Vapaus valita – ajatuksia työstä ja tulevaisuudesta

Välillä mietin onko tässä mitään järkeä. Teen ympäripyöreitä päiviä, palkkatyön jälkeen istun iltaan asti läppärin äärellä, sometan, kirjoitan, käsittelen kuvia ja tuotan sisältöä. Puolipäiväinen vakityö ja sivutoiminen yrittäjyys sekoittuvat sekamelskaksi, joka tuntuu hiekkana silmissä, särkynä hartioissa ja jomotuksena ohimoilla. Nautin joka hetkestä, mutta perjantaisin takki on joka kerta täysin tyhjäksi puserrettu. Tyhjää digipaperia tuijottaessani päässä liikkuu ainoastaan Kummeli-vitsi, se missä päässä liikkuu ei-mitään.

teahouse of wehmais

Olisiko sittenkin helpompaa tehdä töitä kahdeksasta neljään? Unohtaa velvollisuudet työhuoneen oven sulkeuduttua, ripustaa ylikierroksilla käryävä pää narikkaan ja uppoutua sohvan uumeniin sipsipussi kainalossa ja kaukosäädin kummassakin kädessä? Tavallaan kyllä. (Paitsi että inhoan sipsejä, joten tavallaan myös ei.)

teahouse of wehmais

teahouse of wehmais

Vapauden vaakakuppi painaa kuitenkin enemmän. Työviikkoni saattaa olla monimutkainen palapeli, mutta se mahdollistaa pitkät viikonloput, arkivapaat, matkustelun ja mökkeilyn sekä ajasta ja paikasta riippumattoman tekemisen. Ei aina, mutta hyvin usein. Tehokas Skype-palaveri kesämökin lasiverannalla tai keskellä italialaisia viinitarhoja vai turha kokous nuhjuisessa neukkarissa – kumman sinä valitsisit? Niinpä.

 teahouse of wehmais

Työ muuttuu ja meidän on muututtava sen mukana. Tulevaisuudessa palkkapussiin virtaa rahaa todennäköisesti useammista puroista, pienistä ja suuremmista. En haaveile eläkkeestä, sillä todennäköisesti ikäluokkani tekee töitä niin pitkään kuin se vain on mahdollista. Ei siksi, että yhteiskunta pakottaisi, vaan siksi, että työn tekeminen tuntuu merkitykselliseltä ja mielekkäältä. Eläkkeen sijaan haaveilen työelämästä, jonka tahdin voin itse määrätä. Duunipäivistä, jolloin voin sanoa kyllä arvojeni mukaisille toimijoille, yhteistöille ja verkostoille ja ei projekteille ja tehtäville, joiden tavoitteita en voi allekirjoittaa.

teahouse of wehmais

Luon aikataulut itse, teen töitä silloin, kun haluan. Asiakasta kiinnostaa lopputulos ja kalmanlinja, ei se mihin aikaan vuorokaudesta läppärini näppäimistöä naputan. Jos siirrän postauksen kirjoittamisen pikkutunneille, päätän olla päivittämättä instagramia tänään tai luonnostelen tilatun tekstin vasta huomenna, kukaan ei kuole, eikä kenellekään tule taloudellisia tappioita. Vain sisäinen piiskurini pettyy ja pitää meteliä takaraivossa. Onneksi olen jo oppinut muutaman keinon, jolla sen saa hiljaiseksi.

valkosipuli sappion luomutila

sappion luomutila

Loppuviikon to do -lista oli toissapäivänä nälkävuoden pituinen. Asiakastyöt olivat hoidossa, mutta kaikki muu levällään kuin sen kuuluisan Jokisen eväät. Tuijotettuani tyhjällä paperilla vilkkuvaa kursoria puoli tuntia, suljin tietokoneen. Siirsin kalenterimerkintöjä parilla päivällä eteenpäin ja kas! – yhtäkkiä minulla olikin edessäni vapaa viikonloppu, jonka päätin viettää mökkiä talvikuntoon laittaen.

sappion luomutila

Menomatkalla pysähdyn juvalaisen teehuoneen pihaan, täytän vatsani omenapiirakalla ja kangaskassini paikallisten tuottajien juureksilla, luomulihalla, suolakurkuilla, valkosipulilla, kananmunilla ja lehtikaalilla. Myöhemmin saunan lauteilla, takkatulen äärellä ja punaviinilasi kädessä, mieli vaeltaa vapaasti, lepää ja tuottaa taustalla uusia ideoita. Pyytämättä ja piiskaamatta.

teahouse of wehmais

Kotimatkalla, pelkääjän penkillä, kun moottoritien tasainen liikenne turruttaa tajunnan ja takakontissa kilisee pärekorillinen mökkikesästä muistuttavia tonic-pulloja, avaan läppärin. Sormet juoksevat näppäimillä vaivattomasti. On sunnuntai. Saatan tehdä töitä aamukahteen ja herätä maanantaiaamuna kymmeneltä. Tai sitten avaan television ja vedän viltin korviin. Valinta on yksin minun.

