Göteborgin paras jäätelö ja muita kaupunkiloman löytöjä

Vaikka Ruotsi on toisella puolella lahtea ja siellä asuu myös sukua, suhde naapurimaahan on jäänyt harmittavan etäiseksi. Tukholma on tuttu ja kuusi vuotta sitten piipahdin myös Visbyssä, mutta muuten vierailut ovat rajoittuneet laskettelukeskus Åreen sekä Linköpingiin ja Uppsalaan suuntautuneisiin kuoron ja orkesterin keikkareissuihin. Oli siis jo aikakin jatkaa tutustumista kansankodin ihmeisiin.

hostellissa

En tiennyt Göteborgista etukäteen juuri mitään, vain muutama tiedonmurunen oli kantautunut korviini. Kaupungissa järjestetään syksyisin pohjoismaiden suurimmat kirjamessut. Jostain olin kuullut, että tukholmalaiset suhtautuvat göteborgilaisiin kuin helsinkiläiset tamperelaisiin. Andalusian auringossa -blogin perusteella tällä Ruotsin toiseksi suurimmalla kaupungilla on paikka myös ruokamatkaajan sydämessä. Meri on lähellä ja siksi tuoreita mereneläviä tarjoavien ravintoloiden määrä huimaa päätä.

Alkuperäinen suunnitelma oli lennähtää kaupunkiin maanantaina, riehua Coldplayn keikalla, nukkua yksi yö halvassa hostellissa ja palata heti seuraavana aamuna kotiin. Finnairin hinnoittelu kannusti kuitenkin pidempään paikallaoloon. Niinpä vietin lopulta Göteborgissa kolme kokonaista päivää seuranani pikkusisko sekä Pipo silmillä -blogin Milja.

sitruunalimonadi en deli göteborg

Kaupunkilomalla ehdottomasti parasta on päämäärätön kuljeskelu ja satunnaisille sivukujille eksyminen. Tällä taktiikalla törmäsimme En Delin edulliselle vegelounaalle Hagan pittoreskille kävelykadulle, keskelle maksutonta da Matteon kahvi-tastingia ja minigolf-radalle, joka osoittautuikin keskelle puistoa pystytetyksi baariksi ja bistroksi. Puttailun lomassa oli mahdollisuus nautiskella pienpanimoiden tuotteita ja vatsan kurniessa katuruoka pelasti nälkäkiukulta. Nerokas konsepti, joka toimisi mainiosti vaikka Kaivarissa, Mustikkamaalla tai Tervasaaressa, vink, vink!

kahvinmaistelu da matteo

da Matteo Göteborg

tasting da matteo Göteborg

Ruokabloggaaja oli tälläkin kerralla laiskuuttaan varannut pöydän vain yhdestä ravintolasta. Perinteistä Husmanskostia tarjoavan Smakan wallenberg suli suuhun, mutta muuten paikka ei oikein vakuuttanut kriittisiä siskoksia.

Wallenberg smaka göteborg

jälkiruoka smaka göteborg

Onneksi sattumanvarainen vaeltelu palkittiin seuraavan päivän lounaalla, kun satuimme Tacos & Tequila -raflaan. Syömäni kampasimpukka-ceviche maistui täydelliseltä helteisenä kesäpäivänä auringon paahtaessa sisäpihan terassille. Seuralaisen valitsema härkätaco oli sekin tasapainoisen herkullinen.

kampasimpukka ceviche taco tequila

taco tequila

Erityispeukun myönnämme ravintolan drinksuille. Viereisessä pöydässä siemailtiin mango-margaritoja bataattiranskalaisten kyytipoikana. Harmittaa vieläkin, etten kehdannut kysyä lupaa kuvata keltaisena hehkuvia laseja ja superrapeasti rouskuvia ranuja. Ehdottoman suositeltava paikka sekä nopeaan verensokerin tasapainotukseen että pidempiin illanistujaisiin. Tacos & Tequila toimii first come, first serve -periaattella eli pöytävarauksia ei oteta vastaan. Viiden aikaan tilaa oli hyvin, mutta voin kuvitella, että lämpiminä kesäiltoina kuppilaan on tungosta.

