Mielettömien maisemien Arctic Giant – vieraana Jättiläisenmaassa

Yhteistyössä: Arctic Giant – Jättiläisenmaa

”Jos tulet Paltamoon, sinun on ehdottomasti yövyttävä Arctic Giantin linnunpesässä”. Seison Kainuun matkamessuosastolla, ja olen todennäköisesti huvittava näky, sillä tuijotan matkailuorganisaation edustajaa pöllämystyneenä. Aivojeni muodostama mielikuva on niin vahva, että sulkiessani silmät muutamaksi sekunniksi singahdan suoraan jonnekin korkealle. Turvalliseen ja lämpimään pesään, josta kavala maailma on kaukana. Ympärillä vain hiljainen metsä ja kauaksi horisonttiin kasvava korpimaisema. Ennen kuin ehdin ajatella asiaa sen pitemmälle, vastaan: ”Totta, mutta miten Paltamoon pääsee?” Minulla ei ole mitään käsitystä, missä Paltamo sijaitsee, mutta olen päättänyt matkustaa sinne silti.

Käykin ilmi, että Paltamoon pääsee Helsingistä junalla seitsemässä tunnissa. Ei mikään mahdoton matka, sopivasti työpäivän mittainen. Siispä kone kainaloon, huopatossut jalkaan, untuvatakki niskaan ja kohti rautatieasemaa. Jättiläisenmaa, täältä tullaan!

arctic giant paltamo

arctic giant paltamo

arctic giant paltamo

Jättiläisenmaan isäntä, Vesa Homanen on vastassa asemalla. Hän kysyy tarvitseeko käydä kyläkaupan kautta, mutta minä olen varautunut omilla eväillä. Auton nokka käännetään siis saman tien jättien kortteeria kohti. Matkaa Paltamon rautatieasemalta on reilut 20 kilometriä.

Ehdimme vaihtaa kuulumisia ja ihailla auton valokeilassa vilahtavia tykkylumisia puita. Vesa kertoo tarinoita Arctic Giantin alkutaipaleelta. Siitä, miten hän vuonna 2007 päätyi vaimonsa Anjan kanssa puolukkaan melkein kymmenen vuotta aiemmin hylätyn Kivesvaaran laskettelukeskuksen rinteille ja havahtui unohtumattomiin maisemiin.

Satumaiset maisemat lumosivat pariskunnan, eikä aikaakaan kun he lunastivat entisen hiihtokeskuksen huipun itselleen. Vanhat rakennukset saivat uuden elämän, remontoinnissa vain mielikuvitus oli rajana. Sopivia osia säilytettiin ja hyviä rakenteita hyödynnettiin. Hissin yläasemasta muokkautui näköalasauna ja päärakennuksesta luksuslinnunpönttöjen kotipesä. Arctic Giant eli Jättiläisenmaa vietti avajaisiaan vuonna 2012.

arctic giant paltamo

arctic giant paltamo

Paljon on rakennettu myös uutta. Tarina kertoo, että Vesa, jolla ei ollut aiempaa kokemusta timpurinhommista, selviytyi valtavasta urakasta entisaikojen jättiläisten henkien avustuksella. Henget pitelivät nauloja ja minä vasaraa, isäntä naurahtaa ja iskee silmää.

Ihan tuulesta temmattuja vanhat tarut eivät ole, sillä jo 100 vuotta sitten Eino Leino istui Kivesvaaran laella ja kirjoitti jättiläisistä, jotka asuvat vaaran suurissa saleissa. Ja onpa alueella asunut kirkonkirjojenkin mukaan kolme kainuulaista jättiä, 2,5-metrisiksi kasvaneita. Heistä yhden kunniaksi on sävelletty oopperakin, joka esitetään Paltamon metsissä kesällä 2019.

