Nälkäkiukku kuriin – terveellinen ja täyttävä aamiainen

Otsikon alle voisi sijoittaa kourallisen chiansiemeniä, kulhollisen tuorepuuroa ja trendikkään lasillisen vihersmoothieta sekä syyllistävän saarnan aamiaisen tärkeydestä. Pelko pois – kalorien minimointi, superruuan suosittelu ja lehtikaalipirtelöt ovat tästä tekstistä kaukana. Tarkoituksena on pitää nälkäkiukku kurissa ja tankata maistuvaa energiaa työpäivää tai opiskelu-urakkaa ajatellen. Täyttävä aamiainen voi olla myös terveellinen ja maistua hyvältä!

täyttävä aamiainen

Pari viikkoa sitten sain kutsun aamiaisaiheiseen pressitilaisuuteen, jonka yhtenä puhujana oli ravitsemusterapeutti Patrik Borg. Hän puhui aamiaisesta ateriana ja siitä, kuinka päivä tulisi aloittaa nyrkillisellä proteiinia. Olen kuullut samat neuvot aiemminkin.

täyttävä aamiainen

Keväällä 2016 sijoitin pari kymppiä elämäni ensimmäiseen nettivalmennukseen. Parisuhdekilot saivat kyytiä. Kesän kynnyksellä kävi kuitenkin niin, että treenit jäivät kesken. Enää en muista miksi, todennäköisesti elämä teki intervention. Mökkeily, hitaat aamut, kesäterassit ja muut houkutukset saivat hylkäämään hyvin alkaneen projektin.

täyttävä aamiainen

Kun valmennusta oli jäljellä kolme viikkoa, kirjoitin blogiin näin:

”Vaaka näyttää 2,9 kiloa vähemmän, miehellä paino on tippunut jo reilut neljä kiloa. Senttejäkin on lähtenyt – vyötäröltä eniten, reisistä vähiten. Nettivalmennus on yllättänyt iloisesti! Olemme miettineet mitä valmennuksen jälkeen tapahtuu. Palaammeko samoihin ruokailutottumuksiin vai muuttuuko ruokavalio pysyvästi? Tekevätkö parisuhdekilot paluun? Treeneistä ajattelin koostaa itselleni kuukausittaisen liikuntakalenterin, poimia liikkeistä ne, jotka sopivat itselleni parhaiten. Ruokavalion suhteen aion jatkossakin kuunnella kehoa ja syödä sitä mitä tekee mieli, mutta pastapäivinä saatan korvata iltapalavoileivät smoothiella tai hedelmillä. Miehen aamupala vaihtuu kuulemma pysyvästi juustoleivistä ja mehulasillisesta rahkaan. Kasvikset pursuilevat jääkaapin kylmälokeroista myös jatkossa, sillä niiden syömisestä on tullut jo rutiini. Viikonloppuisin otetaan rennommin, juodaan lasit appelsiinimehua ja paistetaan aamupalapöytään lettuja. Hyvälle ruualle kaadetaan lasi hyvää viiniä. Elämä on nauttimista varten.”

Kilot ovat sittemmin tehneet paluun. Treenikalenteri on tekemättä ja leipäkin on vaivihkaa hiipinyt takaisin iltapalapöytään. Syytän siitä leipäjumalaa, jonka kanssa asun. Eihän kukaan voi vastustaa itse juureen leivottua, tuoretta ruisleipää!

täyttävä aamiainen

Mies on kuitenkin lupauksensa pitänyt – aamiaisleivät ovat jääneet historiaan. Joka aamu keittiön pöydälle katetaan kaksi jälkiruokakulhoa, jotka täytetään rahkalla, raejuustolla, marjoilla ja pähkinöillä. Vihannesvarastot pursuavat nekin runsaina ja välipalaksi saatan rouskuttaa palan lanttua tai parsakaalin nuppuja, joista olen oppinut tosissani tykkäämään. Viinistä en edelleenkään ole luopunut, enkä viikonloppuaamujen tuoremehusta.

tyrni mustikka superfood

Ravintoterapeutin sanoissa on perää. Aamuinen proteiiniannos auttaa pitämään nälkäkiukun kurissa puuroa paremmin ja sillä jaksaa hyvin lounaaseen saakka. Nyrkkimittaa on helppo noudattaa ja se kompensoi myös kokoeroa. Miehellä on suurempi käsi kuin minulla.

