Yökylässä Helsingin Vallisaaressa!

Yhteistyössä: Vallisaari

Olen seurannut sääennusteita pitkin viikkoa. Näyttää siltä, että meteorologeilla on ollut edessään mahdoton tehtävä, sillä ennuste on saattanut muuttua yhden päivän aikana neljäkin kertaa. Ensin luvataan aurinkoa, sitten pilvistyvää, myöhemmin sadekuuroja ja lopuksi kovaa tuulta. Oikeassa olivat, jokainen vuorollaan. Yksi vuorokausi Vallisaaressa kattoi kaikki ennusteet.

Vallisaaressa

Pyöräillessäni Kauppatorille tuuli tuntuu yltyvän. Olisi ehkä kannattanut pukeutua lämpimämmin. Ohut kesämekko ja farkkutakki eivät varsinaisesti ole vesilläliikkujan varusteita, pitäisihän purjehtijoiden tyttären se tietää. Repussa on kyllä untuvatakki ja pitkät housut, mutta enhän minä niitä ole malttanut päälleni vetää. Hyvä, että mekossani pysyn, niin innoissani tulevasta illasta ja yöstä olen!

Vallisaaressa voi nimittäin nykyään yöpyä! Kesäkuun alussa Kuninkaansaareen avattiin pieni, katseilta piilossa oleva Tentsile EcoCamp -alue. Ai mikä Tentsile? No kolmikulmainen teltta, joka kelluu ilmassa kolmen puun väliin viritettynä. Telttailualue ei siis kuluta Vallisaaren arvokasta ja suojeltua luontoa. Kallioiden kupeeseen johtaa kapea kinttupolku ja puiden ympärille on kääritty suojat, joihin kiinnitysliinat kiristetään. Teltoissa on maastokuvioiset sadesuojat, vain oranssit kiinnitysliinat erottuvat luonnon helmasta. Vallisaaren Satamakahvilasta saa mukaansa varustekassin, jossa on huopia, makuupussit, ensiapulaukku ja erikseen pyydettäessä myös pyyhkeet.

Vallisaari epic

Tarkoitus on testata paitsi Tentsilessä yöpymistä, myös saaren muita palveluita. Niinpä astelemme Aava Linesin yhteysveneestä suoraan Satamakahvilan vieressä sijaitsevan Epic Foodsin konttiravintolan tiskille ja tilaamme ruokaisat nuudelisalaattiannokset juomineen. Mies kantaa ruuat terassille, minä livahdan sillä aikaa vaihtamaan lämpimämpää ylle. Satamakahvilan vieressä toimii Epic Foodsin lisäksi Myrsky-baari, joten janoon ei Vallisaaressa ainakaan kuole.

Minä olen Vallisaaressa kolmatta kertaa, mutta mies on ensikertalainen. Päätämme etsiytyä ensi majoituspaikoille ja sitten vasta lähteä ihmettelemään vuosikymmeniä villinä rehottaneen saaren ja luonnon valtaamia rakennuksia Kuninkaansaaren- ja Aleksanterinkierrokselle.

Vallisaari tentsile

Retuutamme painavaa varustekassia pitkin telttailualueelle johtavaa metsäpolkua. Pehmeä sammal tekee nilkkojeni löysille nivelsiteille tepposet, niinpä kellahdan keskelle mättäitä, ja möyrin maassa sadatellen kaikkia tuntemiani kirosanoja. Kokemuksesta tiedän, että piinallinen kipu kestää vain hetken, joten parissa minuutissa nilkutan jo kohti edessä kohoavia kallioita. Saavuttuamme kohteeseen, purskahdamme molemmat nauruun. Maisema on mitä mainioin, mutta sen keskellä taivaanrannassa töröttää Kalasataman uuden kauppakeskuksen, Redin, rakennustyömaa ja Majakka, ensimmäinen alueen tornitaloista. Ihan kuin kotiin tulisi, toteamme.