Jättiläiset ovat edelleen vahvasti läsnä, ja rakentaminenkin jatkuu. Uudet aivan rinteen partaalle pystytetyt pöntöt ovat loppusilausta vaille valmiit. Vastavalmistuneita mökkejä ei ole vielä ehditty lisätä edes Arctic Giantin nettisivuille. Ne on nimetty suurten lintujen mukaan. Minun pari viikkoa sitten avatun asumukseni nimi on Tuulihaukka. Pelkkä nimi nostaa käsivarteni ihon kananlihalle.

arctic giant paltamo

arctic giant paltamo

arctic giant paltamo

Vesa esittelee pienen, mutta kotoisan mökin varustusta. Tuore puu tuoksuu ihanalta. Tuossa on pieni keittiöseinämä, tuossa kylpyhuone ja sauna. Takaseinä on käytännössä yhtä suurta ikkunaa, ja moottoroidut sängyt on sijoitettu niin, että niissä loikoillessa voi ihailla maisemaa, joka jatkuu kymmenien kilometrien taakse. Siis jos ei ole pimeää. Nyt on, enkä vielä osaa kuvitella, millainen satumaa minua aamulla odottaa.

Mökin ovenpielessä nojailee pari sauvakävelysauvoja ja yhdet lumikengät. Naulassa roikkuu otsalamppuja, joita isäntä kehottaa käyttämään jo samana iltana. Laita kuule sauna lämpiämään, käy kävelyllä ja kuuntele, kun jättiläiset kuiskuttelevat pakkasen sokerihuurruttamissa puissa, hän ehdottaa.

Minä teen työtä käskettyä. Revin itselleni palasen kainuulaista rieskaa, höylään päälle juustoa ja levitän reilusti voita. Sitten puen päälleni paksuimmat vaatteet, mitä laukustani löydän. Pakkasta vaaran laella ei ole läheskään niin paljon kuin tasamaalla, mutta kylmä ulkona silti on. Taivas on mennyt pilveen, ja lumi leijailee timantteina otsalampun valossa.

Alueella olevasta 70 majoituspaikasta on sesongin ulkopuolella olevana torstaina käytössä vain muutama. Rauhassa saa olla, yksin omien ajatusten armoilla. Jättiläisten tarinat alkavat elää mielessäni omaa elämäänsä ja sydän havahtuu hakkaamaan tiheämmin. Toppahousut kahisevat ja huopatossut painautuvat puuterilumeen. Lenkki jää lyhyeksi, sillä vaikka Vesa on vakuutellut henkien olevan arkoja ja ystävällismielisiä, mielikuvitukseni kasvattaa pimeyteen kummajaisia, jotka vaanivat tykkylumeen kääriytyneiden kuusten takana. Kiristän askelteni tahtia ja palaan turvalliseen linnunpesään, saunon ja nukahdan nopeasti kaiken kokemani jälkeen.

arctic giant paltamo

arctic giant paltamo

Kello soi jo ennen kahdeksaa. Kiire ei ole mihinkään, paitsi ihailemaan auringonnousua. Avaan silmäni ja ehdin päästää suustani pari voimasanaa. Ilman silmälaseja maisema näyttää hunnuttuneen harmaaseen hernerokkasumuun. Se niistä huimaavista näkymistä, huokaan. Sitten ujutan lasit päähäni ja olen pudota hämmästyksestä sängyltä. Näkymä on järisyttävä.

Mitään tällaista en ole elinaikanani nähnyt. Kainuulainen korpimaisema on maalattu valkoisen ja sinisen eri sävyillä, ja se näyttää jatkuvan loputtomiin. Aurinko on vielä horisontin takana, mutta värjää jo taivaanrantaa punaisellaan. Hengästyttää ja harmittaa hurjasti, etten voi jakaa kokemusta kenenkään kanssa. Kaappaan kameran syliini ja otan kymmeniä kuvia, vaikka tiedän, ettei yksikään otoksista anna oikeutta sille hengästyttävälle kauneudelle, jota olen päässyt todistamaan.

arctic giant paltamo

arctic giant paltamo

arctic giant paltamo

Juon nopeasti lasin mehua ja hyppään toppavaatteisiini. Aamiainen saa nyt unohtua, tärkeämpää on päästä kokemaan maisema kaikilla aisteilla. Pakkanen on kiristynyt, aamun sininen hetki on jo alkanut kurottaa kohti päivänvaloa. Otan juoksuaskelia, ryntäilen hangessa päättömästi kohti nousevaa aurinkoa. Kipuan lumilämpäreen päälle ja viritän kamerani valmiiksi.

