Maailman paras omenaglögi

Pimenevä ja tuulinen lokakuu. Vaahteroissa vielä riemukas ruska. Uunissa vuoden ensimmäiset joulutortut, hellalla tekeytymässä lämmin omenaglögi. Koti tuoksuu anikselta, neilikoilta ja inkivääriltä.

omenaglögi

Märkä, sysimusta ja kolea marraskuu. Takana yli kuuden tunnin bussimatka ja kolme pitkää  konserttia. Kulkunen kilisee lakissa ja kimallepaperiin kääritty munankeitin sujahtaa joulupukin turhakelahjakonttiin. Mukien pohjalle mätetään manteleita ja rusinoita, kattilassa kuplii punainen pikkujoulu, yhden tähden terästeellä.

omenaglögi

Loskainen, säkkipimeä ja tuulinen joulukuu. Sisäpiha Helsingin keskustassa, lyhtyjen hento valo pienessä telttakatoksessa. Vastapäätä silloinen aviomies, kädessä mukillinen kaupungin parasta glögiä. Mieli täynnä kiitollisuutta, levollisuutta ja lämpöä.

omenaglögi

Kylmän kalsea ja jäinen tammikuu. Aamuyö, kirkas tähtitaivas ja oudin hiljainen kaupunki. Kaapin perukoilla pullo vuosikertaglögiä. Paksu viltti ja kuuma yömyssy omalla parvekkeella jouluvalojen himmeässä hohteessa kaupungin nukkuessa ympärillä.

Myönnetään, glögivatsani on pohjaton. Ensimmäiset kuumat juomat keitellään lokakuussa, sesonki pyörähtää täysillä käyntiin marraskuussa ja joulukuussa glögiä juodaankin jo melkein päivittäin. Vinkiksi vain loppuvuoden vieraille, glögipullo on aina tervetullut tuliainen!

Jos nautit samasta vaivasta, ota talteen tämä Hesarin vuosia sitten julkaisema omenaglögin resepti. Kaupan valmisglögit ovat minulle yleensä aivan liian makeita, ja niitä täytyy taittaa punaviinillä tai jollain vahvemmalla. Tämä omenaglögi on sopivan napakka. Sokeria on, muttei missän nimessä liikaa, vaan juuri sopivasti. Käytä glögissä suodattamatonta omenamehua, jos mahdollista. Sellainen kolmen litran tönikkä on tähän glögiin ihan omiaan.

Omenaglögi

1,5 l omenamehua
1 dl ruokosokeria
1 vaniljatanko
2 cm:n pala tuoretta inkivääriä
2 kanelitankoa
1 rkl vihreää kardemummaa
1 pullo valkoviiniä
(1 dl calvadosta tai konjakkia)
keltaisia rusinoita
pistaasipähkinöitä

Hauduttele ensin makuliemi. Halkaise vaniljatanko puoliksi ja kaavi siemenet, kuori inkivääri ja paloittele se. Kiehauta omenamehu ja kaikki mausteet, anna hautua noin tunti. Tämän liemen voi tehdä jääkaappiin valmiiksi vaikka paria päivää ennen. Kun on glögihetken aika, siivilöi mausteet pois ja laita liemi takaisin kattilaan. Lisää kattilaan viini ja lämmitä varovasti kuumaksi, älä kiehuta. Lisää lopuksi calvados tai muu mieleinen teräste, jos siltä tuntuu. Ropsauta rusinat ja pähkinät mukin pohjalle ja kaada kuuma juoma päälle.

5 kommenttia artikkeliin ”Maailman paras omenaglögi

  1. Kiitos omenaisen glögin ohjeesta! Millä ehdottaisit tuon valkoviinin korvaamista, jos ei halua glögiinsä alkoholia?

    • Glögi toimii kyllä ihan ilmankin, on ihanan omenainen. Jos jotain haluaa kokeilla, alkoholiton valkoviini tai siideri sopinee hyvin. Kokeilimme eilen tätä ilman viiniä, mutta pienen brandytujauksen kanssa, toimiin niinkin!

  2. Ihailin tuossa yllä olevassa kuvassa olevia kirpakan keltaisia asusteitasi. Oletko neulonut ne itse? Tikuttelisin mieluusti samanmoiset, jos tietäisin niihin ohjeen.

    • Olenpa hyvinkin! Pipon malli on Moda-lehden numerosta 5/2012, sivulta 44. Vanttuut on neulottu omasta päästä tuolla samalla joustin- ja pitsineuleella. Ohje on sen verran pitkä, etten sitä tähän naputtele, mutta jos haluat, voit lähettää minulle spostia tuohon gmail-osoitteeseen, niin laitan paluupostissa kuvan tulemaan!

      • Kiitos! Arvasinkin Sinun neuloneen ne itse; noin kauniita ei kaupasta löydä. Saattaa olla, että palaan asiaan.

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.