Vallisaari tentsile

Vallisaari tentsile

vallisaari tentsile

Olimme kantaneet repuissamme pienet lämmittävät lasilliset sisäistä villapaitaa. Ponkaisemme kolmion mallisen Tentsilen keskellä sijaitsevasta oviaukosta (vai pitäisikö sanoa lattialuukusta) sisälle telttaan, levittelemme paksut viltit alimmaisiksi ja puramme makuupussit niiden päälle. Teltta on tilava, sinne mahtuisi hyvin kolmaskin yöpyjä. Sadesuoja saa lähteä maisemien tieltä siksi aikaa, kun skoolaamme jännittävälle illalle ja yölle kaukana, mutta kuitenkin niin lähellä kotia. Sitten lähdemme kameran kanssa liikkeelle.

kuninkaansaari

kuninkaansaari

Vallisaari kuninkaansaari

Vallisaaressa

Liikkuminen Vallisaaressa illalla, viimeisen lautan irrottua laiturista, on maaginen kokemus. Muutama purjevene kelluu vierasvenelaiturissa, mutta muuten missään ei näy ristin sielua. Ei edes sitä päätöntä miestä, joka kuulemma kummittelee saaressa. Kierrämme ensin hobittien asuinsijojen ohitse Kuninkaansaaren epäviralliselle uimarannalle. Vesi on lämpimämpää kuin mökkirannassa, mutta nyt ei ole aikaa uida. Vilkaisu kelloon saa meidät kiirehtimään kohti auringonlaskua. Panemme töppöstä toisen eteen, ja ehdimme parahiksi Aleksanterinpatterille. Aurinko on juuri jättämässä jäähyväisiä ja vajoamassa Suomenlinnan vallien taakse.

Aleksanteripatteri

Vallisaari suomenlinna

Tuuliselta ampumapatteristolta jatkamme kohti piknik-aluetta, sillä olihan reppuun pakattu kunnon retkieväät: valkoviiniä ja Satamakahvilan vihoviimeiset pullat. Auringon kulta värjää Suomenlinnan kirkon hohtavaksi, viini on sopivan viileää ja pullat makeita. Ympäristö on lähes täydellinen – vain rutikuivan ruskeiksi kuivan alkukesän kuivattamat kymmenet koivut surettavat.

vallisaari piknik

vallisaari piknik

vallisaari suomenlinna

vallisaari suomenlinna

vallisaari torpedolahti

Kuninkaansaareen johdattavalle kannakselle ehdittyämme aurinko on jo painunut mailleen, mutta värjää vielä horisontinkin takaa taivaan käsittämättömän kauniiksi. Joutsen lipuu läpi tyynen merenlahden kuin suomalaiskansallisessa elokuvassa konsanaan. Jälleen kerran sydän meinaa pakahtua. Miten ällistyttävän luonnon keskellä elämmekään, suurkaupungissa, mutta lähellä merta, metsiä ja koskematonta maastoa. Pukeudumme merinovillaisiin vaatteisiin, sujahdamme makuupussin lakanoiden väliin ja toivotamme toisillemme hyvää yötä.

vallisaari tentsile

vallisaari tentsile

vallisaari tentsile

Yöllä sataa. Linnut aloittavat aamunsa aikaisin. Kello näyttää kolmea, kun pyörin edelleen makuupussissani etsien hyvää asentoa. Teltan pohja hytkyy ja sänkyseura havahtuu. Haikarat rääkyvät, niilläkin on pesä saaressa. En jaksa kurottaa korvatulppia tai etsiä varustekassista ylimääräistä vilttiä, vaikka vähän paleltaa. Kylmä ei hohkaa maasta, mutta se saavuttaa ilmasta käsin. Yö on levoton, mutta syytän siitä lähinnä pääni sisällä pyöriviä keloja ja kuormittavia työpäiviä, en niinkään teltan anatomiaa. Aamun tunnit tuhisen kuitenkin sikeästi kuin pieni lapsi.

vallisaari tentsile

vallisaari tentsile

Herättyäni harmittaa, että meillä on pienoinen kiire juhannuksen viettoon. Maisema, joka teltalta avautuu, korvaa yölliset lintujen konsertot, supikoiran rapinat, makuupussien suhinan ja korvamatona soivan Olavi Uusivirran. Haudassa ehtii nukkua, ja sateisena juhannuksena, ajattelen, ja kömmin rantakallioille aamupesulle.

