Minne syömään heinäkuisessa Helsingissä?

Kauempana asuva ystävä kutsui minut kesälounaalle Helsingin keskustaan ja pyysi ehdottamaan paikkaa. Ruokaihmiselle tehtävä on helppo. Tai olisi, jos ei elettäisi keskellä kuuminta koleinta kesälomakautta. On heinäkuu, siis suomalaisen yhteiskunnan silmissä sydänkesä. Suurin osa työssäkäyvistä kaupunkilaisista on lomalla, niin myös ravintoloitsijat henkilökuntineen. Kerrankin olisi aikaa harrastaa pitkiä lounaita ja istahtaa terassille illastamaan, mutta mihin mennä?

toca raviolit

Etenkin lounaskattaukset ovat harvassa. Moni hyväksi havaittu illallisravintolakin on pannut heinäkuun ajaksi pillit pussiin. Ravintola Toca on kiinni, samoin BasBas, kuten myös Lyon, Smyg, Muru, Carelia ja Aito. Finnjävel on myös kesälomalla. Myös Demo ja Bystro ovat suljettuina heinäkuun kaksi viimeistä viikkoa. Emo muuttaa heinäkuun aikana Kasarminkadulta Kluuvikadulle ja avaa uudessa paikassa elokuussa. Kolmon3n remontoi, Gastro Cafe Kallio on suljettuna 18.7. asti.

passio makkaraperunat

toca mustekala

Harmittelen etenkin Tocaa, jonka Taste of Helsingissä tarjoilemaan mustekalaan ihastuin ikihyviksi. Onneksi kananmaksakreemillä ja kuusenkerkkäjälkkärillä sydämeni sulattanut Grön sekä makkaraperunoilla ja gazpachosorbetilla seurueemme hurmannut Passio ovat kuitenkin auki, vaikka lounasta paikoista ei saakaan. Suosittelen molempia suurella lämmöllä.

grön jälkiruoka

passio gazpacho

Lounaspaikaksi ehdotin ystävälleni Aleksanterinkadun Torikortteleihin vastikään avautunutta Chapteria. Ravintolan ovat pystyttäneet Kalasatamassa viime syksynä operoineen Aan Tafel et Maannos -ravintolan tekijät, joten innolla odotan mitä tuleman pitää. Chapter aukeaa koko komeudessaan vasta elokuussa, mutta jo nyt baarin puolella saa lounasta ja illallakin baariannoksia.

oranssi viini

Heinäkuiselle lounaalle suosittelen myös Tukkutorin Kalaa ja Kampin Korttelin ravintolataivasta. Tukkutorin kalan merenelävistä koostuvat lounaskattaus ja salaattipöytä ovat ilahduttava ilmestys. Kalatiskin ääressä syödessä saa lautaselleen taatusti tuoretta tavaraa ja hinta-laatusuhde etenkin salaattipöydässä on kaupungin parhaita. Kampin Korttelissa taas on varaa mistä valita ja ikkunapöydistä voi ihailla Helsinkiä yläilmoista. Ihan kaikkia ravintoloita en ole ehtinyt testaamaan, mutta ainakin Hoku, Jord ja Fisken på Disken pääsevät omalle lounaslistalleni.

ludu hauki wallenberg

Testaamatta ovat vielä myös Kapteeninkadun Paulette sekä Bulevardin alkupään Werner. Salven entiselle paikalle avattu Hieta on sekin saanut kehuja sosiaalisessa mediassa. Jos haluaa syödä kesälounasta pitkän kaavan kautta ja arvostaa erinomaista palvelua, kannattaa ottaa osoitteeksi Vinkkeli tai Olo.

taste of Helsinki cartizze

Illallisravintolaa valitessa iskee runsauden pula. Jos koko kesän auki olevat Grön, Passio tai Passion italialainen pikkuveli Corso eivät kiinnostele, kokeile vaikka Kasarminkadun Spisiä tai Pikkuroban Oxia. Klassikkoravintoloista heinäkuun auki ovat ainakin Kappeli, Sea Horse, Elite ja Kosmos sekä Katajanokan venäläinen Bellevue. Myös Fleminginkadun Wino on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen!

