Mojova mustikkasmoothie eli mutinaa siitä, mitä minulle kuuluu

Moi, kiva nähdä pitkästä aikaa, mitä kuuluu, miten menee?

Jos kysymyksen esittää hyvä ystävä, tiedän, että hän kuuntelee vastaustani kiinnostuneena. Jos taas kysymyksen heittää heti kättelyssä kaveri, jota nään kerran vuodessa tai viidessä, hämmennyn. Mitä minun odotetaan vastaavan? Haluaako ihminen, jonka olen tavannut edellisen kerran vuonna 2013 yhteisen ystävän juhlissa todella tietää, kuinka neljä vuotta sitten menin naimisiin, erosin, kävin treffeillä, löysin rakkauden, tein liikaa töitä, irtisanouduin ja perustin yrityksen?

Olisiko hän kiinnostunut, miten minulla juuri nyt menee? Tahtoisiko hän kuulla, miten en saa nukuttua, millaista on yrittäjän arki ja miksi en vieläkään tiedä, mikä minusta tulee isona? Todennäköisesti ei. Siksi peitän todelliset kuulumiseni hymyn taakse ja vastaan, että eipä kummempaa. Same old, same old. Ja samalla olen varma, ettei tuo tyyppi edes muista, mitä se sama vanha tarkoittaa. Sitten vaihdetaan kasa muita kliseitä ja jatketaan matkaa.

mustikkasmoothie

Mihin meillä on niin kiire? Vai onko kyse kohteliaasta small talkista tai hätäpäissään suusta putkahtaneista sanoista? Ilmiö toistuu viikoittain erilaisissa pr-tapahtumissa ja pressitilaisuuksissa. Vastaan kävelee kollegoita, joita en kertaakaan ole livenä tavannut, mutta joiden kanssa olemme kohdanneet blogien kommenttikentissä ja somemaailman syövereissä. Moikkaan, esittäydyn ja pysähdyn vaihtamaan muutaman sanan.

Vaikka he eivät selvästikään muista minua, kysyvät he silti maireasti hymyillen, mitä minulle kuuluu? Kun ryhdyn vastaamaan ja kertomaan kuulumisiani ajatellen, että onpa tosi kiva kun kysyit, toinen alkaa näprätä kännykkäänsä ja häviää omiin ajatuksiinsa. Havahduttuaan tilanteeseen hän saattaa toivottaa mukavaa päivää, kääntää selkänsä ja jatkaa matkaansa eteenpäin. Jään seisomaan niille sijoilleni ja ihmettelen, mitä taas kerran tapahtui.

mustikkasmoothie

Kuulumisten kysymisestä on nähtävästi tullut jenkkityylinen heitto, johon ei edes odoteta vastausta. Fraasi, jota toistellaan tervehdyksen tapaan, lause täynnä tyhjää sisältöä. On turha alkaa selittämään, kuinka seuraavan päivän esiintyminen hirvittää tai että flunssa ei ota toetakseen, reissuakin pukkaa ja työkuviot ovat punaista lankaa vailla. Että mitäs sulle?

Tuppisuu, ujonpuoleinen ja varautunut suomalainen ei puhu, jos ei ole asiaa. Ehkä siksi on vaikea tottua teennäiseltä tuntuvaan tuttavallisuuteen. Introvertti on verkostoitumistilanteissa muutenkin mukavuusalueensa ulkopuolella. Kun yhtälöön lisätään vielä pakollisten fraasien koreografia, ei se tilannetta ainakaan helpota.

Siispä hyvä kollegani ja/tai lukijani, esitän sinulle pienen toiveen. Jos törmäämme joskus jossakin tapahtumassa tai tilaisuudessa, kysythän kuulumisia vain, jos olet kiinnostunut kuulemaan niistä? Kun saan katsekontaktin ja huomiosi hetkeksi, kerron luultavasti sinulle, että nyt juuri nyt hieman hermostuttaa. Saatan myös höpöttää häkeltyneenä pitkät pätkät siitä, kuinka en tunne täältä ketään, mutta siksipä onkin mukava tutustua. Sitten todennäköisesti hymyilen ja kysyn, miten sinulla menee.

mustikkasmoothie

Miten otsikossa mainittu mustikkasmoothie sitten liittyy kaikkeen tähän? Ei mitenkään. Tarkoitus oli kirjoittaa yksinkertainen reseptipostaus, mutta teksti jokseenkin karkasi käsistä ja lauseet lähtivät lennokkaasti lapasesta. Niin saattaa käydä, kun laskee sormet näppäimistölle ja antaa ajatuksen lentää. En hangoittele vastaan, mutta aion silti näyttää kaapin paikan. Tässä se tulee, mustikkasmoothien resepti.

