Etuoikeutetusta elämästä ilmastotekoihin – oletko valmis?

Kesän korvilla saattaa unohtua se, että viime vuosien suloisen lämpimät ja seksihelteiset suvet ovat mitä todennäköisemmin seurausta ilmastonmuutoksesta. Tänään vietetään maailmanlaajuista ympäristöpäivää. On erinomaisen hyvä, että on nimikoituja päiviä, jolloin ympäristönsuojelu ja ilmastoasiat nostetaan tapetille, mutta jos minulta kysytään, niiden pitäisi keikkua seinällä joka ikinen päivä.

ilmastonmuutos

Tönötän tukevasti tiedostavassa kestävän elämäntavan kuplassa, jossa suurin osa ympärilläni olevista ihmisistä on samaa mieltä. Mutta kyllä tätäkin kuplaa tökitään aika ajoin. Etäinen naamakirjakaveri iloitsee ilmastonmuutoksen mukanaan tuomasta lämmityskustannusten kutistumisesta ja ilmastonsuojelu- ja maahanmuuttovastaisen puolueen menestymisestä. Kunpa hän ymmärtäisi, että ilmastonmuutos sitä kansanvaellusta vasta kiihdyttääkin. Ilmastopakolaisuus on kiistämätön fakta, jos ja kun osa maapallosta tällä menolla muuttuu kasvihuonekaasujen vuoksi asuinkelvottomaksi.

Toinen tyyppi päättää olla tekemättä mitään, koska Kiina ja Intia. Samaan aikaan television vaalitentissä eräs nimeltä mainitsematon setämies yrittää tolkuttaa kollegoilleen, että ei Suomen tarvitse mitään tehdä, me olemme hoitaneet jo oman osuutemme mallioppilaan tavoin. Huokaus. Politiikka on painottanut jo pitkään liberaalia yksilönvapautta. Minäminäminä-kulttuuri on läsnä joka puolella, sillä saavutetuista eduista ei todellakaan haluta tinkiä. Armeija ei papusopalla ja kukkakaalipirtelöllä marssi, kyllähän ihmisen lihaa pitää saada!

Yksilöihin vaikuttaminen pelkästään viestinnän keinoin ei tutkimustenkaan valossa enää riitä, vaan tarvitaan tiukempaa sääntelyä ja kulutuksen ohjailua esimerkiksi haittaverojen muodossa. Juuri muodostettu hallitus on kaikkien meidän onneksi tekemässä historiaa ja panostamassa ympäristöön ja ilmastonmuutoksen torjuntaan ennen kuulumattomalla tavalla maailmankin mittakaavassa. Suomalainen tosin ei näkemättä usko, mutta toivotaan silti, että tavoitteet toteutuvat, eivätkä jää pelkiksi palopuheiksi lehtien sivuille ja eduskuntasalin lehtereille.

ilmastonmuutos

Helmikuussa, kun eduskuntavaalit olivat vielä edessäpäin, pääsin kuuntelemaan Helsingin yliopiston ilmastotutkijoiden näkemyksiä lähitulevaisuudesta. Heidän mukaansa näköpiirissä on kansalaisia osallistavaa päätöksentekoa, vaalikauden yli jatkuvia pitkiä linjauksia sekä voimakasta, yhteiskunnan sanelemaa sääntelyä. Maailma on suuren murroksen edessä, sillä liberaalisen demokratian ja yksilön rajattoman valinnanvapauden aikakausi on päättymässä. Ilmastonmuutoksen hidastaminen edellyttää radikaaleja toimenpiteitä niin politiikassa ja hallinnossa kuin liiketoimintamalleissa ja yksilöiden jokapäiväisessä elämässä. Muutoksen hyväksyminen ei tule olemaan meille pumpulissa kasvaneille ja liian hyvään tottuneille lottovoittajille todellakaan helppoa.

Kolmea kuukautta myöhemmin Sitra julkaisi kansainvälisen selvityksen, jossa etsitään ilmastotavoitteiden mukaisia elämäntapoja. Miten meidän pitäisi elää, jotta ilmasto ei lämpenisi 1,5 astetta enempää? Millaisia vaihtoehtoja meillä oikeasti on? Vastuu ei ole vain yksilöillä, mutta meidän kaikkien kulutuskäyttäytämisellä voi raportin mukaan silti olla merkittäviä vaikutuksia. Yksilön tahto ja kiinnostus vähähiilisempää elämää kohtaan antaa tärkeän signaalin myös hallintokoneistolle ja poliittisille päättäjille.

