Tervahöyryilyä – ja perinteistä rantakalaa

Torstain ja sunnuntain välinen yö on jälleen täällä! Satavuotias höyrylaiva S/S Wenno kyydissään sata savolaista on yhtä kuin kosteita kelejä, järvimaisemia, pulikointia, saunomista, huonoja juttuja, arpajaisia, tietokilpailuja, lavatansseja, karaokea ja sirkkain viuluin soittoa suviyössä.

WP_20140725_09_06_46_Pro

Nimellistä hintaa vastaan matkaajat syötetään, majoitetaan ja tutustutetaan Savon kyliin ja kaupunkeihin. Joka vuosi istutetaan puu yhdessä kunnanisien kanssa, udellaan kunnan veroäyriä ja kuullaan kuinka hyvä olisi paluumuuttajan pienessä kunnassa asua ja elää.

Ruuat tehdään talkoovoimin. Jokainen tervistelijä saa nakkivuoron. Jos hyvin käy, se velvoittaa vain arpojen myyntiin, jos vähän huonommin, lounaan kokkaamiseen menee koko vesilläoloaika, kannen alla, kuumassa keittiössä. Vuonna 2004, kun itse olin pieni tervisvuksipalleroinen, kolahti se pahin nakki. Päivällisen valmistaminen sadalle kurnivalle vatsalle, ei ihan pieni tehtävä. Onneksi kohtalotovereita oli muitakin ja hommaa johti kokenut piäkokki, joka ensitöikseen iski käsiimme keittiöpullon mitä parhainta portviiniä. Pienessä sievässä 20 litraa makaroneja kypsyi huomaamatta ja keittiöorjat saivat luvan poistua tiskinakkilaisten tieltä.

tyynillä vesillä

Usein myös kunnat pistävät parastaan ja tarjoavat perinteikästä palaa ja sen painiketta nälkäiselle ja janoiselle terviskansalle. Joskus käy niin, että viereisten paikkakuntien emännät ovat keitelleet toisistaan tietämättä samat sapuskat meitä ilahduttamaan. Kun kolmatta kertaa matkan aikana kauhot lautaselle perinteistä rantakalaa isosta valurautapadasta, ei ympärillä oleva kaunis rantamaisemakaan jaksa välttämättä innostaa. Siis jos et pidä rantakalasta. Minä rakastan sitä. Muikkuja, sipulia ja voita tuntikaupalla nuotion päällä hautuneessa liemessä. Kyljessä tuoretta ruisleipää ja kunnon voikimpale.

Itse en ole koskaan perinteistä rantakalaa keitellyt, mutta onneksi google auttaa. Luotan Savon Sanomien reseptiin ja se tulee tässä. Reseptistä riittää kuudelle

Kattilallinen perinteistä rantakalaa

1 kg muikkuja
400 g voita
2 sipulia
(perunoita)
vettä
maustepippuria
suolaa

Perkaa muikut ja huuhtele niin, että suomut irtoavat. Jos ne menevät pataan kalan mukana, liemi sakkautuu ja suomut kasautuvat pohjalle. Sulata voi padan pohjalla, lado muikut ja renkaiksi leikatut sipulit kerroksittain pataan. Lisää 3–8 maustepippuria. Keitä hiljalleen hymyillen noin tunti. Jos kaipaat perunoita lisää ne noin puolen tunnin keittelyn jälkeen. Kaloja ei saa välillä nostella padassa etteivät ne rikkoonnu. Tarjoa lisäkkeenä tummaa ruisleipää.

perinteistä rantakalaa

Palataan maanantaina, jos Savon vesillä vuosittain tavattu tappajahauki ei ole vienyt minua mennessään!

Ps. Kuvat jälleen Jussin kamerasta.)

2 kommenttia artikkeliin ”Tervahöyryilyä – ja perinteistä rantakalaa

    • Mun original kiäkkäkierukkapilli hukkui varmaan Saimaan aaltoihin, kun sitä ei laukuista enää kotona löytynyt. ??

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.