Satamakahvilan avatessa ovensa puoli yhdeltätoista istumme jo terassilla. Olemme ehtineet käydä moikkaamassa Jäätelökahvila Pajan omistajaa ja nauttimaan aamun ensimmäiseksi ateriaksi legendaariset lonkerosorbetit vastajauhetun kahvin kera. Second breakfast eli päivän toinen aamiainen pitää sisällään Satamakahvilan lohi- ja jauhelihapiiraan, tuoremehua, smoothieta ja kahvia sekä teetä.

vallisaari jäätelökahvila paja

vallisaari jäätelökahvila paja

vallisaari satamakahvila

vallisaari aamiainen

Aava Linesin yhteysaluksen salongissa kanssamatkaajat ylipuhuvat meidät skoolaamaan erinomaiselle vuorokaudelle laivan baarikaapin valikoimasta löytyvällä kuplajuomalla. Olo on pöllämystynyt, tuntuu siltä, kun olisimme olleet reissussa useamman päivän. Oiva startti juhannukselle, josta ei sittenkään tullut niin sateinen!

Tentsile-majoituksen, lauttamatkat, ateriat, jäätelöt ja aamiaisen tarjosivat Vallisaari ja sen yrittäjät. Kiitos!

Ps. Lauttojen ajankohtaiset aikataulut, ravintoloiden aukioloajat ja yöpymishinnat kannattaa tarkistaa suoraan osoitteesta https://vallisaari.fi!

Lue myös: Vallisaareen!

25 kommenttia artikkeliin ”Yökylässä Helsingin Vallisaaressa!

 1. Tuo olisi todella hieno kokemus! Kävimme Vallisaaressa viime kesänä, mutta Kuninkaansaareen asti emme ehtineet lainkaan.

  Nyt kun retkeilyvarusteemmekin on päivitetty Karhunkierrostasolle, ei minkäänlainen suomalainen kesäsää edes puussa nukkuen voisi tuoda unetonta yötä 🙂

  • Milloinkohan sitä itse saa aikaiseksi. Pitäisi päivittää esimerkiksi ne 15 vuotta vanhat vaelluskengät vähän kevyempään malliin. Telttaakaan en tällä hetkellä omista.. on siis vielä vähä matkaa Karhunkierrostasolle. 😀

 2. Eikä, tänne on kyllä päästävä tänä kesänä vielä! Ihan mahtava idea tuo tentsile!

 3. Kuulostaapa ihanalta! Kävin juuri viime viikolla Vallisaarella päiväretkellä enkä tiennytkään että saaressa olisi voinut myös yöpyä. Mutta tosi ihana paikka, päiväseltäänkin sai aika rauhassa kulkea 🙂
  Ihan olin yllättynyt miten paljon saarelta löytyi ruokapaikkoja ja muuta kivaa.

  • Saari on yllättävän erilainen verrattuna viereiseen Suomenlinnaan, ja palvelut ovat parantuneet huimasti ensimmäisestä vuodesta! Vielä kun yhteysveneiden aikataulua saisi laajennettua, silloin saaressa voisi viettää vähän pidemmänkin illan ilman omaa venettä.

 4. Oi että miten mahtava kokemus! Vallisaari on upea paikka jo päiväretkelläkin, mutta varmasti ihan huikeaa on jäädä sinne yöksi kun muut lähtevät kotiin. Ja palveluitakin näkyy tulleen paljon lisää sitten minun käyntini pari vuotta sitten, ihan mahtavaa!

  • Oli kyllä ihanaa telttailla pitkästä aikaa! Palvelut ovat monipuolistuneet viime vuosina ja se on loistojuttu. Vallisaari on oivallinen vaihtoehto turistien suosimalle Suomenlinnalle!