Hädin tuskin ehdin painaa laukaisinta kahta kertaa, kun isäntä huutelee panneensa kahvin porisemaan. Mutta sitä ennen hän johdattaa minut päärakennuksen keskellä kohoavaan torniin. Annan kameran laulaa.

arctic giant paltamo

arctic giant paltamo

Sydän tahtoo jälleen kerran pakahtua. Miten paljon kotimaassa onkaan nähtävää, uskomattomia paikkoja, jotka salpaavat hengen! Miten ihmeellinen luonto, joka saa leuan loksahtamaan sijoiltaan ja miten käsittämättömiä kokemuksia, jotka jättävät syvän jäljen. Mikä meitä vaivaa, miksi me emme näe metsää puilta, vaan hyppäämme koneeseen planeetan hyvinvointia uhmaten, ja kiidämme Kaukoitään?

Ravistelen itseni irti ahdistavista ilmastonmuutosajatuksista ja laskeudun tornista maan tasalle. Vesa kertoo, että jälkikasvu on hänen onnekseen ilmoittanut innokkuudestaan jatkaa vanhempien työtä. Yksi heistä on rakentanut päärakennuksen läheisyyteen snowtube-radan. Kikatan ja kiljun, ja lasken mäen kolme kertaa. Punaisin poskin ja hymy huulilla astun sisään saliin, jossa kuuma teekupponen höyryää ja emännän leipoma lämmin nokkospulla tuoksuu.

Vilkaisen kelloa. Juna puksuttaa jo Oulusta kohti Paltamoa ja lähdön hetki on väistämättä edessä. Lumikenkäilemään en ehtinyt, mutta onneksi maisemia sai ihailla sisätiloistakin. Vajaa vuorokausi jättiläisten kotikonnuilla riitti vakuuttamaan minut, tahdon tänne takaisin, ehkä jo kuluvana keväänä. Nyt kuitenkin pakkaan haikeana laukkuni ja heitän sen isännän auton takakonttiin. Arctic Giant ja sen jättiläiset jäävät odottamaan uusia vieraita.

arctic giant paltamo

Kun katsoo maailmaa jättiläisen silmin, näkee kauas ja tuntee isosti. Kiitos unohtumattomasta kokemuksesta, Arctic Giant. Olen lumoutunut.

20 kommenttia artikkeliin ”Mielettömien maisemien Arctic Giant – vieraana Jättiläisenmaassa

 1. Ai että nyt on maisemat kohdillaan! Näiden kuvien ja tunnelmien jälkeen mun on myös päästävä tuonne kuuntelemaan jättiläisten kuiskauksia. Melkein kuin olisin ollut jo!

  • On muuten oivallinen paikka hääpäivän viettoon, vink vink! Kesäisin ja syksyisin tuolla toimii myös kahvila, jonne voi kivuta alhaalta polkuja pitkin. Ruska-aikaan maisema todennäköisesti on vieläkin satumaisempi!

 2. Munkin oli nyt pakko Googlata, että missä hitsissä se Paltamo onkaan.. 😀 Näin hyvin tunnen omaa kotimaata. Katselin sun tunnelmia tuolta jo IG:n puolella ja näytti kyllä huikealta! Pitää ehdottomasti joskus vierailla tuolla, missio kotimaa tutuksi siis.

  • Heh, joo, ihan sama tilanne täällä. Noloa, miten huonosti sitä on kotimaan maantiedosta perillä, mutta ehkä se tästä, kylä ja kaupunki kerrallaan!

  • Oi joo, olispa näistä kaikista sellainen salaisten piilopaikkojen kartta! Nämä on piilotettu sivulauseisiin korpien kätköihin, vaatii vaivannäköä, että ne löytää, mutta palkinto perillä on kyllä kaiken vaivan arvoinen.

