Itseni näköinen elämä – mikä minusta tulee isona?

Ajatukset sinkoilevat päässäni. Ideoista ei tule loppua, vaikka kirjaan niitä kynä sauhuten muistikirjaan. Olen unohtanut realiteetit jo kauan sitten. Listaan kaiken, mikä kiinnostaa, enkä välitä siitä, onko ranskalaisia viivoja koskaan mahdollista toteuttaa. Uramuotoilukurssi patistaa eteenpäin, enkä minä pyristele enää vastaan.

Think big, sanotaan. Uskalla unelmoida, suorastaan painostetaan. Minä uskallan kyllä unelmoida ja piirtää pilvilinnoja, mutta niitä suuria haaveita kohti askeltaminen on toinen juttu.

muistikirjat

Jouluna 2013 saan lahjaksi mokkanahkaisen muistikirjan. Kirjoitan ensimmäiselle sivulle motivoivan otsikon: Päivieni kimallus. Liimaan otsikon ympärille muovitimantteja tuomaan valoa synkkään sinkkuelämään. Tästä tulee hyvien asioiden kirja, jonka jokaiselle lehdelle kirjataan iltaisin vähintään viisi asiaa, jotka sinä päivänä ovat saaneet minut hymyilemään. Täytän kirjaa tunnollisesti, kunnes maaliskuun puolessa välissä unohdan kirjan olemassaolon.

Kaksi vuotta myöhemmin käännän ensimmäisen sivun viininpunaisesta muistikirjasta. Se täyttyy sekalaisesta sälästä, blogipostausideoista, matkasuunnitelmista ja epämääräisistä muistiinpanoista. Loppuvuodesta se hautautuu ideoineen lipaston laatikkoon ja unohtuu sinne.

Vuodenvaihteessa ostan pienen kirjan, jossa on ruudulliset sivut. Sen selässä lukee Adventures around the world. Tästä alkaa bullet journalin jäsentämä elämä – seikkailu kohti tavoitteita pikkuruisin ruutuaskelin tai niin ainakin suunnittelin. Viimeisin merkintä on maaliskuulta 2017.

hyvän mielen vuosi

Sitten saan pressikappaleen tehtäväkirjasta, joka on nimetty lupaavasti: Hyvän mielen vuosi. Aloitan innokkaana täyttämisen. Jo ensimmäinen tehtäväkokonaisuus jää kesken. Kirja lojuu edelleen hyllyssä. Aina välillä poimin sen käteeni, mutta en pysty keskittymään aukkotehtävien täyttämiseen.

Saatatte havaita tietynlaisen kaavan.

Rakastan listojen tekemistä ja tykkään visualisoida asioita. Suunnittelen aina kynää ja paperia käyttäen, se on konkreettista ja jollain tavalla palkitsevaakin. Kun päättömästi singahtelevat ajatukset saa purettua mustalla valkoiselle, vapautuu tilaa uudelle. Mutta jos listoja tekee pelkästään pöytälaatikkoon, ei niistä ole mitään hyötyä.

uramuotoilukurssi

Viimeiset vuodet olen tuskaillut työni tulevaisuuden kanssa. Nykyisessä päivätyössä ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta aika aikansa kutakin. Intohimoni eivät ole akateemisissa julkaisuissa ja muiden tuottamien tekstin muokkaamisessa, vaan kirjoittamisessa, ruuassa ja reissaamisessa. En kuitenkaan ole osannut pyrkiä intohimojani kohti.

Tulevaisuudessa työn määritelmä muuttuu väistämättä. Eläkevirkoja ei ole, eikä välttämättä vakituisia työpaikkojakaan. Työ koostuu pienemmistä puroista, useammista urista ja projekteista, joissa verkostot korostuvat. Mutta mistä purot virtaavat, millaisia kaarnalaivoja ne kuljettavat mukanaan ja kenen kanssa niitä uitetaan niin, että jotain jää myös viivan alle? Mihin haluan käyttää noin kolmasosan vuorokauden tunneista seuraavien vuosien ajan? Mistä nautin, mitä tahdon? Mikä minusta tulee isona?

uramuotoilukurssi

Oman uran muotoileminen on hankalaa. Etenkin ihmiselle, joka kärsimättömänä jättää tehtäväkirjat kesken, paiskaa bullet journalit seinään ja unohtaa urasuunnitelmat pöytälaatikkoon.

Juuri nyt olen kuitenkin optimistinen, sillä meneillään on helmikuussa aloittamani Workday Designersin uramuotoilukurssi. Olen suorittanut verkossa vasta viidenneksen kurssin tehtävistä, mutta iso pyörä on jo liikahtanut oikeaan suuntaan. Tunnelin päässä loistaa häikäisevä valo.

Uramuotoilukurssin tehtävät ovat konkreettisia ja tuntuvat jäsentävän omaa ajattelua uudella tavalla. Minulle eivät sovi päivät, jotka alkavat kahdeksalta ja päättyvät neljään. Työskentelen parhaiten aikaisin aamulla ja alkuillasta. Kaipaan vaihtelua, uusia kokemuksia ja vaikuttavia kohtaamisia. Tärkeää on merkityksellinen tekeminen ja vapaus, sillä raha ei ole kaikki kaikessa. Kaiken tämän olen ehkä tiennyt ennenkin, mutta vasta nyt olen pystynyt sanallistamaan oivallukseni paperille. Puhumattakaan siitä, että olen onnistunut määrittelemään itselleni työfilosofian, johon tulevaisuuden valintoja on helppo peilata.

uramuotoilukurssi

Erittäin vakuuttavaa settiä. Niin vakuuttavaa, että vaikka uramuotoilukurssi on edelleen kesken, uskalsin viime viikolla vihdoinkin täyttää toiminimen perustamisilmoituksen. Ja tässä sitä nyt ollaan – muina sivutoimisina yrittäjinä. Poksauttakaa samppanja, sillä tämä on parin vuoden venkoilun jälkeen todellinen juhlan paikka!

