Joulukalenteri – luukku 21: Mallasleipää ja kotikaljaa

Kotikalja on vähän kuin sima. Yhtä ennustamaton ja joka kerta vähän erilainen, yllätyksiä täynnä. Joskus kotikaljapullo räjähtää käsiin, toisinaan hiilihappoa ei ole nimeksikään. Yksi pullollinen maistuu makealle ja toinen niin hapokkaalle, että suu vääntyy irveeseen. Kaikki siitä silti meidän perheessä tykkäävät, lapset yhtälailla kuin aikuiset.

luukku 21

Kotikalja on kuulunut äidin vakiorepertuaariin niin kauan kuin muistan. Sitä on juotu saunajuomana kotisaunan pukuhuoneessa, janojuomana arkisella aterialla ja juhlajuomana jokaisessa joulupöydässä. Samaan pöytään katetaan myös leipäkori, jossa on ohrarieskan lisäksi kotikaljan mallasmäskeistä leivottua  tummaa leipää. Hävikkiruokaa parhaimmillaan.

kaljamaltaat

Mallasleivän päälle levitetään voita tai sitten mätihässäkkää, joka sekoitetaan smetanasta, punasipulisilpusta, sitruunasta ja siian tai muikunmädistä. Haukataan ja otetaan hörppy sopivan hapokasta mallasjuomaa. Vielä ehdit panna ämpärillisen kotikaljaa käymään ja leipoa mäskeistä maistuvan leivän vaikka jouluaamun aamiaispöytään!

Kuuden litran kotikalja, kuten äiti sen tekee

6 litraa kiehuvaa vettä
3 dl Tuoppi-kaljamaltaita
2,5 dl sokeria
1/2 tl kuivahiivaa

Ota puhdas ämpäri tai suuri kattila ja mittaa sen pohjalle maltaat ja sokeri. Kiehauta vesi ja kaada se ainesten päälle. Anna jäähtyä n. 42 asteeseen ja sekoita kuivahiiva joukkoon. Älä pelästy kaljan makeutta, hiiva syö liian sokerin seuraavan parin vuorokauden aikana. Sulje ämpärin tai kattilan kansi löyhästi tai peitä astia keittiöpyyhkeellä. Anna seistä huoneenlämmössä reilun vuorokauden ajan. Siivilöi ja pullota kalja seuraavana päivänä puhtaisiin pulloihin ja lisää jokaiseen teelusikallinen sokeria. Anna seistä lämpimässä vielä puolisen vuorokautta ja siirrä pullot sitten kylmään toiseksi puolikkaaksi.

mallasleipää

Älä heitä kuitupitoista ja maukasta mallasmäskiä pois, vaan leivo siitä leipää. Jos et välitä makeasta mallasleivästä, lisää mäskit sämpylätaikinaan. Kostea mäski korvaa nesteen lähes kokonaan ja jauhojakin tarvitaan hieman vähemmän. Käytetty mallas säilyy jääkaapissa useamman päivän, joten välittömästi ei tarvitse ryhtyä leipomishommiin. Mutta jos rupeat, tee saman tien useampi leipä, kääräise ne pakettiin ja ilahduta ystäviäsi tai vaikka ikääntyneitä naapureita.

mallasleipää

Ps. Jos kaipailet perinteisempää ruisleipää, sen leipominenkin onnistuu sähköuunissa näiden ohjeiden avulla!

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.