Valkosipulin kuoriminen – näin kuorit kynnet nopeasti ja näppärästi!

Sipulien kuoriminen ja pilkkominen, siinäpä keittiöpuuha, josta en välitä vähääkään. Hennot kuoret repeilevät ja tuntuvat takertuvan sipulin sisempiin kerroksiin liiman lailla. Sipulinkuorisilppua on joka paikassa, leikkuulaudan, keittiötason ja lattian lisäksi jalkapohjissa ja mattoon tarttuneena. Leikkaaminen kirvelee silmiä, ja sormet ovat vaarassa, kun veitsi lipsuu liukkaalla pinnalla. Samaan kategoriaan lukeutui pitkään myös valkosipulin kuoriminen, kunnes opin kuorimaan kynnet oikein.

valkosipulin kuoriminen

Muistatteko, kun vuosia sitten myytiin sellaisia muovisia putkiloita, jotka oli tarkoitettu valkosipulinkynsien kuorimiseen? Valkosipulinkynsi pantiin putkilon sisään ja sitten painettiin ja pyöriteltiin systeemiä pöytää vasten. Kuorien luvattiin irtoavan helposti ja nopeasti. Minä muistan. Muistan senkin, kun kokoonnuimme opiskelukavereiden kanssa kokkaamaan ja tuli valkosipulin kuorimisen aika.

Minä nohevana neuvoin, kuinka valkosipulin kuoriminen kannattaa tehdä. Ei siihen nimittäin mitään erikoisvälineitä tarvita, omat sormet riittävät ihan hyvin. Myös leveämpiteräisestä veitsestä saattaa olla apua. Muistan myös sen, että kaverini närkästyi neuvoistani ja jatkoi putkilonsa pyörittelyä, kunnes kuoret lopulta irtosivat. Sen jälkeen olen pitänyt mölyt mahassani, mutta nyt aion päästää ne ilmoille. Aloitetaan helpoimmasta ja edetään edistyksellisempiin tapoihin askel kerrallaan. Unohda siis hermoja raastava käsin riipiminen ja ota minusta mallia!

Tapa 1: valkosipulin kuoriminen vääntämällä

Valkosipulin kuoriminen on loppujen lopuksi todella helppoa: tarvitset vain omat kätesi ja hiukan puristusvoimaa. Ota kiinni kynnen molemmista päistä ja väännä yhtäaikaa vastakkaisiin suuntiin. Kuori irtoaa etenkin vähän vanhemmista ja kuivemmista kynsistä melkein aina yhtenä kappaleena, ja sinulla on puhdas, kuorittu valkosipulinkynsi.

valkosipulin kuoriminen

valkosipulin kuoriminen

valkosipulin kuoriminen

Heitä kuoret biojäteastiaan. Jos valkosipuli on tuoreemmasta päästä, eikä tämä tapa toimi, siirry seuraavaan kohtaan.

Tapa 2: valkosipulin kuoriminen murskaamalla

valkosipulin kuoriminen

Irrota valkosipulinkynsi ja aseta se leikkuulaudalle kapea sivu alaspäin. Ota leveäteräinen veitsi ja paina kynttä veitsellä, kunnes se murskaantuu vähän. Irrota kuori, jonka pitäisi lähteä yhtenä kappaleena.

valkosipulin kuoriminen

valkosipulin kuoriminen

Bonuksena saat valmiiksi murskatun valkosipulin, jonka voit viipaloida suoraan kippoon tai kattilaan. Heitä kuoret biojätteeseen.

Tapa 3: valkosipulin kuoriminen kahden kulhon taktiikalla

Kolmas tapa kuoria valkosipulit toimii etenkin silloin, jos kuorittavana on kymmeniä kynsiä tai kokonainen valkosipuli. Kahmaise kokonainen valkosipuli tai se, mitä siitä on jäljellä, kouraasi ja täräytä hela hoito leikkuulautaa tai keittiönpöytää vasten. Ota sitten kaksi kulhoa ja vedä valkosipuli ja kaikki siitä irronnut silppu pöydältä toiseen kulhoon. Aseta sitten toinen kulho tämän päälle ja ravistele niin maan perkuleesti 20–30 sekuntia. Kahden kulhon sijaan voit käyttää myös isompaa kannellista astiaa tai vaikka kahta syvää lautasta. Poimi puhtaat kynnet kuorisilpun joukosta ja kaada kuoret biojätteeseen.

valkosipulin kuoriminen

valkosipulin kuoriminen

valkosipulin kuoriminen

Testasin viimeksi mainittua, iltapäivälehtienkin hehkuttamaa tapaa ensimmäistä kertaa tätä juttua varten. Kun ravistaa kulhoja, kynnet kyllä irtoavat, mutta missään ei mainita, että ravistaminen rikkoo kynsien pinnan ja tahmaa sen vuoksi irronneet kuoret kiinni puhtaisiin kynsiin. Kokeilemalla selviää, mikä tapa sopii sinulle. Minä vannon jatkossakin kahden ensimmäisen nimiin jatkossakin!

Bonusvinkki: Nosta biojätepönttö aina pöydälle kokkauksen alkaessa ja vetäise kuoret ja muut jätteet leikkuulaudalta suoraan biojätepussiin heti ainesten käsittelyn jälkeen. Työpistekin pysyy puhtaampana!

Vielä kun joku keksisi kätevän tavan kuoria tavalliset sipulit, tulisi tehtyä sipulipiirakkaakin huomattavan paljon useammin. Kaikki vinkit vastaanotetaan, kommenttilootassa on sana vapaa!

2 kommenttia artikkeliin ”Valkosipulin kuoriminen – näin kuorit kynnet nopeasti ja näppärästi!

  1. Valkosipulin kuoriminen tapa 4:
    Irrota kynnet sipulista. Paina kasvupintaa leikkuulauta vasten niin, että se rikkoutuu reunasta. Kuori kuten banaani alkaen rikotusta alareunasta. Et tarvitse veistä, kulhoa etkä voimaa.
    Marleena

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.