Itse tehty puolukkasuola on joulun helpoin ruokalahja!

Jokaisena jouluna paketoin kuusen alle muutaman ruokalahjan. Tavarataivaan ja turhakeröykkiöiden sijaan suosin lahjoja, jotka eivät jää pyörimään pitkin pöytätasoja, muodosta epäkäytännöllisiä kasoja tai kerää pölyä kaappien perukoilla. Tänä vuonna pakettiin kääräistään sekä suolaisia että makeita herkkuja. Tässä tulee niistä ensimmäinen – iloisen punainen puolukkasuola!

puolukkasuola

Syötävä lahja on nimensä mukaan tarkoitettu syötäväksi. Kun lahjan valmistaa kasviperäisistä raaka-aineista, luonto kiittää ja planeetta riemuitsee. Keskittymällä ruokalahjoihin, voi heittää hyvästit niin pikamuodin ongelmille kuin kertakäyttökrääsällekin, sillä herkuttelun jälkeen jäljelle jää korkeintaan purkki, jonka voi käyttää uudelleen tai tarvittaessa kierrättää tarkoituksenmukaisesti lasin, metallin, muovin tai kartongin keräyspisteisiin.

Puolukkasuola sopii moneen maustamiseen. Mihin tahansa käyttäisit merisuolaa, voit käyttää myös puolukkasuolaa. Puolukkasuola tuo pirteän pilkahduksen patoihin ja muhennoksiin, sitä voi ripotella sormisuolan tavoin annoksen päälle, salaattiin tai vaikka voileivälle. Minä käytän pienen tujauksen puolukkasuolaa myös makeisiin juttuihin, kuten kinuskiin tai jopa jäätelön päälle. Ja jos drinkeistä tai mocktaileista tykkää, sillä on helppo taiteilla näyttävä juoma, sivelemällä lasin laita sitruunamehulla ja upottamalla se sitten pienelle lautaselle levitettyyn puolukkasuolaan.

puolukkasuola

puolukkasuola

Puolukkasuolaan kannattaa käyttää kylmäpuristettua, sokeroimatonta puolukkamehua, jossa on intensiivinen maku. Myös tiiviste käy, mutta sitä kannattaa laimentaa hieman. Jos kaupassasi myydään vain laimeampaa puolukkamehua litran pahvipakkauksissa, sitä kannattaa keitellä kasaan ennen suolan maustamista, joten huomioi silloin, että tarvitset mehua enemmän kuin reseptissä lukee. Jäähdytä kasaan keitetty mehu, ennen kuin lisäät sen suolan joukkoon.

puolukkasuola

puolukkasuola

Myös sormisuolalla on väliä. Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin sanoa, että Jozon sormisuola on liian isorakeista sormisuolaksi, mutta esim. Maldon ja islantilainen Nordur Salt ovat oikein mainioita valintoja.

Puolukkasuola

250 g hyvälaatuista sormisuolaa (esim. Maldon tai islantilainen Nordur Salt)
¾ dl sokeroimatonta puolukkamehua

Kaada sormisuola riittävän suureen kulhoon ja holauta mehu suolan sekaan. Sekoita reippaasti niin, että mehu imeytyy kaikkiin suolakiteisiin tasaisesti.

Levitä puolukkasuola leivinpaperoidulle pellille ohueksi kerrokseksi ja anna kuivahtaa vähintään yhden vuorokauden ajan. Lusikoi suola sitten suoraan puhtaisiin purkkeihin, koristele ja kääräise halutessasi pakettiin. Valmista tuli!

puolukkasuola

Ps. jos nyt sattuisi käymään niin, ettei paketin sisältö olekaan lahjan saajan makua, herkun voi aina lahjoittaa eteenpäin. Se on täysin sallittua!

Kurkkaa myös aiempina jouluina herkullisiksi havaitut ruokalahjat täältä:
Vegaaninen hopeatoffee
Kandeerattu inkivääri – kirpeä konvehtien korvike
Taivaallinen tomaattihilloke – juustopöydän yllättäjä
lyömättömät lakritsimantelit
Pikkelöity punasipuli – loistolisuke lähes kaiken kylkeen
Viime hetken ruokalahja: suklaasalami
Tee-se-itse: gari eli pikkelöity sushi-inkivääri
Lakritsitoffee
Terapeuttiset piparicantuccinit

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.