Kohti kestävämpää elämäntapaa: 52 vastuullista valintaa

Kestävä elämäntapa ja vastuulliset valinnat ovat ohjanneet elämääni jo useamman vuoden ajan. Pitkään olen miettinyt, miten voisin kertoa arkisista valinnoista konkreettisemmin. Kuinka sanoittaisin sen näkökulma, josta elämää katson, saarnaamatta, kiinnostavasti ja kannustaen – ja samalla omaa (ja muiden) ilmastoahdostustani helpottaen?

Tammikuisena perjantai-iltana hampaita harjatessani idea sitten pätkähti päähäni. 52 vastuullista valintaa, yksi konkreettinen teko vuoden jokaisena viikkona. Voisiko siinä olla itua? Päähänpisto tuntui toteuttamisen arvoiselta vielä kahden hyvin nukutun yön jälkeenki, joten päätin panna töpinäksi mitä pikimmiten. Niinpä tammikuun ensimmäisellä viikolla alkoi vuoden mittainen matka vastuullisten valintojen polkua pitkin!

mustikkamuffinssit

Haastan mukaan ihan jokaisen! Mitä useampi meistä kertoo, millaisia vastuullisia valintoja vuoden mittaan tekee, sen suurempi on esimerkin voima. Tule siis mukaan ja jaa omat konkreettiset tekosi tai vinkkisi tunnisteella #52vastuullistavalintaa. Asia voi olla kuinka pieni tahansa, sillä tämä ei suinkaan ole kilpailu, vaan tehokas tapa tehdä maailmasta piirun verran parempi!

52 vastuullista valinta – tässä niistä kolme ensimmäistä!

Viikolla yksi vastuullinen valintani oli ihailemani ruokagurun Satu Koiviston #25kasvistaviikossa-haaste. Haaste on voimassa koko vuoden, joten siihen voi tarttua milloin tahansa, hyvä hetki on esimerkiksi juuri nyt. Haasteen ideana on listata, kuinka monta eri kasvista tulee viikon aikana syötyä. Meidän ostoskorimme täyttyy nykyään melkeinpä kokonaan kasviksista, joten tämä oli palkitseva tehtävä. Vuoden ensimmäisen viikon saldoksi summautui peräti 33 erilaista vihannesta, juuresta, hedelmää ja marjaa!

25kasvistaviikossa

Olen helposti koukuttuvaa sorttia, joten en jättänyt laskutehtävää yhteen kertaan. Seuraavalla viikolla seurasin listan kehittymistä tietoisemmin, etsin kaupassa ostoskoriin erilaisia kasviksia ja valitsin lounasravintolan salaattipöydästä sellaisia, joita omassa listassani ei vielä ollut. Peittosin saman tien edellisen viikon ennätykseni, lautaselleni päätyi nimittäin kokonaista 42 eri kasvista! Kun kasvattaa tietoisesti kasvisten määrää ostoskorissa ja lautasella, saattaa hyvinkin vähentää jopa huomaamattaan eläinperäisten ruokien osuutta ravinnosta. Ja se jos mikä on vastuullinen valinta!

Viikolla kaksi vastuullinen valinta oli helpoista helpoin. Mieleni teki perinteisiä mustikkamuffinsseja, joten puin essun päälle ja ryhdyin leipomaan. Tällä kertaa luin 20 vuotta käytössäni ollutta lempireseptiäni uusin silmin, joten vaihdoin lehmänmaidon kauramaitoon, kananmunat kypsään banaaniin ja voin leivontamargariiniin. Lopputuloksesta olisi tullut taatusti täydellinen, jos en olisi hetken mielijohteesta ḱorvannut vehnäjauhoja speltillä ja vähentänyt sokerin määrää puoleen. Muffinssit sulivat kyllä suuhun, mutta maku oli vähän liiankin terveellinen. Kasvipohjaisia leivonta-aineksia käytän mielelläni jatkossakin, mutta vehnä pysyköön vehnänä ja sokeri sokerina.

mustikkamuffinssit

Kolmannella viikolla nostin valokeilaan vastuullisen vaatehuollon. Huomasin nimittäin, että vaakaapissani roikkuu mekkoja, joita en ole käyttänyt vuoteen tai kahteen. Ne kaikki olivat joskus nauttineet lempivaatteen asemasta, joten virhevalinnoista tai hutiostoksista ei ollut kyse. Hetken pohdittuani tajusin missä mättää: mekoissa ei ollu taskuja! Olen huono käyttämään käsilaukkuja, enkä oikeastaan omista arkikäyttöön sopivia kuin yhden ainoan. Pukeudun mekkoihin ja kaipaan taskuja, johon sujauttaa paitsi kännykän ja lompakon, myös kädet silloin kun en tiedä, mitä niillä pitäisi tehdä. Niinpä keräsin taskuttomat mekot yhteen kasaan ja kiikutin ne ompelijalle. Samaan syssyyn pyysin häntä modernisoimaan yhden mekon kaulukset ja vaihtamaan käytettynä ostetun talvitakin rikkinäisen vetoketjun. Ompelija teki huolellista työtä ja oli valinnut taskujen materiaalinkin yksilöllisesti jokaisen mekon mukaan. Olen saanut käyttööni kokonaista 10 “uutta” mekkoa, joista jokaista rakastan nyt vieläkin enemmän.

Jatkossa kirjaan jokaisen vastuullisen valinnan kuukausittain myös blogiin. Tästä alkaa siis sarja nimeltään kuukauden vastuulliset valinnat. Jos haluat seurata valintojani tuoreeltaan, ota seurantaan instagram-tilini @piapas!

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.