Pientä sunnuntailuksusta: sitruunaiset rahkavohvelit

Olen lopettanut päivien laskemisen. Luen uutisia enää muutaman kerran päivässä ja yritän keskittyä kaikkeen muuhun. Kuten pitkiin yöuniin ja hitaisiin aamuihin.

Normaaliarkea ei enää ole, joten arkiaamiaisetkin ovat toistaiseksi historiaa. Nopeasti hotkaistun jugurtin sijaan saatan kaataa lasiin tuoremehua ja istua puoli tuntia kirjan ääressä teemuki pöydällä höyryten. Sulatan pakastimesta marjoja ja herkuttelen hedelmillä. Keitän kuuden minuutin kananmunia, ladon miehen leipoman hapanjuurileivän päälle tomaattisiivuja ja rouhaisen päälle kuivattuja valkosipulilastuja.

rahkavohvelit

Jos oikein innostun, haudutan kattilallisen puuroa, paistan rahkalettuja tai kuten lauantaiaamuna, rahkavohveleita. Mökille ostettu vohvelirauta kaivettiin yläkaapin perukoilta ja iskettiin ensimmäistä kertaa kiinni kotikeittiön pistorasiaan. Vohvelitaikinan perusohjeen nappasin Sydänmerkin sivuilta, ja maustoin sitä sopivasti sitruunalla. Mies kehotti lisäämään taikinaan myös vähän ylijäänyttä hapanjuurta ja minähän tein työtä käskettyä.

Voi olla, että rahkavohvelit hieman ehtivät jäähtyä, kun riensin kuvaamaan kasaa olohuoneen ikkunan alle, mutta siihen on ehditty onneksi tässä taloudessa jo tottua. Päälle pilkoin lähikaupasta löytynyttä pitayaa eli lohikäärmehedelmää ja mökkimetsästä loppukesästä kerättyjä villivadelmia. Pienen penkomisen jälkeen pakastimen alalokeron uumenista löytyi pieni paketti vaniljajäätelöä, joten se sai kunnian kruunata lauantain vohveliaamiaisen.

rahkavohvelit

Jos et tykkää sitruunasta, sen voi jättää hyvin poiskin. Taikinan voi notkistaa tarvittaessa mieleisellä mehulla tai vaikka kaurajuomalla. Aineksia kannattaa siis soveltaa oman maun mukaisiksi. Sitten vohvelihommiin!

Sitruunaiset rahkavohvelit

200 g rahkaa
3 munaa
3 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
n. 3 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
(1 rkl jämäjuurta)
n. 1/2 dl appelsiinimehua
Puolen sitruunan mehu (ja kuori)
3 rkl rypsiöljyä

Riko kulhoon kolme munaa. Lisää rahka, sokeri ja suola. Sekoita hyvin, ja purista joukkoon puolen sitruunan mehu. Jos haluat oikein sitruunaiset rahkavohvelit, raasta mukaan myös puolen sitruunan kuori. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe ja sotke ne taikinaan. Jos jääkaapissasi on jämäjuurta, voit sekoittaa joukkoon sitäkin reilun ruokalusikallisen verran. Notkista taikina sopivaksi appelsiinimehulla ja rypsiöljyllä.

Anna taikinan turvota puolisen tuntia, ja pilko sillä aikaa tarjolle hedelmiä tai sulata pakastimesta rasiallinen marjoja.

Paista vohvelit kullanruskeiksi ja ripottele päälle vähän sokeria. Tarjoile lämpiminä marjojen, hedelmien, jäätelön tai vaikka kermavaahdon kanssa.

rahkavohvelit

Nauti hitaasta aamusta ja unohda hetkeksi korona. Maanantaikin voi olla sunnuntai, kun aamun aloittaa rahkavohveleilla!

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.