari, mutta toimeen tarttuminen on välillä tahmeaa, kun ei oikein tiedä, mistä mikin urakka pitäisi aloittaa. Tänä vuonna olosuhteet ovat erityisen otolliset, aikaa on riittämiin ja motivaatio kohdallaan. Tammikuussa aloitettu bullet journal täyttyy pienistä, mutta merkityksellisistä askelista. Sanokaa minun sanoneen: tänä vuonna tapahtuu hyviä asioita.

Jos kuitenkin kävisikin niin, ettei yksikään yllä luetelluista tavoitteista täyttyisi, aion siitä huolimatta tehdä edelleen hyvää ruokaa, reissata ja rakastaa. Kertoa tarinoita ja jakaa elämäni lyhyitä hetkiä teidän kanssanne. Siitä olen sataprosenttisen varma.

8 kommenttia artikkeliin ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

 1. Kuulostaa kovin tutulta…”ylikierroksilla käyvät aivot”…ideoita pursuu ja suunnitelmat siellä täällä… Aloitin kans tammikuussa bulletin, mut jostain syystä se jää vähä unohduksiin?
  Rohkeesti vaan etiäpäin??
  Kaikella on tapana järjestyä tavalla tai toisella! Kun sitä kovin tahtoo, sydän palaa sitä varten ni on vaan mentävä ja tehtävä! ?Tsemppiä ja ?Onnea!

  • Haa, kohtalotoveri! Elämä kyllä kantaa ja myötätuuli vie siihen suuntaan, mikä tarkoitus on. Ideat kannattaa kirjata ylös vaikka siihen bullettiin, sitä ei tiedä mitä niistä vielä syntyy! Mä oon käyttänyt bujoa nyt vain blogiin liittyviin juttuihin ja siinä se toimii todella hyvin. Rinnalla on sähköinen kalenteri, jota joudun päivätöiden takia edelleen käyttämään. Kiitos tsempistä, sitä tarvitaan- Kaikkea hyvää sullekin tähän vuoteen! 🙂

 2. Hyvä Pia! Juuri näin! Tavoitteet pitää sanoa ääneen. Ja mä kyllä kuuntelen sun juttuja ja tulen kotiravintolaan. ?

 3. Ihailen rohkeuttasi. Onnea ja menestystä suunnitelmillesi – asioilla on tapana järjestyä!

 4. Heippa; Joskus taisin mainita että lukijanasi joudun välillä pohtimaan tekstiäsi, omia mielipiteitäni ja välillä pitää oikeasti miettiä, mitä mieltä itse jostakin olen. Ja joskus, pahus sentään, huomaan olleeni liian suppeakatseinen. ?
  No joka tapauksessa, nyt jouduin sivistämään itseäni uusilla, tuntemattomilla sanoilla kuten hakukoneoptimointi, podcast ja bullet journal. ?. Alusta ja jakelukanava selvinnevät, kun juttujasi luen. Tämä bullet journal oli aivan kauhea!!!!! Olen kyllä niin kivikautista tyyppiä, että kännykän muistutukset riittävät. Toisaalta elämäntilanteeni ei vaadi/tarvitse noin suunnitelmallista juttua. Päiväkirjaa en ole ikinä kirjoittanut, muistettavat, muutamat tapahtumat kännykkä hoitaa, joten se riittää.
  Mutta sinun vuosisuunnitelmasi on niin huikea, etten yhtään ihmettele jonkin sortin kalenterin pitoa! Toivon, että saat kaiken sen tehtyä, mitä haluat. Ja sehän on niin, että elämä jatkuu, vaikkei kaikki onnistuisikaan. Sitten tulee taas uusi vuosi.
  Toivotan tsemppiä kaikille hankkeille ja kyllä minäkin kuuntelen, kun vaan kerrot, että mistä kuuntelen.
  Muista levätä välillä.?

  • Bullet journal on saanut ihan käsittämättömän suosion ympärimaailmaa. Suomessakin on useita fb-ryhmiä, joissa bujoihin hurahtaneet jakavat parhaita vinkkejään. Se mikä sopii toiselle, saattaa olla toiselle kauhistus. 😉 Kiitos tsempistä, sitä tarvitaan. Mutta ensin hiihdellään Sallatunturin hangilla vielä pari päivää. Ja levätään.

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.