Otetaanpa täysin kuvitteellinen tilanne. Seison baaritiskillä, enkä tiedä mitä tilata. Siideri ei houkuttele, olutta en juurikaan juo, punaviini tuntuu tunkkaiselta ajatukselta ja skumpan kupliakaan ei tee mieli. Väkeviä en harrasta saati sitten shotteja (paitsi joskus jägeriä, ihan vaan lääkkeeksi). Sitten jossain aivojen sopukassa syttyy himmeä lamppu. Gin & tonic – se toimii aina! Mutta vain jos se tehdään oikein.
Klassikkodrinkin suurena ystävänä ja sateisen mökkipäivän tylsistyttämänä lomailijana ylpeänä esitän: Näin sekoitat oikeaoppisen gin & tonicin!
1. Älä kangistu kaavoihin!
Suomalaiset ginituottajat ovat viime vuosina voittaneet palkintoja, paras gin & tonic saattaakin siis syntyä kotimaisesta ginistä. Varsinkin Kyrö Distilleryn Napue on niittänyt mainetta ja kunniaa. Pullojen designiin on kiinnitetty huomiota, ja ne erottuvatkin edukseen baarien ginirivistöissä. Pohjanmaan pojat ovat osanneet brändätä tuotteensa sellaisella pöhinällä, että sitä löytyy jokaisen arvonsa tuntevan ravintolan valikoimista. Napuesta tuli nopeasti suomalaisten ylpeydenaihe, on ihme ettei torilla tavattu rosmariinipuska kainalossa ja kourallinen karpaloita kämmenellä.
Menestyksen voitokkaassa vanavedessä ui muitakin tekijöitä, Napue ei suinkaan ole ainoa ylpeästi suomalainen. Kuin sieniä sateella syntyneiden viskitislaamojen sivutuotteina on pullahtanut maailmaan muitakin kokeilemisen arvoisia katajanmarjaisia kirkkaita. Testaa vaikka Fiskarsissa tislattua Ägräs Distilleryn* puna-apilalla, sitruksella ja väinönputkella maustettua miellyttävän pyöreää Ägräs Giniä tai Helsinki Distilling Companyn rouheampaa Helsinki Dry Giniä, joka on maustettu mm. puolukalla, appelsiinilla, fenkolilla ja ruusun terälehdillä. Hiljattain kasan pystejä kahmi myös ilomantsilainen Nordic Premium Beverages, jonka Kolin kupeessa tislatussa Arctic Blue Ginissä on ripaus mustikkaa. Suomalaisia tislaamoja taitaa olla jo kymmenkunta, joten tässä ei todellakaan ollut vielä kaikki.
Alkon myyntivalikoimassakin on yli 70 eri giniä, joten unohda hetkeksi bombayt, hendricksit ja muut vanhat tuttavuudet, ja kokeile uutta!
2. Laatuginille laatutonic!
Jos panostat giniin ja pulitat siitä 40–50 euroa, älä hyvä ihminen sotke siihen sitä halvinta mahdollista tonicia. Laadukas gini ansaitsee laadukkaan tonicin. Jos sekoitat joukkoon sitä keltaetikettistä limpparia, se huonossa lykyssä jyrää kalliin ginin alleen, eikä lasissa maistu sen jälkeen muu kuin paha tonic ja vessanpöntöstä alas vedetyt setelit. Päivittäistavarakaupoissa on tarjolla myös muita tonic-vesiä, esimerkkeinä Fever-Treen Indian Tonic ja Fentimans. Tuoreen havainnon mukaan myös Alkoista saa tonicia. Makuun satsaaminen kannattaa!
3. Jäähdytä ainekset ja muista jääpalat!
Mistä aineksista gin & tonic syntyykin, muista jäähdyttää ainekset ajoissa. Tyrkkää gini pakkaseen ja tonic jääkaappiin. Varmista, että jääpaloja on riittävästi. Jäähdytä myös lasit, jos mahdollista. Täytä siis lasit ensin jääpaloilla ja vasta sitten juomilla.
