Tomaattirisotto pistaasipähkinöillä ja mozzarellalla

Kesämökkiinsä linnouttautuneet etätyötekijät alkavat käydä levottomiksi. Pirtinpöydän penkki nitisee ja natisee, kun he huokailevat kilvan ja vilkuilevat kelloa. Näppäimistöltä kuuluu tasainen naputus ja puhelin piipittää vähän väliä viestien merkiksi. Vielä pitäisi jaksaa hetki, vaikka keskittymiskyky onkin koetuksella. Ulkona paistaa aurinko ja laineet liplattavat laiturin kylkeen. Otsat rypyssä he miettivät, eikö tämä työpäivä koskaan pääty?

tomaattirisotto pistaaspähkinöillä

Sitten kun läppärin kannet sulkeutuvat ja hanskat ripustetaan hetkeksi naulaan, alkavat mahat murista. Murua rinnan alle, täytettä vatsalle, se huutaa hoilottaa. Vilkaisu jääkaappiin ei tuota tuloksia. Edellisestä kauppareissusta on melkein viikko, viime päivät on syöty tähteitä tai pärjätty hedelmillä ja voileivillä. Jääkaappi näyttää uhkaavan tyhjältä, mutta kuivakaapissa on edelleen täyttä. Tiskipöydälle kasataan aineksia. Tölkillinen tomaattimurskaa ja pieni purkillinen pyrettä, risottoriisiä, öljyä, väljähtyneen valkoviinin jämät, kasvisliemikuutioita, sipulia ja pistaasipussin pohjat. Vesi kohoaa kielelle, sillä kohta kattilassa tekeytyy tomaattirisotto pistaasipähkinöillä!

Risotto on turhaan hankalan ruuan maineessa. Se onnistuu kotikokiltakin ja syntyy melkein mistä tahansa aineksista. Kunhan kuivakaapista löytyy riisiä (puuroriisikin kelpaa, jos muuta ei ole), öljyä ja/tai voita, mausteita sekä jotain nestettä, mieluiten kasvis- tai kanalientä, ovat perusrisoton ainekset kasassa. Täytteeksi tai pitäisikö sanoa mausteeksi. voi lisätä sieniä, fenkolia, parsaa, kesäkurpitsaa, kukkakaalia, purjoa, herneitä, sitruunaa, mereneläviä, juustoa, viinirypäleitä, veriappelsiinia, kurpitsaa, kurkkua.. ja niin edelleen. Lista on päättymätön.

tomaattirisotto pistaaspähkinöillä

tomaattirisotto pistaaspähkinöillä

tomaattirisotto pistaaspähkinöillä

Tällä kertaa makumaailma on tomaattinen. Loppuvaiheessa mukaan sekoitetaan pistaasipussin pohjat. Tomaattirisotto pistaasipähkinöillä ja mozzarellalla syntyy 25 minuutissa, reseptistä riittää kahdelle kevyeksi ateriaksi ja neljälle lisukkeeksi.

Tomaattirisotto pistaasipähkinöillä

2 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
1–2 salottisipulia
2 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä tai vermuttia
5 dl kasvislientä
3 dl paseerattua tomaattia
2 rkl tomaattipyrettä
1 iso tomaatti
1 pallo mozzarellaa
tilkka sitruunamehua
sokeria tai hunajaa
suolaa, pippuria ja valkosipulirouhetta
reilu kourallinen kuorittuja pistaasipähkinöitä
parmesaania

Ihan ensimmäiseksi lämmitä kasvisliemi lähes kiehuvaksi. Kuullota silputut salottisipulit voissa ja öljyssä ja lisää sitten risottoriisi. Pyörittele pari minuuttia, kunnes riisi on pinnaltaan läpikuultavaa. Holauta kattilaan desi valkoviiniä tai vermuttia ja anna sen imeytyä riisiin. Ala sitten lisäilemään kasvislientä ja paseerattua tomaattia vuorotellen, noin desi kerrallaan. Lisää seuraava loraus vasta, kun edellinen on lähes kokonaan imeytynyt riisiin. Muista sekoittaa kunnolla. Mitä enemmän heiluttelet kapustalla, sitä samettisempaa tomaattirisottoa saat, kun tärkkelys irtoaa riisinjyvien pinnasta. Pidä jossain välissä muutama pieni tauko, että voit kuutioida tomaatin ja murskata pistaasipähkinät morttelissa tai leikkuulaudalla.

Kun riisit ovat lähes kypsiä, lisää tomaattipyre, kuutioiksi pilkottu tomaatti, puolet pienityistä pistaasipähkinöistä, reilu teelusikallinen hunajaa ja sitruunamehu. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Lusikoi tomaattirisotto lautasille, revi päälle yksi pallero mozzarellaa ja ripottele koristeeksi loput pistaasipähkinät. Rouhaise vielä vähän mustapippuria ja raasta parmesaania, jos niitä kaipaat. Nauti heti, sillä tämäkään risotto ei odota!

tomaattirisotto pistaaspähkinöillä

Tomaattirisotto pistaasipähkinöillä on pelastanut nälkäiset mökkiläiset jo kolme kertaa, ehkäpä seuraavalla kerralla vaihdamme taas täytteitä. Miltä kuulostaisi fenkoli-sitruunarisotto tai kenties risotto kyssäkaalista?

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.