taco tequila göteborg

taco & tequila göteborg

Eikä tässä vielä kaikki! Kaupungin ehdoton helmi tuli sekin vastaan pyytämättä ja yllättäen. Hagan idyllisen vegelounaan ja sitruunalimonadin siemailemisen jälkeen himoitsimme jälkiruokaa. Nyrpistelin nenääni kävelykadun jäätelötarjonnalle, koska kaipasin jotain muuta kuin perusmövenpickiä. Olimme jo lähes luovuttaneet, kun kirjaimellisesti kompastuimme kadulla seisovaan pienen artesaanijäätelöpuodin puiseen kylttiin.

råda gelato Göteborg

råda gelato Göteborg

Råda Gelaton jäätelöt tehdään käsin paikan päällä luomumaidosta, -sokerista ja aidoista raaka-aineista, ilman lisäaineita ja keinotekoisia aromeja. Paikallista ja tuoretta, kuten yrityksen iskulauseessakin luvataan. Tiesin välittömästi mitä haluan, sillä liitutaululle listattujen jäätelömakujen joukossa komeili brynt smör eli ruskitettu voi. Ensimmäisen lusikallisen jälkeen olin taivaassa. Väitän, että pahvikipossani oli Göteborgin paras jäätelö, sillä muihin gelaterioihin ei enää ollut mitään tarvetta etsiytyä.

råda gelato göteborgin paras jäätelö

råda gelato göteborgin paras jäätelö

Jäätelö oli niin kertakaikkisen hyvää, että palasimme paikkaan seuraavanakin päivänä. Olimme viimeiset asiakkaat ja ehdimme sisään juuri kun ovia oltiin sulkemassa poikkeuksellisesti keskellä päivää. Jäätelömestari kertoi, että uusi tuotantolaitteisto odottaa takahuoneessa asennustaan ja siksi edessä oli parin päivän huoltotauko. Laarit kumisivat tämän vuoksi harmillisesti tyhjyyttään, vain kolmea makua oli jäljellä. Ostimme kaiken, mitä irti saimme.

råda gelato Göteborg

råda gelato Göteborg

Illan päätteeksi istahdimme airbnb-asuntomme naapurikortteliin, jossa varsin sopivasti sijaitsi paikallinen Brewdog. Pienellä parklet-terassilla oli samat säännöt kuin Suomessakin. Tuoppia ei saanut kantaa itse jalkakäytävän yli, vaan juomanlaskija juoksutti oluen perässämme pöytään. Kommentoidessamme byrokratiaa parrakkaalle baarimikolle, hän tokaisi, että sentään teillä lahden toisella puolen on alkoholiliike, jolla on toimintaa kuvaava nimi. Systembolaget on järjettömin nimi, jonka tiedän, tiskin takaa tuhahdettiin. Hihittelimme yllättävälle avautumiselle tovin jos toisenkin.

brewdog göteborg

brewdog göteborg

Voisin palata Göteborgiin pelkästään Råda Gelaton artesaanijäätelön vuoksi. Toinen vahva syy ovat kalaravintolat, jotka jäivät tällä kertaa väliin minimaalisen matkabudjetin ja seuralaisten ruokavalion vuoksi. Pieni kutina sydänalassa kertoo, että ensimmäinen kerta ei todellakaan jää viimeiseksi.