 3. Suomen luonto on kyllä uskomattoman kaunista! Pakko tunnustaa, että kyttäsin silmä kovana sinun stooreja täältä jo Instasta, samalla kun itse tarvoin loskassa. Maaginen se maisema suoraan sängystä. Tälläisissä kohteissa tuntee elävänsä ihan sadussa. <3

  • Haa, kiva kun kyttäsit stoorejakin! Arvaa, olenko muistellut noita maisemia joka kerta kun kengät uppoavat loskaiseen lätäkköön ja räntä paiskii päin naamaa. Tällaiset kokemukset todella kantavat pitkään!

 4. Oioi mitkä maisemat! Aivan liian vähän tulee harrastettua kotimaan matkailua…

  • Sanopa se. Tänä vuonna teen parannuksen ja rajoitan ulkomaille kohdistuvia matkoja reilulla kädellä. Kun tekee mieli matkustaa, tutkailen kotimaan karttaa ja varaan junaliput. Seuraavana vuorossa ovat Posio ja Salla!

 5. Aivan todella kauniit talvimaisemat kyllä!
  Vähän jäi mysteeriksi minulle jutun luettuakin että siis mikä tuo Arctic Giant varsinaisesti on. Jättiläisenmaa kuulostaa siltä että se voisi olla joku lapsille suunnattu huvipuisto. Piti mennä ihan nettisivuille katsomaan että okei, se on siis hotelli. Todella komea sellainen, mutta jotenkin outoa että se on verhottu tuollaiseen jättiläismytologiaan.

  • Jättiläisenmaata on jotenkin vaikea iskeä mihinkään lokeroon. Yritin ympätä sen tekstiin, mutta en lopulta osannut päättää millä sanalla kompleksia kutsuisin. Lomakylä tuo vääriä mielleyhtymiä, mökkikylä taas ei anna oikeutta, eikä se oikein hotellikategoriaankaan istu. Elämys on ehkä lähinnä oikeaa luonnehdintaa. Jättiläismytologialla on juuret syvällä Kivesvaaran kalliossa ja kulttuurihistoriassa, ja minusta on hienoa, että yrityksen tarina on pohjattu ikiaikaisiin legendoihin sen sijaan, että olisi keksimällä keksitty joku keinotekoinen stoori.

  • Kaunista on! Hinta vaihtelee ajankohdasta ja sesongista riippuen, ja asettuu 200–250 euron välille per yö tässä nimenomaisessa majoitustyypissä, jossa on kolme makuupaikkaa. Jos jäi kutkuttelemaan kannattaa olla yhteydessä suoraan Jättiläisenmaahan ja kysyä hintaa, yhteystiedot löytyvät nettisivuilta.

    • Moni hotellihuone saattaa maksaa saman verran, kaikki on suhteellista. Ja tosiaan kerran elämässä kokemus, sopisi hyvin vaikka häämatkalaisille, kuten iglutkin. Niiden hinta taitaa vaan olla ainakin kaksinkertainen linnunpönttöihin verrattuna.

 6. Nojuu, Paltamo ei ole ykkönen minunkaan matkalistalla vaikka Suomea tykkään koluta, mutta ehkä se listalle pitäisi sujauttaa. Upeat maisemat. Noissa maisemissa sielu kyllä läpäisi! Kiitos ❄️

  • Tuota maisemaa ihailee kyllä oli vuodenaika mikä tahansa! Melkein on pakko palata viimeistään ruskan aikaan, väriloisto, joka ikkunasta avautuu on varmasti pidemmänkin matkan väärti.

 7. Kyllä nuo talviset erämaamaisemat vetävät hiljaiseksi – niin kaunista. Ja tuo majapaikka vaikuttaa kiehtovalta, onneksi Suomestakin alkaa löytymään enemmän näitä yksilöllisempiä elämyspaikkoja hotellikolhoosien sijaan. 🙂

  • Erämaata Suomessa onneksi riittää, onneksi on myös yrittäjiä, jotka uskaltavat lähteä hyödyntämään ainutlaatuista luontua ja tekevät sen vielä kestävällä tavalla. Jotenkin tuntuu, että yksilöllisyyteenkin on alettu herätä vasta viime vuosina. Ehkäpä hotellikolhoosien ja sarjatyönä tuotettujen, mutta silti superkalliiden lasi-iglujen aikakausi alkaa vihdoin olla ohi!

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.