Luvut ovat hurjia. Jotta tavoitteeseen päästään, suomalaisten hiilijalanjälkeä on pienennettävä tässä selvityksessä yli 80 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Selvitys tutkailee päästöjä nimenomaan kuluttamisen ja elämäntapojen näkökulmasta, joten yksilön hiilijalanjälkeen ei ole laskettu infrastruktuurista tai julkisesta kulutuksesta johtuvia lukuja. Eniten pystymme vaikuttamaan elintarvikkeiden käyttöön, kuten lihan ja maidon kulutukseen, asumiseen liittyvään energian määrään ja liikkumiseen yksityisautoiluineen ja lentomatkoineen, sillä 75 % elämäntapaan perustuvasta hiilijalanjäljestä muodostuu näistä kolmesta kategoriasta.

ilmastonmuutos

Selvityksessä on tutkittu myös Japanin, Kiinan, Brasilian ja Intian hiilijalanjälkien suuruutta ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Jotta saadaan hieman perspektiiviä, lyödäänpä raakoja lukuja pöytään. Suomalaisen keskimääräinen hiilijalanjälki on 10 400 kg. Liikkuminen kuormittaa eniten (2,8 t), asuminen melkein saman verran (2,5 t), ja ruoka saa kyseenalaisen kunnian seurata kolmantena (1,8 t). Kerrottakoon vertailun vuoksi myös sille hepulle, jonka mielestä jäljet johtavat intialaiselle sylttytehtaalle, että intialaisen yhteenlasketut päästöt ovat yhteensä 2 000 kg. Siitä ruokaan kuluu 0,5 t, asumiseen 0,4 t ja mutta liikkumiseen 0,7 t. Intialaisen yhteen ynnätyt päästöt ovat siis vähemmän kuin suomalaisen asumisesta tai liikkumisesta aiheutuvat päästöt. Karua faktaa, joka meinaa painaa tällaisen maailmanparantajan mielen väkisinkin matalaksi.

Ruokaihmistä kiinnostaa etenkin elintarvikkeiden vaikutus, siksi muutama sananen aiheesta lisää. Lihansyönnin valtavan vaikutuksen suomalaisen jalanjälkeen saattaa arvata ilman tutkimukseen perehtymistäkin. Se muodostaa yksinään lähes puolet ruoan ilmastovaikutuksista. Näillä leveysasteilla lihaa kuluu melkein 85 kiloa vuodessa mattia ja maijaa kohti. Viikkotasolle purettuna se tekee 1,6 kiloa per lihansyöjä. Kasvispainotteisen sekasyöjän näkökulmasta luku tuntuu todella suurelta. Japanissa vastaava vuositason kilomäärä on 35, Kiinassa 60, Brasiliassa 45 ja Intiassa vaivaiset 5. Suomi seisoo tässäin kyseenalaisella palkintopallilla. Maitotuotteita eli lähinnä maitoa, juustoa ja hapanmaitotuotteita tosin kuluu vieläkin enemmän, 3,8 kiloa per viikko per suomalainen – huh huh!

Toivoa kuitenkin on, sillä kaikkea ei vielä ole menetetty! Jokainen meistä pystyy vaikuttamaan jollain tavalla näin kolmeen suurimpaan syntipukkiin. Vaihda auto edes osittain julkiseen liikenteeseen tai jos on pakko autoilla, hanki hybridi tai kulje kimppakyydillä. Käytä lihasvoimaa aina kun mahdollista, kävele lyhyet matkat, pyöräile pitemmät tai viiletä ne vaikka sähköistetyllä potkulaudalla. Matkusta kotimaassa ja maata pitkin. Jos lennät, valitse suora lento ja oleskele kohteessa pidempään. Mieti, riittäisikö pienempikin asunto, asenna lämmitysenergiaa säästävä ilmalämpöpumppu ja valitse vihreä ekosähkö.