14 kommenttia artikkeliin ”Göteborgin paras jäätelö ja muita kaupunkiloman löytöjä

 1. No onhan tuo tuoppien kanniskelu jalkakäytävän toiselle puolelle tehty aivan naurettavan vaikeaksi! Samaa naureskelin täällä Kalliossa Döner Harjun terassilla. Tavallaan lohdullista kuulla että ei olla ainoa hölmö pilkunviilaajakansa 😀 Omasta vierailusta Göteborgissa on liian monta vuotta muistaakseni oikein mitään erityistä ainakaan ruokarintamalla, mutta tämän jutun perusteella vaikuttaa siltä että nähtävää ja syötävää löytyy kivasti 🙂

  • Mä olin ihan varma, että samanlaista byrokratiaa ei harrasteta missään muualla, mutta väärässä olin. Tavallaan lohdullista, kyllä.

 2. Mä olen kyllä niin samaa mieltä, että päätön haahuilu kaupunkilomalla on parasta. välillä istutaan lasilliselle, katsellaan maailman menoa ja sitten taas haahuilla. Hop on-hop off-bussit ei ole mua varten.

  • Pitäisikin testata haahuilu-tekniikkaa myös Helsingissä. Usein menen keskustaan vain suorittamaan asioita, jospa seuraavalla kerralla istuisin alas ja hengittäisin syvään.

 3. Olen käynyt Göteborgissa joskus vajaa 10 vuotta sitten ja tykästyin silloin kaupunkiin kovasti. Ja nyt aloin ihmetellä, miksei sinne ole tullut mentyä uudelleen! Laitan to do -listalle 🙂

  • Niinpä siinä liian usein käy, löytää kivan kaupungin ja päättää tulla uudelleen, kunnes vuosien päästä huomaa, että vieläkään ei ole palannut paikalle. Todo-lista on tässäkin huushollissa aika pitkä.

 4. Kyllä luulen, että näillä Ruotsin muilla kaupungeilla is paljon annettavaa, siis muillakin kuin Tukholma. Uumajassa oon nyt hiukan pyörinyt viime vuoden aikana ja sekin on oikein kiva pikkukaupunki. oon kyllä aina samas hotellis…

 5. Oi GBG, siellä on iso pala sydäntäni!
  Göteborg on ehdottomasti lempikaupunkini Ruotsissa (no okei, Visby, Ystad ja Tukholmakin on ihania), ehkä siksi, että vietin siellä hulvattoman vaihto-opiskelija-ajan melkein parikymmentä vuotta sitten. Onneksi oon päässy sinne pari kertaa viime vuosina käymään, ehkä tänä syksynä jo seuraavan kerran 🙂
  Jos menen, etsin tuon jätskibaarin heti käsiini. Myös tacopaikka kuulostaa kivalta!

  • Ooh, enpä tiennytkään moisesta menneisyydestä! Meilläkin oli matkassa pari päivää paikallisopas, joka oli opiskellut parikymppisenä kaupungissa. Göteborg vaikutti kyllä kaupungilta, jossa minäkin varmasti viihtyisin pidemmänkin ajan.

 6. Ei ole tullut Göteborgiin eksyttyä, mutta ystäväni muuttaa sinne syksyllä opiskelemaan. Syy vierailulle on siis ainakin olemassa. Postauksesi perusteella mukavan oloinen kaupunkim vaikka ruskistettu voi -jäätelö ei siltä kaikista herkullisimmalta näin asiasta tietämättömälle kuulostakaan. 🙂

  • Ulkomailla asuvat ystävät ovat kyllä hyvä syy tutustua kaupunkiin, johon muuten ei tulisi matkustettua! Ja se ruskea voi, maistuu etäisesti kinuskille, joten luulenpa, että maistuisi sinullekin. 🙂

 7. Smaka vaikuttaa sellaiselta, että menisin. Itse asiassa Göteborg kiinnostaa kovasti, kun en ole siellä käynyt kuin pikaisesti raveissa. Syötiin jossain huippuravintolassa illallinen, minkä nimestä ei aavistustakaan – bloggaaja-aikana ei moista tapahtuisi 😀

  Tuo olutjuttu lopussa pisti surullisuudessaan naurattamaan…

  • Heh, eipä tosiaan enää voisi käydä niin, ettei muistaisi missä ravintolassa on nauttinut hyvän aterian. 😀

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.