3 kommenttia artikkeliin ”Vapaus valita – ajatuksia työstä ja tulevaisuudesta

 1. Tästä teemasta kirjoitettaessa on hyvä muistaa, että moni kuitenkin valitsee – ihan vapaaehtoisesti ja innosta puhkuen – sen toisen palveluksessa olemisen. Luin vasta Unelmahommissa-kirjan ja itseäni vähän ärsyttää (vaikka kirja todella hyvä olikin) se, että toisen palveluksessa työskentelystä on tehty välttämätön paha eikä oteta huomioon sitä, että joillekin meistä se on taas ainoa keino tehdä työtä, jota kohtaan on intohimo.

  Minusta on vähän turhaa vastakkainasettelua puhua yrittäjyydestä romantisoidusti (Italian viinitila) ja palkkatyöstä kurjassa valossa (nuhjuinen neukkari). Se nimittäin ei ole koko totuus eikä toisen palveluksessa oleminen välttämättä tarkoita tylsyyttä, oravanpyörässä väsymistä ja burn outia.

  Itse olen intohimoinen virkamies (oi kyllä!) valtion palveluksessa. Työ on mielenkiintoista, vaihtelevaa, haastavaa, työaikaa ei ole, etäpäiviä voi pitää, työtä aikatauluttaa aika vapaasti eikä palkassakaan (yli 5ke kuussa) ole valittamista. Työtä ei tehdä Italian viinitilalla eikä pakollista työmenoa perjantailta voi siirtää pitkän viikonlopun tieltä mutta eipä ole tarvettakaan. Minusta työn ei tarvitse tuntua vapaa-ajalta eikä päinvastoin. Työstä voi nauttia vaikka sen kokee rankkanakin välillä. Kunhan sen vastapainona on jotain muuta, mitä se hyvä vastapaino sitten kenellekin on.

  Itse en demonisoi arkea – minulle arkiaamuna kuuden jälkeen syöty kaurapuuro ja sen jälkeen aloitettu (koti)toimistopäivä on oikein antoisaa elämää 🙂 Joillekin muulle painajainen on minulle antoisaa arkea. Aamulla on sitä paitsi kiva herätä aikaisin, kun on mennyt myös aikaisin illalla nukkumaan 😉

  Tässä vain toinen näkökulma nykyään aika pinnalla olevaan aiheeseen. Oikeaa tapaa ei ole, toiselle sopiva tapa ei välttämättä sovi toiselle.

 2. Aivan loistava kirjoitus! 😊 Itsekin olen kamppaillut näiden samojen asioiden kanssa ja välillä olen unelmoinut takaisin toisen palvelukseen palaamisesta. Ainakin omalta osaltani se olisi stressittömämpi vaihyoehto.

  Molemmissa on puolensa, mutten itse ainakaan saanut kuvaa, että demonisoisit arkea (kuten edellinen kommentoija kirjoitti). Luova työ (kuten myös itselläni) tarvitsee aikaa ja tilaa sekä usein siihen auttaa kaunis ympäristö – vaikka se Italian viinitila tai ideoita pullollaan oleva sunnuntai ilta.

 3. Hei; Minusta on mukavaa, kun kerrot näitä juttuja omalta kantiltasi. Aika hassulta tuntuisi, jos kehuisit toisenlaisia työpolkuja, joita et ole kulkenut. Mikä sinulle sopii, miten sen teet ja mikä ehkä meni metsään. Sekin on kunnioitettavaa, kun ” virheistäkin” kerrot. Silloin saan sinusta ihmisenä ja blogistasi enemmän irti, olet mielenkiintoinen ja inhimillinen (…olet olemassa, en löydä nyt oikeaa sanaa ☺). Se on totta, että leipä on nykyisin murusina maailmalla eikä aina helppoa hankkia. Ja on ollut hauskaa seurata työ/musiikki/leipuri/matkailija/ jne menoasi. Ja tätä yrittäjyyttä.
  En löytänyt tästä jutustasi sitä pointtia, että muunlainen työuravalinta olisi huonompaa. Tämä kun oli tarinaa sinun elämästäsi, sinun valintaasi. Ja tällä linjalla toivon sinun jatkavan, koska sinä olet kiinnostava ja herätät aivonystyröitäni 😄. Kiitos siitä!

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.