ilmastonmuutos

Pohdi ruokailutottumuksiasi. Oletko tapojesi orja vai uskaltaisitko kokeilla jotain uutta? Vähennä lihansyöntiä tai vaihda edes nauta ja possu joskus kanaan tai kalaan. Kokeile kasvimaitoja ja herkuttele juustoilla harvemmin. Kun käytät sesonginmukaisia kasviksia ja panostat palkokasveihin, säästät myös selvää rahaa, sillä satokauden tuotteet ovat aina edullisimpia. Älä heitä ruokaa roskiin, usko aistejasi, älä päivämääriä. Kokeile vegaanista ruokavaliota vaikka vain viikon ajan, saatat löytää uusia suosikkisapuskoja ja raaka-aineita, joista et ole koskaan kuullutkaan!

Muista myös, että vaateteollisuus kuluttaa enemmän maapallomme varoja kuin lentomatkailu ja laivat yhteensä. Harkitse siis tarvitsetko todella uutta takkia tai viimeisimmän trendin mukaista toppia. Osta käytettynä, lainaa, vuokraa ja kierrätä aina kun voit. Ja kun onnistut ottamaan askelen oikeaan suuntaan, kerro siitä kavereille. Puhu ilmastoystävällisestä elämäntavasta ja kestävästä kulutuksesta, ole aktiivinen ja näytä esimerkkiä myös niille muutosvastarintaisille mököttäjille.

Ajatelleeksi ei ehkä tule sitäkään, että kestävillä valinnoilla, kuten ruokailutottumusten muutoksella, fillaroinnilla tai etätyöllä on myös muita elämänlaatua parantavia vaikutuksia. Parempi terveys, reippaampi kunto ja lihavampi lompakko saattavat hyvinkin tulla bonuksena kaupan päälle.

Kaikkien meidän teoilla on loppupeleissä merkitystä, vaikka toisin välillä väitetään. Vähemmän kuormittavien tuotteiden ja palveluiden valitseminen on ratkaisevan tärkeää, sillä muuten markkinat eivät reagoi ja tuota tarjolle lisää parempia vaihtoehtoja. Kylmä totuus on myös se, että mitä hitaammin kulutustottumukset muuttuvat, sitä radikaalimmin niitä on muutettava tulevaisuudessa. Tuli polttelee jo ikävästi hännän alla, jos haluamme, että meillä on elinkelpoinen maapallo myös vuonna 2050 ja vielä pitkään sen jälkeen.

ilmastonmuutos

Sen sijaan, että luettelisin loputkin lähes 100-sivuisen Sitran selvityksen luvuista ja pysäyttävistä faktoista, lopetan paasaamisen tähän. Jos ja kun aihe kuitenkin kiinnostaa, suosittelen teitä katsomaan Mikko Toiviaisen eli Kalenterikarjun informatiivisen, mutta samalla varsin viihdyttävän tubevideon siitä, mitä sinäkin voit tehdä yhteisen tulevaisuutemme hyväksi. Jos et ehdi juuri nyt katsoa kymmenminuuttista tietopakettia, vilkaise edes tämä aiemmin kirjoittamani teksti ja sen vinkit ilmastoystävälliseen elämään. Maailmanparantaja kiittää ja poistuu takavasemmalle vain palatakseen asiaan tuonnempana.

6 kommenttia artikkeliin ”Etuoikeutetusta elämästä ilmastotekoihin – oletko valmis?

 1. Hienoa, että pidät ääntä luonnon- ja ilmastonsuojelusta – ja varmasti yrität omassakin elämässäsi parhaasi. <3 Silti joskus tuntuu, enkä nyt tarkoita sinua, että tyhjät tynnyrit kolisevat näissäkin asioissa eniten. Luontoa ovat (suomalaisesta näkökulmasta) suojelevinaan ne, jotka käyvät vähintäänkin monta kertaa vuodessa lentäen ulkomailla tai kotimaanlomilla, risteilevät Itämerellä milloin milläkin verukkeella, autoilevat, lennättävät vegaaniruokansa Suomeen ja luulevat sähköpyörien, -potkulautojen ja -autojen olevan luonnonsuojeluteko. Mistäköhän ajattelevat sähkön niihin tuotetun?
  Minulla ei ole aihetta ylpeillä ympäristöasioissa, mutta väittäisin voivamme elää onnellisesti ilman ulkomaanmatkojakin. Itse olen matkustanut vain yhden edestakaisen lentomatkan lähes 20 vuotta sitten, ja Ruotsissakin olen käynyt viimeksi matkalla 2000-luvun alussa. Nykyteknologian ansiosta ei olisi myöskään mikään pakko lähteä kokouksiin ulkomaille.

