Pastakoneen yhteishuoltajuus

Viikonloppuna tehtailimme tuorepastaa. Ravioleja, tortellineja ja tagliatelleä. Jauho pöllysi ja pastakone lauloi. Veivi natisi ja sileä pastataikina taipui koneen telojen välissä. Kurpitsat paahtuivat uunissa ja veitsi silppusi parvekepuutarhan viimeisiä basilikapuskia.

munat ja jauhot

Edellisen kerran väänsin pastakoneen kampea ehkä kuusi tai seitsemän vuotta sitten. Joulupukille kirjoittaminen oli tuottanut tulosta ja valkoparran paketista paljastui uutuuttaan kiiltävä kapine. Seuraavina kuukausina Laivanvarustajankadun pikkukeittiössä kokattiin pastaruokia antaumuksella ja olan takaa.

prosciuttoraviolit

Kun parisuhde päättyy 11 yhteisen vuoden jälkeen, lusikoita riittää jaettavaksi. Kaappeihin on kerääntynyt patoja ja pannuja, viinilaseja ja lautaspinoja. Lihamyllykin lymyää ylähyllyllä, leivänpaahdin patsastelee pöydällä, sauvasekoitin ja sähkövatkain lojuvat laatikossa. Ja sitten on pastakone. Kaikki lahjaksi saatuja, yhteiseen keittiöön, yhdessä käytettäviksi.

valmiit raviolit salviavoissa

Vaikka ero olisi kuinka draamaton ja sopuisa, ei tavaroiden tasajako käy helposti, olan kohautuksella. Maalliseen mammonaan liittyy muistoja, eikä kiintymykseltäkään voi välttyä. Muistatko, kun tein työpaikalle lounaaksi haukipullia? Niin hyviä, että kehuit niitä estoitta kaikille kollegoillesi. Tai kun pesin lihamyllyä hammasharjalla ja rasvaton hauki takertui myllyn pintaan kuin paraskin pikaliima? Miten tässä padassa haudutettu liha sulikaan suuhun, onkohan tuohon kohtaan pinttynyt pieni tippa sitä maailman parasta punaviinikastiketta?

kurpitsatortellinien täyte

Jos sinä saat lihamyllyn, minä otan pastakoneen. En minä lihamyllyllä mitään tee, pastakoneella on enemmän käyttöä. No ota sitten tuo pata. Ei se ole sama asia. Haluan pastakoneen. Kompromissia ei saatu aikaan, joten päätimme pitää sitä vuorovuosin. Pastakoneen yhteishuoltajuus, ei kai se niin kummallista ole?

tortellinit

Ensimmäinen vuosi venähti kolmeksi, mutta vihdoin viimein pari kuukautta sitten oli minun vuoroni huolehtia metallinhohtoisesta kaunottaresta. Se pääsi samantien Jamie Oliverin oppiin. Reilut 4 desiä durumvehnää ja toinen samanmoinen erikoisvehnäjauhoja, luomuna tietenkin. Sekaan 7 pientä luomumunaa. Vaivataan silkkiseksi ja tasaiseksi taikinaksi. Annetaan levätä kylmässä vähintään tunti. Sitten veivataan niin maan perusteellisesti.

nauhapasta koneessa

Tasapuolisuuden vuoksi tämä pastakone pysyy tässä keittiössä seuraavat kolme vuotta. Sitten tarkastetaan yhteishuoltajuussopimus uudemman kerran.

valmis tagliatelle

8 kommenttia artikkeliin ”Pastakoneen yhteishuoltajuus

  1. Luen ilolla blogiasi ja odotan aina malttamattomana seuraavaa postaustasi. Tekstisi suorastaan soljuvat eteenpäin kuin pasta koneesta… Kiitos!

    • Kiitos sinulle Kaija, mukavaa kun jätit kommentin! Päivätöihin palaamisen jälkeen blogiaika on ollut kortilla, mutta yritän vähintään pari kertaa viikossa ehtiä kirjoittamaan uusia juttuja. Vuoden alusta aloitan osittaisen opintovapaan ja silloin ehtii taas enemmän!

    • Heh, arvasin että joku kysyy tämän aiheellisen kysymyksen. 🙂 Tällä kertaa täytteinä kokeiltiin kurpitsa-basilika-ricottaa ja prosciutto-tomaatti-basilika-mozzarellaa. Molempien makumaailmassa oli kuitenkin parantamisen varaa ja siksi päätin jättää reseptit tällä kertaa julkaisematta. Sitä kuvittelisi, ettei em. yhdistelmistä voi tulla muuta kuin erittäin hyvää, mutta joku valmiissa annoksissa kuitenkin häiritsi. Jatkamme kehittelyä, kunnes löytyy täydellinen yhdistelmä!

  2. Minäkään en malta odottaa aina seuraavaa kirjoitusta. Sinulla on taito kirjoittaa vaan niin kivasti ?.

  3. Oho! Olen minä eläissäni paljon kummallisuuksia kuullut, elukoitten yhteishuoltajuudesta sun muusta. Mutta että pastakone! Mahtaa olla kapine. ? Tulee ihan väistämättä mieleen ajatus, että miksi ei jompikumpi lunastanut toisen osuutta kuten vaikka asunnosta. Ja 11 vuoden jälkeen toimii…sehän on itse asiassa toisaalta hirmu surullista ja toisaalta ihailtavaa. Loppuelämännekö aiotte olla yhteishuoltajuudessa? Tätä täytyy oikein pohtia ??? Jotenkin niin outoa… Kyllä teidän täytyy rakastaa ko vempainta.

    • Hih, tulevaisuuden yhteishuoltajuussuunnitelmista on vaikea sanoa vielä mitään, katsotaan sitten kolmen vuoden päästä mikä on tilanne. 😀

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.