Jos olet samanlainen venkoilija kuin minä, pohdit yrityksen perustamista, etsit uutta suuntaa tai mietit alan vaihtoa, saattaa uramuotoilukurssi olla sinunkin juttusi. Koodilla ”lyhyenahetkena” (ilman lainausmerkkejä) saat 20 % alennuksen verkkokurssin hinnasta. Alennus on voimassa 31.5.2018 asti. Jos mietit pitäisikö, vastaan puolestasi: pitää! Elämäsi on sinun käsissäsi, muotoile siitä itsesi näköinen.

*Uramuotoilukurssi on saatu blogin kautta, suurkiitos urapolkuni uudistamisesta Workday Designers!

ps. Kiinnostaako, miten urani tästä eteni? Lue lisää yrityksen perustamisesta ja uuden yrittäjän elämästä!

8 kommenttia artikkeliin ”Itseni näköinen elämä – mikä minusta tulee isona?

 1. Mielenkiintoisen oloinen kurssi, Luuletko, että siitä olisi hyötyä ensimmäisen vuoden opiskelijallekin? Tyttäreni opiskelee luovaa alaa, jolla pitää olla aika määrätietoinen pärjätäkseen. Tällainen kurssi saattaisi viitoittaa tietä tulevaan. Mitä mieltä olet?

  • Hei Sirja! Onpa ihanaa, että tuet tytärtäsi opiskelujen alkumetreillä! Uskon, että kurssi on hyödyllinen myös tyttäresi elämäntilanteessa. Uuden edessä omien vahvuuksien, toiveiden ja mahdollisuuksien tunnistaminen auttaa keskittymään olennaiseen ja tekemään oikeita valintoja tulevaisuutta ajatellen. Jos minulla olisi opintojen alussa ollut käytössä tällainen työkalupakki, olisin varmasti löytänyt oikealle urapolulle nopeammin. Ja kun muotoilijan mindsetin on kerran omaksunut, työkaluja on helpompi hyödyntää myös seuraavalla kerralla, kun seisoo risteyksessä. Kurssi ei siis ole kertakäyttötavaraa, vaan sen opeista on taatusti apua myöhemminkin.

 2. Voi Pia, kylläpä taasen jysäytit tajuntaani niin, että osu ja uppos ihan kerralla. Hassua, miten taas ajatukset siellä ja täällä menee samoissa kysymyksissä. Vertaistukea parhain tavoin. Vielä piti ihan tarkoituksellisesti pihistää ja pinnistää (on ollut aika kiire ja vähän kaikenlaista ja sitä rataa, enkä edes ala selittää enempää…heh.), etten ollut jo heti suinpäin ja samointein liittymässä tälle kurssille. Mutta hei ihan mahtavuutta, että saattaisinpa vaikka vielä ehtiä mukaan…jos tosiaan on(-ko, -han?) alekoodit voimassa sinne ensi kuun loppuun? – Iiiiiiiiiiso kiiiiiiiiitos ja virtuaalihalaus, Leenalta :). ps. Warning-warning: perästä saattaa kuulua… 🙂 😉

  • Lisäys edelliseeni, kun näköjään iltaisilla unisilla silmillä kirjoitettu tekstini ei sitä sisältänyt selkeästi, niin paikkaan nyt tässä:
   Valtavasti onnea ja menestystä toiminimellesi. Rohkea loikka, mutta uskon että olet asiaa harkinnut ja työstänyt sen verran, että unelmat ja ajatukset ovat kasvattaneet siivet, jotka jo eteenpäin kantavat. Toivottavasti kuullaan lisää vaikka tästäkin… 🙂 Kaikkea hyvää!

   • Voi kyllä minä kaiken tämän jo rivien välistä luin, mutta kiitos kaunis hyvää tekevistä sanoista. Vielä ollaan varpaillaan ja pienet siivet selässä, mutta ehkä ne siitä vielä kasvavat kannattelemaan kokonaan. Kaikkea hyvää myös sinulle!

  • Oho, osuipas teksti kerrankin oikeaan kohtaan! 🙂 Kuulostaa siltä, että kurssista olisi sulle juuri nyt iso hyöty. Koodi on voimassa tosiaan toukokuun loppuun ja sen jälkeen kaikkiin kurssimateriaaleihin pääsee käsiksi vuoden ajan. Ei siis tarvitse rykäistä kurssia viikossa haltuun vaan voi edetä täysin omaan tahtiin. Minullakin on ollut nyt viikon tauko, mutta viimeistään perjantaina aion jatkaa seuraavaan tehtävään. 🙂

 3. Ihana teksti, jonka alku lukuisine muistikirjoineen voisi olla myös minun elämästäni! Tuota kurssia harkitsen vakavasti: oma uramuotoiluni on ollut jo vuosia ihan hukassa sen jälkeen, kun haikein mielin luovuin kielentutkijan työstäni. Onnea ja menestystä uudelle yrittäjälle! Mukavaa, jos näin hyvin kirjoitettuja tekstejä pääsee lukemaan muuallakin.

  • Voi kiitos Heli! Kovasti on tarkoitus saada sanoja maailmalle muutakin kautta ja yhdestä julkisesta projektista pääsen toivottavasti kertomaan jo toukokuun alkupuolella! Tsemppiä uramuotoiluun ja palaa ihmeessä kertomaan kokemuksistasi, jos kurssille päädyt.

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.