Ruokavieraana keliaakikko? Gluteeniton siemenleipä pelastaa!

Siskoni on keliaakikko. Samoin yksi ruokapiiriystävistäni. Molemmat ovat saaneet diagnoosin kauan sitten, aikana jolloin gluteenittomuus oli kaukana trendiruokavalioista ja valkoisia viljoja välttelivät vain Atkinsin dieetin noudattajat.

Muistan eräänkin kerran noin 12 vuotta sitten, kun istuimme ravintola Vespan lounaspöytään. Ystäväni tilasi salaattia ja painotti, ettei voi syödä gluteenia. Tarjoilijan näytti ymmärtävän ja vakuutti, ettei annoksessa ole vaarallisia aineita. Ruoka saapui ja salaattilautasen laidalla notkui patonginpala. Tarjoilija pahoitteli ja vei annoksen takaisin keittiöön. Noin minuutin kuluttua hän tuli takaisin saman lautasen kanssa, vain leipä oli poistettu. Kun ystäväni sanoi, ettei voi syödä salaattia, joka on ollut kosketuksessa gluteeninlähteen kanssa, tarjoilija kohautti olkiaan ja sanoi, etteivät he voi ottaa huomioon jokaista erikoisruokavaliota ja että olisihan ystäväni voinut tilata sellaisen annoksen, jossa gluteenia ei ole. Lounashetki oli totaalisesti pilalla. Ravintola vastasi lähettämäämme kirjalliseen palautteeseen nopeasti ja nöyrästi pahoitellen. Kyseinen tarjoilija oli jo poistettu heidän palkkalistoiltaan.

Onneksi nykyään on toisin. Gluteenitonta ruokaa saa lähes jokaisesta ravitsemusliikkeestä, kahvilat kilpailevat tuotevalikoimillaan ja kauppojenkin gluteenivapaita hyllymetrejä on lisätty. Netistä löytyy tuhansia hyviä ruokaohjeita  ja naistenlehdet julkaisevat aiheesta teemanumeroita.

gluteeniton siemenleipä

Vaikka tietoisuus gluteenittomasta ruokavaliosta on levinnyt kuin kulovalkea, muut kuin keliaakikot eivät aina ymmärrä kuinka pienestä homma on kiinni. Yksi pieni leivänmurunen levitteen seassa voi aiheuttaa tuhoa suolistossa. Yksi jauhopöllähdys gluteenivapaan ruuan lähistöllä saattaa laukaista ihottuman keliaakikon syötyä ”saastuneen” annoksen. Yksi ajattelematon leipäkorin ojentaminen pöydän poikki voi olla syypää seuraavan yön vatsaoireisiin. Pienikin määrä gluteenia vaurioittaa suolinukkaa ja vaikeuttaa ravintoaineiden imeytymistä elimistöön ja aiheuttaa mm. anemiaa. Keliakia on siis sairaus, jota ei voi hoitaa vähän sinnepäin ja vasemmalla kädellä.

Siksi kuiva-ainekaapissani on erikoisvieraita varten oma hyllynpätkä. Hyllyltä löytyy aitokauraa, kaurajauhoa, psylliumia, gluteenitonta pastaa ja korppujauhoa. Vanhempieni luona näille erikoistuotteille on varattu kokonainen kaappi. Jääkaapissa on erillinen voirasia, jonka päällä lukee siskoni nimi. Samaa voiveistä ei käytetä ja leipäkori kiertää sylistä syliin. Ennen ruuanlaittoa keittiön tasot puunataan puhtaiksi ja käyttöön otetaan puhdas keittiöpyyhe.

gluteeniton siemenleipä

Normireseptien soveltaminen on suhteellisen helppoa, yleensä esim. leivonnaisohjeiden vehnäjauhot voi korvata yksi yhteen kaurajauhoilla tai gluteenittomalla jauhoseoksella. Karjalanpiirakat, piparit, letut, kuivakakut, mudcake, täytekakut, juustokakut – kaikki onnistuu. Leivän leipominen onkin sitten haasteellisempi juttu.

Siskoni on löytänyt ratkaisun tähänkin ongelmaan: siemennäkkäri! Tuo näkkileipä on vehnäleipää terveellisempää ja vieläpä oivallisen makuista. Minä taas olen testaillut useampaakin vuokaleipää, uusin suosikkini on Viinilehden helmikuun lehdessä julkaisema versio. Gluteeniton siemenleipä on hyvä valinta siksikin, että sitä voi tuunata erilaisilla pähkinöillä ja siemenillä oman maun ja ruokavalion mukaan. Myös siemenien ja pähkinöiden suhdetta voi muuttaa, kunhan niitä on yhteensä 6 1/2 dl. Lopputuloksena on mehevä ja maukas gluteeniton siemenleipä, joka pysyy hyvin koossa ja säilyy useamman päivän. Viinilehti suosittelee päällyksiksi avokadoa ja mustapippuria tai vaikka tuorejuustoa. Minä valitsen voin ja ohuen viipaleen juustoa.