Kun jääkaapissa on aina rahkaa sekä raejuustoa ja pakkasessa marjoja, saa aamiaisen koottua vaikka aamuviideltä silmät ummessa. Käsi hapuilee hämärässä keittiössä kuivakaapin alahyllyä, jossa rivissä ovat cashewpähkinät, mantelit, pellavansiemenrouhe ja tyrnijauhe. Välillä mukaan heitetään tuoretta minttua, sokeritonta mysliä tai satokauden hedelmiä. Jos et pidä rahkasta tai raejuustosta, kokeile keitettyä kananmunaa tai munakasta. Valinnan varaa on.

rahkaa ja marjoja

Kuten ruuan kanssa aina, se mikä sopii yhdelle ei sovi toiselle. Jos puuro maistuu ja pitää nälän, pysyttele siinä. Mutta jos nälkä kurnii jo pari tuntia ennen lounasta, suosittelen kokeilemaan, sillä täyttävä aamiainen saattaa hyvinkin olla ratkaisu. Tuskin siinä ainakaan mitään häviää.

ps. Hesari kirjoitti pari päivää sitten aineenvaihdunnan hidastumisesta ja kuinka sen vaikutukset alkavat näkyä jo kolmekymppisenä. Artikkeli sai allekirjoittaneen nyökyttelemään. Sama määrä liikuntaa ei enää riitä, vaikka söisi kuinka terveellisesti. Tekstin luettuani pujotin aktiivirannekkeen saman tien takaisin vasempaan käteen. Jospa se motivoisi ottamaan muutaman ylimääräisen askeleen ja johtaisi lopulta siihen, että lempivaatteet lakkaisivat kiristämästä. Sormet ristiin ja varpaat pystyyn.

14 kommenttia artikkeliin ”Nälkäkiukku kuriin – terveellinen ja täyttävä aamiainen

 1. MInä söin todella pitkään munakkaita aamiaiseksi ja tykkäsin tosi paljon, kunnes töksähti. Nyt olen siirtynyt puuroon eikä sekään tunnu pahalta. Taitaa kroppa pyytää eri elämäntilanteissa ja eri vuodenaikoina erilaisia asioita aamiaiseksi 🙂

 2. Mulla toimii parhaiten puuron ja kananmunan yhdistelmä (ja puurossa pitää olla paljon hyvää rasvaa). Tosi usein tässä härdellissä se muna jää keittämättä ja sitten on nälkä (ja kiukku) paljon aiemmin. En malta odottaa, että kanat tulee taas keväällä – tuoreita munia joka aamu <3

  • Puuron ja munan kombo vaikuttaa toimivalta, siinä kuidut ja protskut kohdillaan. Me keitellään kerralla koko kattilallinen munia ja syödään niitä pikkuhiljaa jääkaapista välipaloina. Ei tulis mitään, jos joka aamu pitäisi alkaa munankeittoon. 😀 Ja oi, olisipa joskus ihanaa päästä maistamaan omien pihakanojen munia!

 3. Minä vihasin ennen aamupaloja. Minusta tuntui etten yksinkertaisesti pysty syömään herätessäni mitään. Nykyisin keho huutaa polttoainetta jotta päivä käynnistyy. Juon melkein joka ikinen aamu smoothien ja erilaisia raakapuuroja olen syönyt nyt paljon. Näyttää ihanalle aamupalalle. Leivän olen jättänyt melkein kokonaan pois aamupaloista. Suosin tuoreita hedelmiä, marjoja sekä vihanneksia.

  • Teininä mulla oli sama ongelma. Kaikki ruoka lähinnä oksetti aamulla. Jossain vaiheessa pakotin itseni syömään ja totuttelin pikkuhiljaa. Onkohan tuo joku kasvamiseen liittyvä ilmiö?

 4. Itse opin syömään aamiaista vasta kolmekymppisenä ja tapa on säilynyt vaikka terveellisyys ja koostumus on heitellyt laidasta toiseen. Nyt syön asmuisin rahkan tai maustamatonta jogurttia sekä lasin mehua sekä kupin kahvia. Kahvista en voi luopua koska sitten olisin vaaraksi muille kanssaihmisille 😉

 5. Mulle tuli pieni morkkis. Viime syksynä aloin panostamaan ruokavalioon ja aamupalaan. Painoa tippui 11 kg ja sitten tuli joulu…. repsahdus ja tänäänkin söin paahtista reilunannoksen. Pitäis palata ruotuun ja heti!

  • Repsahduksia tulee ja menee, se kuuluu elämään. Kun muistaa sen, miten hyvin kroppa voi terveellisemmällä ruokavaliolla, siihen on helppo palata. Tsemppiä!

 6. Voi että, kun osaisinkin syödä terveellisesti aamulla, mutta ainoa mikä maistuu on kahvi. Tunnin kahden päästä on kyllä jo nälkä, muta ylensä kuittaan sen jo lounaalla. Tuli muuten ihan hirmuisen ikävä kesää, upeita kuvia!

  • Uskon, että aamuiaisen syömistäkin voi opetella. Ehkä ei kannata kertaheitolla heittää häränpyllyä, mutta jos varovasti lisäisi kahvin oheen vaikka pienen leipäpalan, annoksen rahkaa ja marjoja tai keitetyn kananmunan, tottuisiko siihen pidemmän päälle?

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.