Ajatuksia aloittamisen pirullisesta vaikeudesta

Kirjoitan listoja. Ideoin, merkkaan muistiin ja ladon allekkain tekemistä odottavia tehtäviä. Tee tarjous, ehdota yhteistyötä, kysy lisätietoja artikkelia varten, laskuta edellinen kuukausi, soita puhelinoperaattorille, toimita tilitoimistoon tiliote, hahmottele blogiteksti, muistuta yhteistyökumppaneita olemassaolostasi, jatka kirjaidean kehittelyä – ja muista instata tänäänkin. Saan mielihyvää siitä, kun tekemiset järjestyvät paperille, ja pääni sisäinen sekamelska rauhoittuu hieman. Hyrisen tyytyväisenä, ja hetkellisesti on tehokas olo, vaikka tuloksena onkin vain yksi lista lisää. Muistikirjojen pino muistuttaa jo Pisan kohtalokkaasti kallistunutta tornia.

Vilkaisen nopeasti, mitä somessa tapahtuu. Selaan Facebookin ryhmiä, tsekkaan linkkarin ja katson instagram-stooreja. Osallistun tosi tärkeään keskusteluun, klikkailen kiinnostavia linkkejä, luen laajoja artikkeleita, ja kirjaan muistiin niiden synnyttämiä ideoita. Olen jo laskemassa puhelimen kädestäni, kun muutama notifikaatio pongahtaa näytölle. Kurkkaan vielä nämä, ajattelen, vaikka to do -lista kummitteleekin tarmokkaana takaraivossa.

Ja kas, pian onkin jo lounasaika. Lämmitän edellisenä päivänä kokattua pastaa, ehkä katson samalla yhden jakson YLEn uutta sarjaa Aikuisia. Seuraava jakso alkaa automaattisesti edellisen perään – ei kai tässä nyt niin kiire ole, ettenkö ehtisi, kestäähän yksi jakso vain parikymmentä minuuttia? Kun toinen jakso päättyy, suljen päättäväisesti selaimen ja avaan kalenterin. Katson kelloa ja tajuan, etten enää ehdi puoliakaan siitä, mitä ajattelin ja siirrän iltapäivälle merkitsemäni duunit seuraaville päiville. Sitten ryhdyn viimein töihin.

Neljässä tunnissa saan aikaan yllättävän paljon, koska on pakko. Kalmanlinja on tehokas motiivi. Huijaan itseäni, sillä oikeasti läppäri hilluu sylissäni iltayhdeksään saakka. Temppareiden ja Bachelorin lomassa teen homman sieltä, toisen täältä. Viimeisen sähköpostin lähetän kymmeneltä. Suljen vihdoinkin koneen ja keitän ison kupillisen teetä.

Saatan lykätä yksinkertaisen sähköpostin kirjoittamista ja lähettämistä tuntien ajan, vaikka lopulta kun työhön ryhdyn, on se taputeltu valmiiksi viidessä minuutissa. Haluaisin olla tehokkaampi ja saada aikaan enemmän. Jos todella aloittaisin työn tekemisen puoli kahdeksalta, jolloin joka tapauksessa olen jo hereillä, olisi pääosa hommista tehty ennen puolta päivää, eikä minun tarvitsisi käyttää yhteistä ilta-aikaa koneella kökkimiseen.

Tiedostan kaiken tämän, mutta silti en saa itseäni niskasta kiinni. Kuinka vaikeaa ensimmäinen askelen ottaminen voi oikein olla? Miten suuri on kynnys tarttua tekemiseen, kirjoittaa ensimmäinen lause tai ottaa puhelin käteen ja soittaa asiakkaalle? Sijaistekeminen on tuttua opiskeluajoilta, mutta totuinko tenttikirjojen välttelyyn niin, että sama tapa siirtyi työelämään?

Jopa siivoaminen kiinnostaa enemmän kuin kotikonttorihommat, ja se on minulta paljon sanottu. Tällä viikolla työnteko on sujunut kohtuullisen hyvin, eikä ole ollut tarvetta turvautua siivoamiseen. Ette usko, miten silti hävetti, kun ovikello tänään soi ja sen takana seisoi tuotenäytteitä toimittava tyyppi. Tiesin hänen piipahtavan iltapäivällä, mutta en ollut ajatellut, että hän astuisi kynnyksen yli, ottaisi kengät jalastaan ja kävelisi keskelle keittiön kaaosta, joka saumattomasti jatkui olohuoneen puolelle. Makuuhuoneen ovikin oli auki, sänky petaamatta, käytettyjen vaatteiden kasoja lattialla ja keskellä huonetta purkamaton matkalaukku, jonka uumenista lasketteluvaatteet ruokottomasti rönsyilivät. Viikonloppuna on pakko siivota.

Viimeksi eilen keskustelin kampaajan kanssa aloittamisen vaikeudesta. Hänen jälkikasvunsa oli saanut tarkkaavaisuushäiriö-diagnoosin ja kuulemma tämä meikäläisen meno kuulosti samanmoiselta. En kiellä, enkä myönnä, mutta pärjään ilman lääkärin paperiakin, ainakin toistaiseksi. Ei sinänsä ole ihme, että työpäivien rakenne hakee vielä muotoaan, sillä elän yrittäjän elämää vasta kolmatta kuukautta. Työaikaa, tehtäviä ja muita raameja ei enää määrittele organisaatio tai esimies, vaan kaikki on yksin minun vastuullani. Etsin aktiivisesti ratkaisuja itseni johtamiseen, mutta sopivien tapojen löytyminen vie aikaa ja se minun on pitkin hampain hyväksyttävä. Kärsivällisyys ei ole koskaan ollut hyveistäni suurin.