Kevät saapuu kohisten, ja pakastin pursuilee edelleen edelliskesän marjasatoa. Surauta siis muikea mustikkasmoothie pitkän aamiaisen piristykseksi, ja näytä sinistä kieltä menneelle työviikolle.

Mustikkasmoothie

1 banaani
1 vihreä omena
(1 kypsä avokado)
2,5 dl jäisiä mustikoita
2 dl kauramaitoa
0,5 dl leseitä tai kaurahiutaleita
Pala inkivääriä
1/2 sitruunan mehu

Mittaa kaikki ainekset blenderiin ja sekoita suunmyötäiseksi smoothieksi. Sauvasekoitin ja syvä kulho toimivat yhtä lailla. Lisää nestettä, jos koostumus tuntuu liian paksulta ja hunajaa, jos kaipaat lisämakeutta. Mustikkasmoothiesta ovat kuluneet kliseet ja makeileva jenkkimeininki kaukana. Kaada siis lasiin suomalaista superruokaa ja nauti yksin tai mukavassa seurassa.

mustikkasmoothie

Aurinkoista viikonloppua armaat, palataan taas parin päivän kuluttua. Silloin huristellaan sähköpyörille pitkin lumisia tunturipolkuja!

6 kommenttia artikkeliin ”Mojova mustikkasmoothie eli mutinaa siitä, mitä minulle kuuluu

 1. Heippa; Onpas mukava lukea, miten ” mitä sinulle kuuluu” aiheuttaa muillekin vähän turhautumista. Olen ajatellut, että minä olen se juntti, joka ei osaa kepeää ( turhanaikaista) keskustelua enkä ymmärrä ylenpalttista kehumista amerikkalaiseen tyyliin. Enkä ymmärrä, miksi kysytään, jos vastaus ei kiinnosta tai puhutaan tarkoittamatta mitään. Kai minä olen sellainen suomalainen, joka ei ole globalisoitunut. Mutta enpä tiedä, luulen pärjääväni tällä tyylillä loppuelämäni 😊.
  Joten kun kehun sinun Pia sinun tekstejäsi tms, en minä turhaan löpise, tarkoitan sitä ihan oikeasti. Ei tarvitse lähteä tulkitsemaan tai arvuuttelemaan, että onkohan tuo tosissaan. Helppoa vai mitä?
  P.s. Muuten, se paahdettu ruusukaali-tomaatti-fetajutska on tehty monta kertaa tuunaten. Ja ihan tiedoksi, tänään kirsikkatomskut vähän räjähtivät. Huomenna uunin pesu. Mutta on se hyvää 😋😋😋😋

  • Kepeälle keskustelullekin on paikkansa, mutta ehkä se aloitusfraasi voisi olla jotain muuta kuin kuulumisten kysely, jos niitä kuulumisia oikeasti ei kiinnosta kuulla. Kommenttejasi on kiva lukea, sillä niistä tosiaan henkii aito kiinnostus tekemisiäni kohtaan, kiitos siitä!

   Onpa mukava kuulla, että feta-ruusukaali-tomaattipaistos maistuu! Tomaattilajikkeissa on eroja, toiset sopivat paremmin uuniin kuin toiset. Harmi vaan, että Suomessa ei ole tapana merkitä tomaatin lajikkeita myyntipakkauksiin. Aina voi tehdä pienet viillot tomaatteihin, sillä ehkäisee yllättävät räjähdykset ja uuninpesun. Kävin muuten muutama viikko sitten tutustumassa Närpiön vihannekset kasvihuonetomaattien kasvatukseen. Täytyy jakaa jossain vaiheessa kaikki opittu teillekin!

 2. Kyllä, jos joskus kohtaamme, kysyn sinulta aidosti kiinnostuneena, mitä kuuluu. Uskon, että jaamme monia yhteisiä tuntemuksia. Tunnistan niissä niin itseni. Jännitän aina uusien ihmisten kohtaamista, mutta miten paljon voimaa onnistuneet ihmissuhteet ja yhteisen sävelen löytäminen tuovatkaan. Ainakin minä käyn pitkälti aurinko- ja ihmisenergialla.

  Kiitos monista tärkeistä ajatuksista ja sujuvasta kirjoittamistyylistäsi Pia! Aurinkoa kevääseen!

  • Ihana kuulla, toivottavasti tapaamme joskus! Tuo aurinko- ja ihmisenergialla käyminen tuntuu kovin tutulta, onneksi valo lisääntyy joka päivä ja aurinkokin jo lämmittää. Kiitos, kun pysyt mukana, ja energistä kevättä!

  • Voi kiitos! Onneksi pakastimessa riittää vielä mustikkaa, pitääpä surauttaa smoothie iltapäivän iloksi tänäänkin!

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.