  • Kiitos kommentista Sari! Tyhjien tynnyrien kolina on varmaan osittain totta, mutta minusta on joka tapauksessa hyvä, että ilmastotekojen tärkeyttä pidetään esillä, vaikka se olisikin joidenkin kohdalla tekopyhää toimintaa. Ihminen on jännä eläin, helposti sitä oikeuttaa itselleen kaikenlaisia etuuksia millä verukkeella milloinkin.

   Sähkön tuotannossa ollaan onneksi koko ajan enemmän siirtymässä uusiutuvaan energiaan ja vaikka sen kulutus kasvaakin, on se kuitenkin päästöjen kannalta parempi vaihtoehto kuin polttomoottoreilla kaasuttaminen. Elämän keikauttaminen uudelle tolalle kertaheitolla on useimmille meistä vaikeaa, siksi kannustan myös pienempiin askeliin, kun ne otetaan oikeaan suuntaan. Jos 20 lentomatkaa vuodessa tehnyt henkilö pudottaa matkustusmääränsä puoleen, on silläkin jo merkitystä.

   En minäkään ole puhdas pulmunen. Me mökkeilemme ja omistamme moottoripyörän. Juustosta en ole vielä onnistunut vieroittumaan, lihaa syön silloin tällöin, tänä vuonna on edessä vielä ainakin yksi ulkomaille suuntautuva työmatka ja juuri palasin yhteistyöreissulta Ahvenanmaalta, jonne matkustin laivalla (tosin Turun kautta, ja itämeren vähäpäästöisimmällä laivalla, että hiilijalanjälkeni olisi mahdollisimaan pieni). Kaappini on täynnä virhehankintoja, joita en pidä. Mutta asia kerrallaan.

   Syyllistämisellä ei muutenkaan pitkälle pötkitä, se nostattaa helposti vastareaktion ja peli on sitä myötä menetetty ainakin joksikin aikaa. Olisikin hienoa, jos jokainen meistä keskittyisi siihen, mitä itse voi tehdä ilmaston hyväksi sen sijaan, että käyttäisi energiaa muiden tarkkailuun tai syntipukkien etsimiseen. Oma mutu on se, että entistä useampi on IPCC-raportin jälkeen herännyt siihen, että kotimaassakin on hurjan paljon nähtävää ja koettavaa. Että sen ulkomaanmatkan todella voi vaihtaa lähiseutuihin tutustumiseen. Joten kyllä, olen kanssasi samaa mieltä, että voisimme elää onnellisina ilman ulkomaanmatkojakin!

 2. Hei; Olin jo kirjoittamassa ilmastomuutosähkystä, jota tunnen, mutta luin kommentin, joka kertoo minunkin ajatukseni ilmastomuutoksen torjumisesta.
  Presidentti Niinistö sanoo Ilta-Sanomissa :

  ”-Minun sanomani siihen on ollut, että paljon on tehtävä, mutta ei pidä ottaa sitä tehtävää niin, että se jotenkin rajoittaisi tavallista elämää tai ahdistaisi.

  – Päin vastoin, voi tulla lisää mielenkiinnon kohdetta tai rikkautta siihen siten, että miettii vähän, että mitä tekee ja mitä hankkii. Sellaista positiivista mieltä siihen urakkaan, presidentti lisäsi”.

  Hyvin sanottu! Ei syyllistäen, vaan kannustaen ja ihmisten elinolosuhteet huomioiden.
  Ja uskon ilmastomuutokseen. 😊

 3. Suosituksiin myös hävikkiruokafirmojen suosiminen: mm matsmart.fi, fiksuruoka.fi ja ResQ!

  • Hei joo, nämä ehdottomasti! ResQ-appi on ladattuna kännykkään, mutta matsmartia tai fiksuruokaa en vielä ole kokeillut, vaikka olen kuullut niistä pelkkää hyvää!

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.