Kurpitsavoi – hitaiden aamiaisten hemmotteluherkku

Kolme yötä jouluun! Vielä on siis hyvin aikaa ryhtyä tontun toimiin. Tänään tontun kokeilevassa keittiössä valmistuu kurpitsavoi. Kanelilla, neilikalla, inkiväärillä ja muskottipähkinällä maustettu kurpitsavoi on ihanan täyteläistä ja maistuu mahtavalta paahtoleivällä, lusikoituna puuron päälle tai vaikka jugurtin kanssa herkuteltuna. Voisin kuvitella, että myös jäätelö, pannukakku, letut ja vohvelit ovat kurpitsavoin kavereita. Kurpitsavoi on mainio ruokalahja, mutta sitä voi kokata myös ihan itselleen. Jouluna kun on kerrankin aikaa istua aamiaispöydässä vaikka puoleen päivään saakka!

kurpitsavoi

Kurpitsavoi ei nimestään huolimatta sisällä voita, mutta siinä on makua kuten voissa konsanaan. Paksu ja sileä tahna syntyy kurpitsasoseesta, sokerista ja mausteista – se ei siis sisällä mitään eläinperäistä vaan sopii hyvin vegaanisellekin aamiaiselle.

Minä sain idean kurpitsavoin kokkaamiseen törmätessäni lähikaupassa punalaputettuun kurpitsasoseeseen. Inspiraatiota hain luottokokkini Hanna Hurtan uunissa valmistetusta omena-kurpitsahillosta, mutta sähkön hinnan hipoessa pilviä päädyin kuitenkin keittelemään oman versioni hellalla. Mausteita ja niiden määriä voi vaihdella oman maun mukaan, ja sosekin voi koostua yhtä lailla omenasta, päärynästä tai miksei vaikkapa porkkanasta – tai niiden sekoituksesta. Yksinkertaisuuden ja helppouden (ja sen punalaputetun soseen) nimissä minä käytin pelkkää kurpitsaa.

kurpitsavoi

kurpitsavoi

Kurpitsavoi valmistuu puolessa tunnissa, eikä vaadi oikeastaan mitään muuta kuin ainesten mittaamisen kattilaan. Reseptin lopussa mainittu sauvasekoittimella tai tehosekoittimella surruuttaminen ei ole pakollista. Se kuitenkin tekee kurpitsavoista kuohkeampaa ja sileämpää, joten vaikka maku pysyy samana ilmankin suutuntuma muuttuu surauttelun jälkeen vieläkin mukavammaksi.

Kurpitsavoi

350 g valmista kurpitsasosetta
1 dl omenamehua tai omenasiideriä
½ sitruunan mehu
1 ¼ dl ruskeaa sokeria
½ tl kanelia
Ripaus neilikkaa
Ripaus inkivääriä
Ripaus muskottipähkinää
Ripaus suolaa

Mittaa kaikki ainekset kattilaan, sekoita huolella ja anna porista ja pulputtaa keskilämmöllä puolisen tuntia. Älä jätä seosta oman onnensa nojaan vaan muista kauhoa välillä pohjaa myöten, ettei kurpitsavoi ota kattilan pohjaan kiinni. Makujen muhiessa puhdista purnukat ja kannet.

Maistele kypsyyttä ja mausteiden määrää. Lisää tarvittaessa lisää sitruunamehua ja/tai suolaa. Kun maku miellyttää ja seos tuntuu riittävän kypsältä, surauta hela hoito sauvasekoittimella (tai tehosekoittimella, jos sinulla sellainen on) sileämmäksi.

Lusikoi puhtaalla lusikalla sopiviin purnukoihin. Sulje kannet ja koristele nätillä nauhalla tai vaikka juuttinarulla ja ojenna ystävälle, kiikuta kollegalle kiitokseksi kuluneesta vuodesta tai hemmottele itseäsi joulunpyhien pitkillä aamiaisilla.

Kurpitsavoi säilyy jääkaapissa avaamattomana useamman viikon, avattu purkki kannattaa käyttää muutaman päivän kuluessa.

kurpitsavoi

Pst. Jos kurpitsavoin kokkaaminen ei kiinnosta, mutta jokin maistuva lahja pitäisi vielä keksiä, kurkkaa ainakin puolukkasuolan ja suklaapretzelien reseptit!

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.