Kesäinen kurkku-jugurttikastike savukalalle

Kalaonni on kadoksissa. Katiskaan on kiivennyt vain yksinäinen täplärapu ja virvelin vieheseen tarttunut pikkuruinen ahven. Niistä ei ateriaksi ollut, eikä ravustuskauden ulkopuolella muutenkaan sovi saksiniekkoja kattilaan keikauttaa.

Onneksi mökki tönöttää vain parinkymmenen kilometrin päässä suuremmista marketeista. Ostoskoriin päätyy kauppareissulla kokonainen lohi, jonka sesonki osuu sopivasti kesäkuuhun. Mies haaveilee savukalasta, minä haluaisin kokeilla loimuttamista. Kasaamme kärryymme myös tuoretta kurkkua, nipun kevätsipulia, turkkilaista jugurttia ja tietysti perunoita. Kotimaiset eivät vielä ole kypsyneet, joten päätämme tyytyä ruotsalaisten uusien pottujen sijaan viimevuotisiin multapotaatteihin. Kalan ja perunoiden kylkeen sekoitetaan kurkku-jugurttikastike.

kurkku-jugurttikastike

Hiiligrilli on vielä muurausta vaille valmis ja rannan nuotiopaikkakin on aikaa nähnyt. Luovun toistaiseksi loimutushaaveistani, onhan savustettu lohikin erinomaisen ihanaa. Sitten kuuntelen, kun mies kiroilee puuvajan takana. Edellisten omistajien mökille jättämä savustuspönttö onkin ruostunut pohjasta puhki.

Päätämme ryhtyä savustushommiin laatikon huonosta kunnosta huolimatta. Eihän se tietenkään toimi kuten pitää, vaan lieskat hiillostavat lohen alapinnan karrelle ja savu tupruttaa silmiin niin, että tulee huono olo. Perunat ovat ehtineet jo kypsyä ja kurkku-jugurttikastike tekeytyä moneen kertaan, kun kala on edelleen turhan punertavaa ja nälkä kurnii suolissa. Marssin keittiöön ja voitelen molemmille muutaman anopin leipoman karjalanpiirakan. Nyt jaksaa odottaa varsinaista ruokaa vielä hetken.

kurkku-jugurttikastike

Kun viimein istumme pöytään, maistuvat kaikki aterian osaset yhdessä taivaallisilta. Kaveriksi kaadetaan vaaleanpunaista rieslingiä. Ei haittaa edes tummeneva taivas ja hetken kuluttua kattoon ropiseva sadekuuroa. Jos tämä ei ole kesäruokaa, ei sitten mikään!

Kurkku-jugurttikastike savukalalle

Reilu 1 dl turkkilaista jugurttia
Kourallinen kuutioitua kurkkua
Kourallinen silputtua kevätsipulin vartta
1–2 tl sitruunamehua
Suolaa ja pippuria
(Raastettua sitruunankuorta)
(Kuusenkerkkiä)

Silppua kevätsipulin varsi ja kuutioi kurkku pieniksi kuutioiksi. Sekoita kasvikset jugurtin sekaan ja mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Jos haluat, voit lisätä sekaan myös raastettua sitruunankuorta ja tuoreita yrttejä kuten minttua tai basilikaa. Lisäämällä valkosipulia muuntuu kurkku-jugurttikastike kreikkalaisen tsatsikin herkuksi serkuksi.

Alkukesästä erityistä herkkua ovat myös vaaleanvihreät kuusenkerkät, jotka sopivat nekin sellaisenaan jugurttikastikkeen sekaan. Muista kuitenkin, että tarvitset kerkkien keräämiseen maanomistajan luvan.

Anna tekeytyä vartin verran jääkaapissa ja nosta pöytään savukalan ja uusien (tai vanhojen) pottujen kera!

kurkku-jugurttikastike

ps. Kokeile myös savulohitäytteisiä nokkoslettuja!

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.