Vegaaninen puoloffee suolaisella omenakinuskikastikkeella

Mökkimaiseman mukana saimme ikioman puolukkapaikan. Mustikoitakin mökkitontin pienestä marjametsästä löytyy, mutta eniten on puolukkaa. Tänäkin syksynä mättää hehkuivat punaisina ja kaupunkikodin pakastimeen kertyi litratolkulla lempimarjoja. Ja hyvä niin, sillä kyllä niitä kuluukin. Lisään puolukoita aamiaiskulhoon, puuron päälle, smoothien sekaan, kaaliruokien kylkeen ja pottumuusin kaveriksi. Oikeastaan puolukka sopii minkä tahansa ruoan kanssa syötäväksi, mutta kaikkein makeimmalta marjat maistuvat kuuman kinuskin kanssa. Ja jos tarkkoja ollaan suolaisen, omenamehusta keitetyn kinuskikastikkeen kera. Joten tässäpä tulee vegaaninen puoloffee suolaisella omenakinuskikastikkeella!

vegaaninen puoloffee

vegaaninen puoloffee

vegaaninen puoloffee

Tällä kertaa vegaaninen puoloffee rakennetaan pieniin lasipurnukoihin, joihin sain inspiraation Viimeistä murua myöten -blogista. Annokset voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen ja siirtää jääkaappiin odottamaan herkkuhetkeä. Minä murustelin purkkien pohjalle vegaanisia täysjyvädigestivejä, mutta sinä voit käyttää mitä tahansa mieleisiäsi keksejä, tai näin joulun alla vaikka piparkakkuja. Kinuskiksi käy perinteinen kermasta ja sokerista keitelty kastike, mutta kehotan kokeilemaan myös tätä vegaanista versiota.

Omenamehusta keitetty kinuski eroaa perinteisestä, mutta pelkästään hyvällä tavalla. Se maistuu raikkaammalta, sillä siihen ei lisätä lainkaan sokeria tai kermaa tai muita kerman kaltaisia kasvipohjaisia tuotteita. Puoloffeen resepti on mitoitettu kahdelle. Kolmesta desistä omenamehua tulee n. 0,5 dl kinuskisoosia, joten tuplaa tai triplaa määrät, jos teitä on enemmän saman pöydän ääressä. Huomioi kuitenkin silloin, että mehun keittäminen kasaan kestää todennäköisesti hieman kauemmin!

vegaaninen puoloffee

vegaaninen puoloffee

vegaaninen puoloffee

Vegaaninen puoloffee suolaisella omenakinuskikastikkeella

3 dl suodattamatonta omenamehua
1–2 rkl vegaanista voita tai kookosöljyä
hyppysellinen sormisuolaa
2 digestive-keksiä
ripaus kardemummaa
1 dl puolukoita
1 dl maustamatonta kauragurttia (esim. Oatlyn Havregurt)

Keittele ensin omenakinuski. Kaada omenamehu pieneen kattilaan ja anna sen kiehua keskilämmöllä, kunnes mehu on noin 1/6–1/5 alkuperäisestä määrästään ja siitä muodostuu paksumpi, siirapin tai juoksevan hunajan kaltainen seos. Tähän kuluu noin 20 minuuttia. Ensimmäisten 15 minuutin aikana mehua ei juuri tarvitse vahtia, mutta sen jälkeen kannattaa seisoskella hellan äärellä tarkkana kuin porkkana, jotta kinuski ei pala pohjaan. Lisää sitten ruokalusikallinen vegaanista voita tai kookosöljyä ja vispaa se kinuskin sekaan. Ripottele lopuksi kinuskikastikkeeseen vähän sormisuolaa. Säilytä kinuski jääkaapissa, jos et käytä sitä saman tien. Jääkaapissa kinuskista tulee paksumpaa ja se kannattaa lämmittää ennen vegaaninen puoloffeen kokoamista.

Kokoa vegaaninen puoloffee purkkeihin, laseihin tai sopiviin jälkiruoka-astioihin. Murustele ensin pohjalle keksit, sekoita keksimurun joukkoon ripaus kardemummaa ja halutessasi nokare vegaanista margariinia tai voita. Lusikoi keksimurun päälle kerroksittain omenakinuskia, puolukoita ja maustamatonta kauragurttia. Koristele vegaaninen puoloffee puolukoilla ja nauti!

vegaaninen puoloffee

Jos puolukka on sinunkin lempimarjasi, kurkkaa ainakin nämä puolukkaiset reseptit:
Puolukkainen roseeviiniglögi
Puolukkaposset ja paahdettu valkosuklaa
Äitienpäivän kookos-puolukkapiiras
Puolukkaiset suklaasuukot
Inkiväärillä maustettu puolukkabellini

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.