Grilli päälle ja salaatti tulille – lämmin kasvissalaatti fetalla ja kurkkukastikkeella

Mökkiruokia miettiessä on tullut selailtua kaikenlaisia julkaisuja. Pidän silmällä somehittejä, etsin houkuttelevia reseptejä instagramista, plärään kirjaston keittokirjoja ja tsekkaan lehtien tarjonnan. Hesarin torstaisin ilmestyvää ruokaliitettä odotan eniten, mutta usein petyn sen mielikuvituksettomiin ehdotuksiin. Kesäkuussa kuitenkin tärppäsi. Grillatuista kasviksista, murustetusta fetasta ja kirpeästä kurkkukastikkeesta sekoitettu lämmin kasvissalaatti kiinnosti niin paljon, että otin siitä kuvan ja tallensin sen puhelimeeni tulevia mökkiviikkoja ajatellen.

grillattu kasvissalaatti

Heinäkuun puoleenväliin mennessä reseptiä on ehditty testata jo kolme kertaa. Lämmin kasvissalaatti koristi juhlapöytää juhannuksena, tyydytti nälän tyttöjen iltana ja hurmasi tavallisena torstaina, kun istuimme Hannan ja kaksosten kanssa mökin verannalla.

Minun versiotani ei oikeastaan voi enää kutsua alkuperäisen reseptin tavoin fattoush-salaatiksi, sillä jätin pois yhden olennaisimmista ainesosista: pitaleivän. Lähipiirissäni on keliaakikkoja ja vaaleille viljoille yliherkkiä, joten pitaleivän palaset on tieten tahtoen unohdettu. Gluteenitontakin pitaleipää on kyllä olemassa, mutta mökkipaikkakunnan kyläkaupan valikoimista sitä on turha etsiskellä. Salaatti toimii erittäin hyvin ilmankin.

grillattu kasvissalaatti

Ohjetta voi muutenkin varioida sen mukaan, mitä vihanneksia sattuu jääkaapin alalokeroista löytymään. Viimeisimmällä kokkauskerralla lähimarketin munakoisolaari ammotti tyhjyyttään, joten ostimme tilalle kesäkurpitsaa. Sekin sopi salaattiin erinomaisesti, vaikka onkin makumaailmaltaan munakoisoa miedompi.

grillattu kasvissalaatti

Tämä kesäsalaatti on varsin mainio mökkieväs, sillä ainekset säilyvät hyvin, eikä mitään kovin erikoisia mausteita tarvita. Sumakkia saa jo suomalaisistakin ruokakaupoista ja granaattiomena on ollut jo vuosia vakiovalikoimaa. Huomasin muuten, että mitä kauemmin tuo etelän hetelmä on hedelmäkorissa maannut, sitä helpommin siemenet irtoavat hedelmänpuolikasta mätkimällä, eikä monimutkaisempia metkuja tarvita. Lämmin kasvissalaatti ruokkii 3–4 aikuista.

grillattu kasvissalaatti

Lämmin kasvissalaatti eli grillattuja kasviksia, fetaa ja kurkkukastiketta

1 isompi munakoiso (tai kesäkurpitsa)
4 isohkoa paprikaa, mieluiten eri värisiä
1 rasia kirsikkatomaatteja
(2–3 pitaleipää)
1 pkt fetajuustoa
1/2 granaattiomena
rypsiöljyä, suolaa, mustapippuria, sumakkia

Kastikkeeseen tarvitset:
1 valkosipulinkynsi
1 dl oliiviöljyä
2 tl sitruunamehua
2 tl sumakkia
½ tl sokeria
¾ tl suolaa
2–3 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
15 sentin pala kurkkua

Leikkaa munakoisot noin sentin siivuiksi ja ripottele niiden päälle pikkuisen suolaa. Annan siivujen itkeä sen aikaa, kun teet kastikkeet, katat pöydän ja pilkot paprikat. Pilko kurkunpala pieniksi kuutioiksi, hienonna minttu ja sekoita kaikki ainekset sekaisin pienessä kulhossa. Kanna lautaset ja muut syömävälineet tässä vaiheessa pöytään, jottei lämmin salaatti jäähdy kattausta odotellessa.

Lämmitä tässä vaiheessa myös grilli valmiiksi. Pilko sitten paprikat isoiksi lohkoiksi. Pyyhi munakoisot talouspaperilla ja heitä ne samaan kulhoon paprikoiden ja kirsikkatomaattien kanssa. Lorauta joukkoon rypsiöljyä ja rouhaise päälle suolaa ja pippuria. Sekoita hyvin.

Grillaa kasviksia, kunnes ne pehmenevät ja saavat väriä. Lado kuumat kasvikset tarjoiluvadille ja murustele niiden päälle feta (ja halutessasi pitaleipä). Kaada kastike salaatin sekaan ja koristele koko komeus granaattiomenan siemenillä ja minttutupsuilla.

grillattu kasvissalaatti

Haarukoi kohti ääntä ja nauti!

2 kommenttia artikkeliin ”Grilli päälle ja salaatti tulille – lämmin kasvissalaatti fetalla ja kurkkukastikkeella

    • No kiitos! Vaikka en kyllä tiedä mitään mistään uudesta ulkoasusta. (Sen vain tiedän, että koko blogi pitäisi räjäyttää kappaleiksi ja koota uudelleen sellaiseksi, joka miellyttää myös kirjoittajan silmää.) 😀

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.