Kestosuosikki: Sikke Sumarin superhelpot aamusämpylät

Jääkaapin ovessa on magneetilla kiinni ruttuinen ja moneen kertaan tahriintunut aamiaissämpyläresepti, jonka olen saanut ruokaystävältäni Lotalta. Alkuperäinen resepti on Sikke Sumarin. Ensimmäisen kerran maistoin ohjeella leivottua rapeaa leipää ravintolapäivän pop up -aamupalalla – se oli salamarakkautta ensi silmäyksellä. Ensitapaamisen jälkeen suosikkisämpylät ovat tekeytyneet jääkaapissani kymmeninä öinä. Ovatpa ne pääseet keiton seuralaisiksi myös omissa ravintolapäivän kattauksissani. Kestosuosikkikategoriaan superhelpot aamusämpylät sijoittuivat siis kertaheitolla.

superhelpot aamusämpylät

Tätä taikinaa ei tarvitse vaivata. Riittää, että sekoitat ainekset ja nostat taikinatiinun jääkaappiin, peset hampaat ja menet nukkumaan. Seuraavana aamuna väännät uunin 230 asteeseen ja lusikoit aamusämpylät epämääräisiksi kasoiksi leivinpaperoidulle pellille. Kun pelti on saatu uuniin asti, voit napsauttaa kahvinkeittimen päälle ja kellahtaa takaisin köllimään. Puolen tunnin päästä saat nousta peiton alta keittiöstä leijailevan tuoreen leivän ja kahvin tuoksuun. Se jos mikä on luksusta!

Rapeat aamusämpylät by Sikke Sumari

7,5 dl vettä
25-30g tuorehiivaa
reilu rkl suolaa
(1 dl pellavan, kurpitsan- tai auringonkukansiemeniä)
1,5 dl ruisjauhoja
2 dl ohra-, graham- tai vaikka spelttijauhoja
8–10 dl vehnäjauhoja

Sekoita hiiva ja suola kylmään veteen. Lisää siemenet ja aloita jauhojen lisääminen vähitellen. Sitko syntyy taikinaan vain silloin, kun vehnän osuus jauhoista on vähintään puolet. Sävellä erilaisten jauhojen määrää siis mielesi mukaan, mutta älä unohda vehnää. Kaikkia jauhoja ei kannata tömäyttää taikinaan kerralla, sillä etenkin luomujauhojen kosteus vaihtelee isosti ja jokainen taikina käyttäytyy siksi omalla tavallaan.

Jätä taikina löysähköksi, sekoittele se tasaiseksi ja jätä jääkaappiin yöksi kohoamaan (tai päiväksi, jos haluat hemmotella itseäsi tuoreella leivällä iltapalalla). Taikinakulhon voit peittää leivinpaperin palalla ja keittiöpyyhkeellä, etenkin jos jääkaapissa on voimakkaalta tuoksuvia ruoka-aineita.

Lusikoi taikina isolla lusikalla suoraan leivinpaperille, äläkä huolestu sämpylöiden epämääräisestä muodosta. Uuni korjaa virheet ja sitäpaitsi, mitä kotitekoisemman näköistä, sen herkullisempaa! Jos haluat koristella, ripottele taikinakasojen päälle jauhoja tai vaikka unikonsiemeniä. Tee sitten jokaiseen ristiviilto ja paista 230-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Ota pala voita pehmenemään, jotta se levittyy paremmin lämpimän sämpylän pinnalle.

Älä pelästy, vaikka sämpylöiden kuoresta tulee kova, sisus on ihanan pehmeä ja kaukana tiiviistä tiiliskivestä. Jos peität tuoreet aamusämpylät liinalla, rapeus katoaa. Malta siis hetki ja anna leipien jäähtyä ilman liinaa. Leikkaa sämpylä puoliksi ja voitele runsaalla kädellä. Uskallan luvata, että ihastut ikihyviksi!

9 kommenttia artikkeliin ”Kestosuosikki: Sikke Sumarin superhelpot aamusämpylät

 1. Kiitos reseptistä, kokeiluun menee! Varmistan kuitenkin, kun suolamäärä tuntuu hurjalta, ruokalusikallinenko ?

  • Taikina on aika iso (nestettä 7,5 dl), joten ruokalusikallinen, kyllä. Jos on tottunut vähäsuolaiseen leipään tai muuten haluaa vähentää suolan määrää, toimii varmasti pienempikin annostelu! 🙂

 2. Heippa; Tässä jutussa täytyy olla virhe, teillä on tolkuttoman hidas kahvinkeitin tai jospa tykkäätte vanhasta kahvista. Puoli tuntia ennenkuin juodaan! ? Sehän on jo ihan painunutta, kun ylös nousee. Jos jostain olen kranttu, niin kahvista. Sen pitää olla tuoretta ja mieluummin juuri jauhetuista pavuista. Niin…paitsi jos teillä tippuukin suoraan termarikannuun…mutta sitten se jäähtyy ilman korkkia. No tulipa taas pohdittua ?

  Se oleellinen, eli tuo sämpyläresepti on hyvä. Ja voita väliin, nam ??

  • Heh, ajatusvirheitä kaikki tyynni. Tarkoitus oli kirjoittaa että lataa kahvinkeittimeen kaiken tarpeellisen ja napsauttaa sen sämpylöiden jäähtyessä päälle. Meillä kahvia juo vain tuo talouden komeampi osapuoli, minä hauduttelen pari kupillista teetä. Hyvä, että sämpyläresepti kuitenkin kelpasi. 😉

   • Tässä kävi tällä kertaa niin, että Sikke Sumarin resepti oli jo tuttu ja printattu kuvineen kaikkineen. Siksipä pohdinta ajautui epäoleelliseen…paitsi tällaiselle kahvinautiskelijalle. Eihän ilman kahvia edes herää ?

 3. Mistä tämä johdatus tuli? Oli nimittäin ajatus, että nyt tulevana viikonloppuna olisi iiiihanaa leipoa sämpylöitä. Taitaa olla, että nämä pääsevät täällä meilläkin kokeiluun. Kannatti poiketa blogissasi. Kiitti Pia, kun jaoit 🙂 Aurinkoista viikonloppua (siis ainakin huomisen sateiden jälkeen…) toivottelee, Leena

  • No sepäs osui ja upposi! Tämä taikina on siitäkin mahtava, että kaikkea ei tarvitse paistaa kerralla. Osan taikinasta voi jättää pulputtamaan seuraavaan tai sitä seuraavaan aamuun ja avot, taas on lämmintä leipää aamiaisella! 🙂 Aurinkoista viikonloppua, sateet onneksi jo väistyivät!

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.