 5. Olen miettinyt kesäistä Helsinki-reissua, perinteisen hotelliyön sijaan yö Vallisaaressa kuulostaa aika herkulliselta vaihtoehdolta, vaikka olenkin käsittämättömän huono teltassa nukkuja. En sitten tiedä, nukttaisiko paremmin, jos teltta roikkuisi puussa – tuskin. Mutta huonot yöunet ei ole ennenkään minua lannistaneet, ja tällä viikolla aion suunnata telttailemaan, en Valllisaareen, vaan kotoisasti Saimaalle. Jospa ne meteorologitkin tällä kertaa tietäisivät, mistä puhuvat. Yökin on mukavampi viettää, kun tietää muutaman tunnin kieriskelyn jälkeen pääsevänsä jo kuvaamaan auringonnousua.

  • Pitää itsekin muistaa kesäaikaan telttailu majoitusvaihtoehtona, kun kotimaassa matkustaa, vaikka itsekään en teltassa niitä syvimpiä unia nuku. Tulee halvemmaksi ja taatusti näkee vähän kauniimpia maisemia kuin hotellihuoneen ikkunasta. Sun kuvat Saimaalta oli käsittämättömän kauniita, ilmojen herra oli kuin olikin suosiollinen ja norpatkin tekivät tuttavuutta. Ihana Suomen kesä!

 6. Retkeily on ollut ajatuksissa jo pidempään ja tämä voisi olla aika kiva ja helppo tapa aloittaa. Pitääpä laittaa korvan taakse!

 7. Ehdinkin jo hehkuttaa tätä Facebookin puolella, että mahtava idea ja pakko laittaa toteutukseen 🙂 Päiviä ei ole vielä varattuna, mutta Skottivahvistus kiinnostui kovasti ajatuksesta!

  • Tentsile-yrittäjälle voi varmasti esittää toiveita. Olisihan tuo mahtava juttu, jos muihinkin pääkaupunkiseudun saariin pääsisi telttailemaan helposti ja ilman omia vermeitä.

 8. Mukavan kuuloinen reissu! Tentsilessa nukkuminen poikkeaa kyllä tavallisessa teltasta nukkumisesta ja tekee heti mielenkiintoisemman yöpymisen luonnossa. Vallisaari kohteena on itsellä vielä käymättä, joten mielenkiintoiselta se näyttää – täytyypä ottaa ohjelmaan!

 9. Näyttääpä hauskalta! Toivottavasti tällaisia saataisiin enemmänkin Suomeen, ihana idea. Näinköhän se pitää varata paljon etukäteen? Suomen säistä kun ei koskaan tiedä, ja kivempihan tuolla olisi ulkoilla jos ei sada vettä.

  • Telttoja on pääkaupunkiseudulla Vallisaaren lisäksi ainakin Nuuksiossa. En osaa sanoa, mikä on varaustilanne, mutta koska telttoja on vain kaksi saattaa viime tingan buukkaaminen olla hankalaa. Oikeanlaiset ulkoilukamppeet vaan niskaan, ja kohti Vallisaarta!

 10. Ihana postaus! En ollut kuullutkaan tästä yöpymismahdollisuudesta vaikka Vallisaari on roikkunut listalla jo pitkään. Täytyy varmaan käydä itsekin testaamassa, niin ihanalta nuo kuvaamasi tilanteet vaikuttivat. 😍

  • Kiitti Emilia! Miniloma tuntui pitkältä viikonlopulta, vaikka vietimme saaressa hädin tuskin yhden vuorokauden. 😀 Vallisaari on käymisen arvoinen vaikka päiväseltäänkin, paljon nähtävää ja ihmeteltävää ihan jokaiselle!

 11. Paluuviite: Yö Vallisaaressa - Ne Tammelat

 12. Aika hauska idea lähteä Vallisaareen telttailemaan, enpä ole ajatellut, että se olisi edes mahdollista. Mekin olimme tuolla juuri nyt kesän aikaan mieheni kanssa päiväkäynnillä ja oli kyllä todella mukavan oloinen saari, missä oli paljon nähtävää. Enpä ole aikaisemmin nähnyt tuollaisia telttoja, jotka voi kiinnittää puihin tuollain leijumaan. Hienoja kuvia muuten!

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.