Myös tämän tekstin kirjoittamista lykkäsin kaksi päivää. Nyt se kuitenkin on vihdoin tässä, elävänä edessänne. Ajatukset siirtyivät mustaa valkoiselle hieman kömpelöin kirjaimin ja laahaavin lausein, mutta parempaan en juuri tänään pysty. Tästä on suunta vain ylöspäin. Niin ainakin toivon, ja suljen tietokoneen tältä päivältä. Kello on 22:52 ja teekattila on viimeinkin tulilla.

6 kommenttia artikkeliin ”Ajatuksia aloittamisen pirullisesta vaikeudesta

 1. Heippa; No onpas tämä nyt dilemma. Voidaan sanoa, että sinullapas on hyvä pomo. Joustava työaika, pitkät tauot, ei vaadi päivän aikana mitään eikä kysele perään. Hm, mahtaako työterveyshuolto kuitenkaan toimia… 😊 Toisaalta työntekijänä sinun pitäisi harjoittaa itsekuria ja tehdä työt itsenäisesti ja pyytämättä. Ja tehdä tänään se, minkä huomenna voisit siirtää seuraavaan päivään. Ei ole helppoa.
  Mutta oikeasti miten se ryhtyminen voi joskus olla niin käsittämättömän vaikeaa! Minulla on ne pienet murheet, mutta kerran istuin tunnin nojatuolissa keräämässä ryhtiä. Piti polkea kuntopyörää, ei huvittanut, mutta en löytänyt ensimmäistäkään syytä olla polkematta. Poljin siis ja olihan se palkitseva homma.
  Ja parasta tekstiä sinulta tulee, kun et joka sanaa niin kontrolloi. Kirjoitat vaan, mitä päässä liikkuu.
  ”Kömpelöt kirjaimet, laahaavat lauseet”, niitä en tekstissäsi tule koskaan minun mittapuuni mukaan näkemään!
  Tsemppiä yrittäjyyteen ja itsekuriin!😃

  • Pitää varmaan järjestää kehityskeskustelu pomon kanssa, sillä ei tästä tällä menolla mitään tule. 😀 Kiitos kauniista sanoista ja tsemppiä ryhtymiseen sinnekin suuntaan!

 2. Muistan gradua kirjoittaessani saaneeni ystävältä ohjeen, että hommat pitää jättää sellaiseen vaiheeseen, mistä helppo jatkaa seuraavan kerran/seuraavana päivänä. Auttaisiko se? Että suunnittelet tänään, jonkun niin yksinkertaisen homman, joka hoituu aamulla varmasti ja pääset sitä kautta työmoodiin.

  Toinen kuulemani vinkki on aikataulutus eli lukujärjestys päivälle. Esim. sähköpostit klo9-10, kirjoittamista 10-12, lounas 12-13…. Ja sit se aika vaan käytetään siihen, mitä suunniteltu. Jos jää kesken, niin sit jatkaa seuraavana päivänä. Tällä mallilla kaveri sai tehokkuutta päiviinsä (yrittäjä hänkin), kun usein oli ongelmana, ettei 1,5h ennen salia muka ehdi tekee enää mitään töitä. Saattoi sit vaikka roikkua facessa/pelata sen ajan.

  Kurinalaisuuttahan se vaatii ja varmasti välillä lipsuu.

  • Aloita helpolla tehtävällä, jonka tiedät pystyväsi suorittamaan heittämällä. Kuulostaa erittäin hyvältä neuvolta, jota päätin kokeilla heti tällä viikolla. Ainakin tänään duunit alkoivat mukavasti rullaamaan juurikin tällä tekniikalla, sillä havahduin yhdentoista aikaan siihen, että olin unohtanut syödä aamiaista. Suurkiitos siis vinkistä!

   Lukujärjestys minulla on ollut jo vuosikausia, mutta tunnistan tuon saman ongelman kuin kaverillasi, ja todella usein käy aivan samalla tavalla. Jos edellisen tehtävän saa valmiiksi 60 min ennen tanssituntia, ei pysty aloittamaan seuraavaa, koska tietää sen kuitenkin jäävän kesken. Vaihtoehtoina on lusmuilu tai sitten tanssitunnin peruuttaminen. Viimeksi mainittuun olen turvautunut viime aikoina ihan liian usein. Odottamaton ja kuitenkin ilmiselvä oivallus tälläiselle täydellisyyttä tavoittelevalle tuo, että tehtävän voi jättää kesken ja jatkaa seuraavana päivänä, jos sitä ei kerralla saa valmiiksi. Tähän mennessä olen suosiolla jättänyt aloittamatta, jos aikaa on naftisti. Menee käyttöön saman tien tämäkin työskentelytapa. 🙂

 3. Kuulostaa erittäin tutulta, tarkkaavaisuusongelmaa taitaa löytyä täältäkin, vaikka diagnoosia ei ole tullut mentyä hakemaan. Opiskelijan elämää todellakin, ”kandin tekeminen” on yhtä Bachelorin katselua. Deadlinea ennen aloitan viime tipassa hutkimisen hiki hatussa.. Keinoa en ole toistaiseksi keksinyt siihen, että tulisi tartuttua asioihin ajallaan tai pitäydyttyä suunnitellussa aikataulussa..

  • Näitä keinoja täytyy nyt ryhtyä tosissaan keräämään. Kun löydän lähellekään toimivat, lupaan kertoa niistä myös täällä. Saamieni viestien määrästä päätellen aihe on tosi monelle todella ajankohtainen! Tsemppiä opiskeluun!

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.