Hätätapauksessa ja mökkiolosuhteissa geetee maistuu ilman jäitäkin, sillä aina ei pakastinta tai pakattua jäätä ole tarjolla. Ja kun gin & tonic on lasissa, nauti se heti tai ainakin muista siirtää lasi varjoon. Kuvauspäivänä tätä ongelmaa ei todellakaan ollut. Vettä satoi taivaan täydeltä ja mittari näytti 15 lämpöastetta.
4. Tarkista sekoitussuhde!
Tavallinen sekoitussuhde on 1:3. Siis yksi osa giniä ja kolme osaa tonic-vettä. Ginit eivät kuitenkaan ole siskoja keskenään, vaan ne saattavat erota makumaailmaltaan suuresti. Esimerkiksi Ägräs Gin suositellaan nautittavaksi yhden suhde kahteen: neljään senttiin giniä tulee siis vain kahdeksan senttilitraa tonicia. Maistele, ja tee niin kuin oma suu sanoo. Paras gin & tonic on se, mikä maistuu sinun suussasi parhaimmalta. Pidä samalla järki päässä, sillä etenkin kuumana kesäpäivänä tiukempien juomasekoituksien nauttiminen vaatii kylkeen pari tuopillista raikasta hanavettä.
5. Käytä mielikuvitusta ja luovuutta!
Gin & tonic ei ole rakettitiedettä. Käytä erilaisia laseja ja vaihtele koristeita. Kaikki ginit eivät pidä sitrushedelmistä, ja sitruunaviipaleen tiukka happo saattaa jopa tehdä hallaa makuyhdistelmälle. Valmistajat kertovat yleensä sivuillaan suosituksen drinkin lisukkeeksi. Hendricks ja kurkku ovat syntyneet samaan lasiin. Ägräs Ginin syrjään suositellaan timjamia ja appelsiinia, Beefeaterille* sitrusten kuorta (siis myös muiden kuin sitruunan), Napuen parhaat ystävät ovat jo mainitut karpalo ja rosmariini. Helsinki Dry Gin rakastaa puolukoita ja verigreippiä, Finsburyn suosituskoristeet ovat internetin ihmeellisen maailman mukaan korianteri ja sitruuna. Markkinoilla on muutamia mansikalla maustettuja ginejä, kuten kuvissa vilahtava sveitsiläinen Ginuine*, niiden kanssa suomalainen kesämansikka on täydellinen yhdistelmä. Netistä löytyy myös sivustoja, joissa on listattu kaikki mahdolliset ginit ja niiden suosituskoristeet.
Summa summarum: näin syntyy täydellinen gin & tonic
➤ Jäähdytä ainekset
➤ täytä lasi jäillä
➤ lisää 2–4 cl kylmää giniä
➤ lisää koristeet
➤ annostele viimeiseksi tonic
➤ sekoita kevyesti esim. lusikalla
➤ nauti!
Bonusvinkkinä tarjoiltakoon vielä Stolin taitavilta baarimikoilta opittu niksi. Kun lisäät drinkkiin yrttejä, älä silppua tai revi niiden lehtiä, jotta yrtti ei kitkeröidy. Aseta sen sijaan yrtit kämmenkuppiin, käännä sitten toinen kämmen samanlaiseksi kupiksi ja lyö sillä muutaman kerran yrttikäden kuppia vasten. Ilmanpaine vapauttaa yrtin aromit, ja tuoksu leijailee nenään jokaisella siemauksella. Ihanaa!
ps. Älä hämäänny pullojen valkoisesta väristä, ne on otettu kuvaan suoraan pakkasesta ja ovat siksi kuurakerroksen peitossa.
*Beefeaterin, Ägräksen ja Ginuinen pullot on saatu tuotenäytteinä, kiitokset maahantuojille ja tuottajille!
Lisää drinkkireseptejä löydät näiden linkkien takaa:
Giniä, tonicia ja greippimehua – aperitiivit Happy Hamletin tapaan
Inkiväärillä maustettu puolukkabellini
Kesän raikkain tervetuliaisdrinkki – vadelmia ja roseviiniä
Kesäisen raikas sangria
Pakastemansikkamargaritat