Gluteeniton siemenleipä

5 dl siemensekoitusta (esim. auringonkukansiemeniä, pinjansiemeniä ja sesaminsiemeniä)
5 dl kaurahiutaleita
1 1/2 dl pähkinä- tai mantelirouhetta
4 1/2 rkl psylliumkuitua
1 1/2 tl suolaa
1 dl kuivattuja aprikooseja (tai muita kuivahedelmiä) pienittyinä
4 1/2 rkl voita (tai kookosöljyä, jos olet vegaani)
1 1/2 rkl hunajaa
5 dl vettä
1 rkl öljyä voiteluun

Sekoita kaikki kuivat aineet ja aprikoosin palat keskenään. Sulata voi ja hunaja ja kaada ne kuivien aineiden joukkoon, lisää huoneenlämpöinen vesi. Sekoita paksuksi taikinaksi ja painele se öljyttyyn n. 10 x 24 cm leipävuokaan. Laita vuoka pariksi tunniksi jääkaappiin, jotta taikina turpoaa muotoonsa. Paista 175-asteessa 30 min, kumoa leipä sitten vuoasta pellille ja jatka paistamista vielä noin tunti. Kun gluteeniton siemenleipä on valmis, se kumisee ontosti koputeltaessa ja on pinnaltaan kauniin ruskea.

gluteeniton siemenleipä

ps. Se muuten on suomeksi gluteeni, ei gluteiini.

Tsekkaa myös nämä gluteenittomat herkut:
Gluteenittoman pizzapohjan luottoresepti
Gluteeniton omenapaistos suolakinuskilla
Maailman paras rapea raparperipaistos
Äitienpäivän kookos-puolukkapiiras

11 kommenttia artikkeliin ”Ruokavieraana keliaakikko? Gluteeniton siemenleipä pelastaa!

 1. 🙂 Siskollani ja äidilläni on keliakia ja tekstisi nostatti hymyn huulilleni. Kuvasit hyvin keliaakikon arkea.

 2. Kiitos tästä informaation levittämisestä! Itse ei aina jaksa meuhkata omasta puolestaan.

 3. Aaargh, näen kirkuvanpunaista kun luen ravintoloiden ja kahviloiden ruokalistoilta sanan gluteiiniton, uaaaaaahh!!
  Erään lounasravintolan sivupöydällä lämpökaapin edessä on kyltti KELIAKIAN RUOKA TÄÄLLÄ!
  Omassakaan tekstissä en väitä, että olisivat kohdallaan kaikki konjunktioiden supperversiot, mutta kaksi edellä mainittua saava minussa aikaan sekä ylenannon että tukehduksen.. Ne ovat toistaiseksi kumonneet toisensa, joten kumpikaan reaktio ei itsessään ole päivänvaloa nähnyt, toistaiseksi …gluteiiniton… Uaaaaahh!!!
  Ugh, jatketaan 😀

  • Jottei terveys nyt kokonaan mene, niin kannattaisiko ystävällisesti mainita ko lounaspaikalle kirjoitusvirheestä? ? Muutosta ei yleensä tule itsekseen puhisemalla tai blogiin kommentoimalla. Itse ehdottomasti mainitsin asiasta suoraan sinne, missä korjaus voidaan tehdä. Ja tietysti kannattaa kiittää erityisruokavalion huomioimisesta, se kannustaa palautteen saajaa korjaamaan virheet.

   Ja Pialle kiitos valistuksesta. Asiasta olen lukenut, mutta hyvä kuulla ihan käytännössä, mitä vaikeuksia vaikka jauhopöly aiheuttaa.

   • Hih, mä pystyn hyvin eläytymään tuohon tunteenpurkaukseen. 😀 Mutta tosiaan, huomauttamalla ystävällisesti asiasta, virheet saattavat korjautua jo seuraavaksi kerraksi. Ja mahtavaa, että tässä viljatuotteiden luvatussa maassa on taas yksi valistunut enemmän. 😉

 4. Moikka! Ensinnäkin haluan kiittää sinun aivan mahtavista blogikirjoituksista. Näin lomalaisena surffailin aamulla vielä vällyjen alla kiireettömänä aamuna Instagramia ja jonkun mutkan kautta löysin itseni sinun kuviesi pariin. Niitä selailtuani hypähdin blogiisi ja yhdeltä istumalta (edelleen peittojen alla) luin kaikki tekstisi. Todella mielenkiintoista, inspiroivaa mutta myös ”tavallisen rehellistä” asiaa on koko blogisi täynnä. Sait minusta uuden seuraajan ehdottomasti 🙂 Kivaa kesää sinulle!

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.