grön villi kananmaksa

Jos taas etsit edullisempaa vaihtoehtoa, kävele Kallioon ja testaa Tenhon pizzoja tai Social Foodin purilaisia, jotka vievät ainakin minun kieleni. Harjutorin Vihreästä holvista olen kuullut paljon hyvää, mutta minua paikka ei kahden kerran perusteella ole vielä vakuuttanut. Ehkä olen sattunut paikalle huonoina päivinä?

ludu valkosuklaa

Me päädyimme loppujen lopuksi salaattilounaalle Kiasman terassille. Harvinaisen aurinkoinen päivä houkutteli ulos, joten Chapterin lounas sai jäädä toiseen kertaan. Jälkiruokadrinksut nautittiin Stockmannin uudella kattoterassilla, jossa perjantaina alkuiltapäivästä oli mukavan väljää ja aurinkoista.

ludu maissigrits

Ps. Jos kesääsi kuuluu visiitti Turkuun, tsekkaa Ravintola Ludu, joka Taste of Helsingissä lumosi minut Luomumaissigritsillä, Lahna Wallenbergillä ja Valkosuklaa-suolaheinäjälkkärillä! Kaikki postauksen kuvat muuten ovat tuolta kesäkuiselta kaupunkipiknikiltä, joka ylitti odotukset myös tänä vuonna.

16 kommenttia artikkeliin ”Minne syömään heinäkuisessa Helsingissä?

 1. Wau! Onpa kattava lista ravintoloita. Minulle ei koskaan tule mitään mieleen, kun pitäisi pikaisesti keksiä hyvä lounaspaikka läheltä keskustaa. Täytyy laittaa tämä muistiin ja palata tähän, kun seuraavan kerran pitää keksiä lounaspaikka 🙂

  Mutta tämä loma-aika on kyllä haastavaa. Pari kesää sitten ei meinattu saada mistään lounasta, kun oltiin liikkeellä vieläpä sunnuntaina ja hieman perinteisen lounasajan jälkeen. Meinattiin melkein jäädä ilman ruokaa.

  • Tämä ruoka/matkabloggaaja painiskelee joka viikko samojen ongelmien kanssa. Nyt on edes jonkinlainen listaus, johon itsekin voi tukeutua. Helsinkiin on avattu vuoden aikana 200 uutta ravintolaa, joten postaukseni raapii vain pintaa ja siitä puuttuu taatusti monta kesälläkin auki olevaa ja laadukasta paikkaa. Olisin hyvin voinut lisätä listan jatkoksi esimerkiksi Fredrikinkadun Soil Wine Roomin, sisilialaisia pizzoja tarjoavan Via Tribunalin ja jo klassikoiksi muodostuneen kaksikon Atelje Finnen ja Kuurnan.

 2. Kiitos vinkeistä! Enpä ollutkaan hoksannut, että noin moni helsinkiläisravintola on suljettu heinäkuussa. Harmi, etenkin kun näyttäisi, että kaduilla kuljeskelee hirveästi turisteja.

  • No sepä se. Toisaalta ymmärrän, että ravintolahenkilökuntakin haluaa lomailla, mutta voisikon sen tehdä vaikka portaittain?

  • Itse asiassa valtaosa on, sitä sietääkin kyllä ihmetellä. Järki sanoo, että aika monta euroa jää kilahtamatta kassakoneeseen, kun turistit turhaan nykivät lukittua ravintolan ovea.

  • Via Tribunali saattaa kyllä varastaa kaupungin parhaan tittelin kunhan sinne asti ehdin. Sisilialaiset pizzat on parhautta!

 3. Kesän ravintola-anti on ollut tosi vaihtelevaa Turun Kakolan ruusun katastrofista aina Fisken på diskenin upeaan fish & chipsiin. Ajattelin jo välillä että päällä on joku kirous kun kaikki ravintolat alittaa odotukset.

  • Uu, Fiske på disken ja fish&chips! Taidanpa tietää missä nautin lounaan tänään.. Pitäisi varmaan antaa toinen mahdollisuus riman alittaneille ravintoloille, mutta elämä on niin lyhyt eikä lompakkokaan loputon ja maailma täynnä kiinnostavia rafloja!

 4. Oho, mikä listaus ravintoloita! Usein tulee itse käytyä aina samoissa, mutta tässähän oli maisteltavaa vaikka miten.

  • Se on kyllä kumma kun aina mieleen tulevat ne samat vanhat tutut! Siksipä itsellekin muistutukseksi tämä listaus.

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.