Kestosuosikki: Chorizopasta

Joihinkin ruokiin ei kyllästy koskaan. Ja koskaan ei voi uutta reseptiä kokeillessaan tietää tuleeko siitä kestosuosikki, kuten chorizopastalle kävi. Lautasten tyhjennyttyä mielipide on yleensä selvä – jatkoon tai sitten ei. Meille on tullut tavaksi kysyä toisiltamme mielipidettä aterian jälkeen. Tykkäsitkö? Tehdäänkö toistekin? Hyvin usein olemme samaa mieltä, vaikka mies onkin välillä hieman kriittisempi.

pasta mökkilautasella

Ruokaohjeen raaka-aineet antavat toki vihjeitä – jos ruuassa on sitruunaa, valkosipulia, inkivääriä ja chiliä, on se yleensä hyvä merkki. Myös tomaattiset reseptit ovat usein minun mieleeni. Raakamakkaroistakin on pelkkiä hyviä kokemuksia. Siksi ei ollut kovin suuri yllätys, että Pastanjauhajien chorizopasta vei sydämeni ikiajoiksi. Ensimmäisestä kokkauskerrasta on jo kahdeksan vuotta, eikä kyllästymisen merkkejä näy vieläkään.

Jälleen kerran olen tuunannut ohjetta omien mieltymyksieni suuntaan ja siksi kirjaan tähän oman versioni vertailtavaksi alkuperäisen kanssa. Chorizopasta on helppo pyöräyttää myös mökkiolosuhteissa, sillä se ei vaadi mitään erikoisvempeleitä. Tomaatit voit halutessasi kaltata, minä en laiskana sitä jaksa yleensä tehdä. Yrttinä voi käyttää sitä, mitä saatavilla on, eikä parmesanikaan ole aivan välttämätön. Jos kermaa ei ole, käytä vaikka ranskankermaa tai jogurttia, kunhan ne eivät ole rasvattomia.

Chorizoa saa myös kaupasta myös ”kypsänä” pötkönä, mutta sen rakenne on turhan kiinteä ja kuorikin aika tiukkaa tavaraa. Raakamakkaran koostumus on pehmeämpi ja ainakin meidän suuhun sopivampi.

Chorizopasta raakamakkarasta

(2–3 pastanpurijalle)

loraus oliiviöljyä
1 pieni sipuli, jos käytät kevätsipulia, heitä varretkin mukaan
3 valkosipulinkynttä
sopivan reilusti chiliä tuoreena tai kuivattuna
Pari kohtuullisen kokoista tuoretta tomaattia tai puoli rasiallista kirsikkatomaatteja
n. 300 g mausteista raakamakkaraa, mieluiten chorizoa
tölkki tomaattimurskaa
rosmariinia tai vaikka basilikaa
1 rkl hunajaa
1 dl kermaa
sitruunamehua
suolaa ja mustapippuria
raastettua parmesaania annoksen päälle

Pilko tomaatit kuutioiksi ja silppua sipuli, valkosipuli ja chilit. Pyöräyttele niitä hetki pannulla oliiviöljyssä. Lisää raakamakkarat. Tässä voit nyt toimia kuten parhaaksi näet, mutta minä tykkään puristella makkaran ulos suolesta pieniksi palleroiksi suoraan pannulle. Jos paistat raakamakkarat erikseen (ja pilkot sitten kastikkeeseen), muista paistaa tarpeeksi kauan, jotta ne kypsyvät. Pienemmät pallerot kypsyvät nopeammin ja ovat rakenteeltaan suussa sangen miellyttäviä.

chorizopasta pannulla

Pyörittele makkaranpaloja pannulla, jotta niihin tarttuu vähän väriä ja kaada sitten päälle tomaattimurska. Riivi mukaan yrtit, rosmariininoksan voit laittaa kokonaisenakin. Lisää lusikallinen hunajaa. Anna porista kymmenisen minuuttia, lisää kerma ja mausta. Sekoita kastike valitsemasi pastan joukkoon, annostele valmis chorizopasta lautasille ja haarukoi kohti ääntä!

pasta lautasella

4 kommenttia artikkeliin ”Kestosuosikki: Chorizopasta

  1. Moikka taa! Siis onkos tytöllä enemmänkin tällaisia helppoja mökkiruokia? Pitääkö nyt lukea koko blogi läpi… On siis varsin mainiota, kun ruokaa voisi mökillä tehdä ” tavallisista” ruoka-aineista ja niin, ettei sitä tiskiäkään siunaantuisi niin paljoa.
    Ja ihan erityismaininta tuosta ”….suussa sangen miellyttäviä”. Että mä tykkään suomenkielestä ja sanojen runsaudesta! Ja vielä kun niitä käytetään hyvin! Ja tämän sanon sitten hyvää tarkoittaen, ettet väärin ymmärrä. Kirjoitat mainiosti, kiitos siitä.
    ?
    p.s. olisin pistänyt papukaijamerkin, kännykässä ei vaan ollut ?

    • Onhan niitä, mars heti lukemaan alusta asti! 😉 Aika moni ruoka on sovellettavissa mökkiolosuhteisiin, se vaatii vain välillä pientä kekseliäisyyttä. Yhden mökkiruokaspesiaalin ajattelin vielä rustata, sitten se tältä kesältä on siinä. Kiitos taas kommentista ja papukaijamerkistä, arvostan!

  2. Kaunis kiitos reseptistä! Valmistin tänään mieheni kanssa chorizopastaa lounaaksi. Se oli liki kielen vievää. Onneksi teimme kaksinkertainen annoksen. Saamme näin nauttia tästä herkusta vielä päivälliselläkin. Olen varma, että meilläkin kokkaillaan tätä myös jatkossa. Kiitos!

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.