Kaalikeskiviikko – coleslaw-kaalisalaatti ja karitsaburgerit

Keräkaali, punakaali, kukkakaali, parsakaali, kyssäkaali, lehtikaali, hapankaali, ruusukaali, ja jopa kiinankaali! Kaali vaan on niin hyvää. Raakana ja kypsennettynä, salaatissa ja keitossa, kääryleissä ja kuorutettuna, laatikossa tai marinoituna. En oikein tiedä mistä tämä rakkaus kaaliin kumpuaa, mutta sen muistan, että jo alle kouluikäisenä meillä oli leikki, jossa juostiin ympäri olohuonetta ja pysähdyttiin välillä rouskuttamaan voimakaalia! Halvat oli huvit kasarilapsilla.

Kaalimuistoihin kuuluu myös yli 10 vuotta sitten peukalon päähän viilletty syvä haava, jonka arpi näkyy vieläkin. Olin aikeissa tehdä kaalikääryleitä, ensimmäistä ja viimeistä kertaa. Ei tullut kaalikääryleitä, tuli kaalilaatikko – ja paljon verta. Laatikosta en tosin saa edelleenkään yhtä hyvää kuin äiti. Yritetty on, kymmeniä kertoja.

Coleslaw-kaalisalaatti sen sijaan on yksi bravuureistani! Se käy lisukkeeksi vaikka kanaleipiin tai salaatiksi burgerin väliin. Ja saa joka ikinen kerta ylitsevuotavia kehuja. Minulla on kaksi luottoreseptiä, toinen löytyy tuon kanaleipälinkin takaa (kiitos taas Rosmariini ja Pippurimylly!) ja toinen tulee tässä. Laitetaan samaan syssyyn myös karitsahampurilaisten ohje, yhdistelmä on lyömätön! Molemmat ohjeet ovat Hesarista kesältä 2012 ja niistä riittää hyvin neljälle.

Coleslaw-kaalisalaatti

500 g kesäkaalia
2 porkkanaa
1 dl majoneesia
1 rkl (puna)viinietikkaa
5 tippaa tabascoa
suolaa ja pippuria

coleslaw-kaalisalaatti

Suikaloi kaali ja raasta porkkanat. Lisää sekaan majoneesi ja tabasco ja mausta suolalla ja pippurilla. Itse olen viritellyt salaattia kevätsipulilla, parilla teelusikallisella dijonsinappia ja aavistuksella sitruunamehua. Tämän kaiken voi tehdä tunteja etukäteen tai vaikka edellisenä päivänä, coleslaw-kaalisalaatti vain paranee maustuessaan.

Karitsaburgerit

500 g karitsan jauhelihaa (naudastakin tulee hyvää!)
1 rkl persiljaa hienonnettuna
2 tl timjamia (kuivattua tai tuoretta)
2 rkl oliiveja
5 tippaa tabascoa
suolaa ja pippuria
öljyä ja/tai voita paistamiseen

Sekoita yrtit ja hienonnetut oliivit lihan joukkoon ja mausta tabascolla. Pyörittele taikinasta neljä palloa ja paina ne litteiksi pihveiksi. Sivele öljyllä ja paista grillissä/pannulla n. 2 minuuttia per puoli. Mausta suolalla ja pippurilla vasta paistamisen jälkeen.

Parasta on, jos jaksat vääntää myös sämpylät itse. Toisaalta myös kaupan sämpylöistä saa mahtavan rapsakoita, kun ne lämmittää pannulla pihvien paistorasvassa. Älä osta niitä höttöhampurilaissämpylöitä, jotka on pumpattu täyteen säilöntäaineita, vaan maksa muutama euro enemmän paikallisen leipomon aamiaissämpylöistä, se kannattaa. Pinoa sämpylän väliin sinapilla sivelty pihvi, kaalisalaattia, tomaattiviipaleita ja salaatinlehti. Pursottele päälle majoneesia ja ketsuppia, jos tykkäät.

burgerit

Tämä setti toimii myös yöruokana, kun teet pihvit paistoa vaille valmiiksi jääkaappiin. Voin kertoa, että pesee aamuyön perusgrillimätöt ja mäkkäripurilaiset kuus-nolla. Testattu myös veneolosuhteissa Hurissalon kylän laiturissa klo 01.30 Salen terassilla vietetyn karaokesession jälkeen.

Ps. Kaalista ei voi kirjoittaa mainitsematta ystäviäni Elinaa ja Anttia, jotka viljelevät ikiomalla luomutilallaan keräkaalia, parsakaalia ja lehtikaalia myytäväksi ympäri Suomen. Vaatii sitkeyttä ja rohkeutta ryhtyä moiseen alle kolmekymppisenä, hattu päästä ja iso peukku Kalliolan Luomulle!

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.