Napostele terveellisesti – marinoitu kyssäkaali

On tammikuu ja lupausten lunastamisen aika. Joku on luvannut jättää sokerin, toinen aloittaa säännöllisen liikuntaharrastuksen, kolmas laihduttaa, neljäs viettää tipattoman tammikuun ja viides ryhtyy karkkilakkoon. Hipsterikansa hurahtaa vegaanihaasteeseen ja puolet suomalaisista konmarittaa vaatekaappiensa sisällön kirppiksille tai UFFin laatikoihin. Minun rasvaiset iltanaposteluni korvaa marinoitu kyssäkaali.

Kaikki kannatettavia tavoitteita, kunhan niitä ei ota liian vakavasti. Vierastan ehdotonta elämää. Ehdoton kieltäytyminen sokerista, lihasta, maidosta, eläinperäisistä tuotteista, karkista tai herkuista ylipäänsä ei saa tästä taloudesta kannatusta (allergioista ja sairauksista johtuvat valinnat ovat toinen juttu). Liputan siis kohtuuden puolesta. Kun käyttää kohtuudella ja kuuntelee miten kroppa reagoi, se riittää.

valmis naposteluannos

Kuten ehkä arvasitte, en osallistu vegaanihaasteeseen. Lihan syömistä olen kuitenkin viime vuosina vähentänyt reilusti. Ratkaisu ei ole ollut tietoinen, sillä edelleen syön ja elän mielihalujani kuunnellen, vähentyminen on tapahtunut oikeastaan itsestään sen kummemmin asiaa ajattelematta. Luettuani Ylen artikkelin ranskalaisten ruokailutapojen muutoksesta identifioin itseni fleksitaristiksi. Ruokavalioni on siis kasvispainotteinen, mutta syön kuitenkin silloin tällöin lihaa – riistaa, sisäelimiä, luomunautaa ja -lammasta.

Jos olet ottanut vegaanihaasteen vastaan tai haluat muuten keventää, aloita vaikka korvaamalla tämän illan suolaiset ja rasvaiset herkkusipsit tai suklaalevy rapean rouskuvilla kasviksilla. Kokeile marinoitua kyssäkaalia, takaan, että jäät koukkuun – hyvällä tavalla!

kokonainen kyssäkaali

Sipsien korvike – marinoitu kyssäkaali

Kokonainen kyssäkaali
Oliiviöljyä
Valkoviinietikkaa tai sitruunamehua
Suolaa
Mustapippuria

Kuori ja suikaloi kyssäkaali sopiviksi suupaloiksi. Sekoita marinadi klassisen ranskalaisen salaattikastikkeen tapaan: 1 osa happoa (viinietikkaa, sitruunaa tms.) ja 3 osaa oliiviöljyä. Rouhaise sekaan pari kierrosta mustapippuria ja suolaa suoraan myllystä. Sekoita marinadi kyssäkaalisuikaleiden joukkoon ja annan maustua vähintään tunti. Syö sellaisenaan. Meillä tätä miehen kehittelemää kaaliherkkua on jääkaapissa käytännössä joka viikko. Marinoitu kyssäkaali säilyy useamman päivän, joten koko satsia ei tarvitse syödä kerralla.

marinoitu kyssäkaali

Minä en ole moneen vuoteen tehnyt konkreettisia uudenvuodenlupauksia. Sen sijaan olen tehnyt elämänmittaisen lupauksen seurata sydämeni ääntä ja kävellä sen viitoittamaa tietä, sopivasti nautiskellen. Viime vuosina olen myös päättänyt olla vaatimatta itseltäni liikoja ja yrittää löytää jokaisesta päivästä vähintään pari positiivista asiaa. Asenne ratkaisee, se olkoon mottoni myös tälle vuodelle.

4 kommenttia artikkeliin ”Napostele terveellisesti – marinoitu kyssäkaali

 1. Mua ihan ahdistaa toi konmaritus. Jokainen tietysti tekee omassa kodissaan mitä haluaa, ei se mulle kuulu, mutta siinä mentiin rajan yli kun mun kotiin tultiin sanomaan, että ”kyllä täälläkin KonMaria tarvittaisiin”. Oon työskennellyt vuosikaudet sairaaloissa ennen tätä nykyistä jo 3 vuotta jatkunutta etätyötä, niin halua että kotini näyttää/tuntuu steriililtä sairaalaympäristöltä. Haluan että se on kodikas ja kodin tuntuinen itselleni. Minähän täällä asun. Sen sijaan oon alkanut karsia elämästäni turhia asioita, sellaisia jotka ei palvele mua enää. Ottavat enemmän kuin antavat. Niinpä lopetin naapurikylän käsityöpuodissa olemisen/myyjänä toimimisen. Aloin ”freelanceriksi” eli myyn joissain myyjäisissä/tapahtumissa tekeleitäni silloin kun huvittaa. Ja jos ei huvita, niin tikuttelen omaksi ilokseni ja ehkä vähän läheistenkin. Oikein ihanaa tätä vuotta sinne kaupunkiin.

  • Ohhoh, nyt on kyllä joltain puuttunut tilannetajua, jos moisen mielipiteen on ottanut asiakseen julkituoda! Kodissa saa olla tavaroita justiinsa niin paljon kuin kukakin haluaa, pääasia, että viihtyy ja koti tuntuu kodilta. Kuulostaa hyvältä tuo turhien asioiden karsiminen, miksi kuluttaa energiaa juttuihin, joiden jälkeen takki on aivan tyhjä, jos voi valita toisin. Kaikkea hyvää ja onnellisia päiviä tälle vuodelle!

 2. Heippa; Viimeinen lauseesi on paras ”Asenne ratkaisee”. Pätee kaikkeen tässä elämässä ja tällä ajatuksella olen päristellyt monta vuosikymmentä. ? Jos on ikävä olo, mieti, onko oikeasti, loppujen lopuksi? Jos tuntuu mukavalta, ilostuta jotakuta. Vaikka kaupungilla höpöttämällä mummolle, joka haluaa jutella. Ei vaadi paljoa. Hankin jopa paidan, jossa on ko teksti.
  Sinulla oli muitakin loistavia ajatuksia lupauksista, kohtuudesta ja ehdottomuudesta. Hyvä hyvä ?.
  Arvomaailmasi on kohdallaan ( olen tätä ennenkin tainnut hokea), elikkä kohtaa minun ajatusmaailmani.
  Tuota siivouskirjaa en maalaisjärjelläni ole ymmärtänyt. Eikö enää osata siivota, jos on sotkuista? Eikä tavaroitten hävittämiseenkään kirjaa tarvita. Ihmeellistä touhua. Mitähän seuraavaksi keksitään?
  Tuo kyssäkaali täyty kokeilla, on hauska ja helppo idea. Enkä sitten tätä kaalia ole ennen syönytkään ?.

 3. Arvomaailmoiden kohtaaminen on hieno juttu! Uskon ja toivon, että iso osa lukijoistani kannattaa samoja arvoja ja siksi teille onkin niin mukava kirjoittaa kaikesta mitä mielessä liikkuu! Tavallaan minua kiinnostaisi lukea tuo kirja juuri siksi, etten oikein ymmärrä tätä kohkausta sen ympärillä, kuinka ihmeellinen se voi olla?

  Kokeile ihmeessä kyssäkaalia, halpaa, hyvää ja terveellistä!

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.