Matkasuunnitelmia ja -haaveita vuodelle 2018

Uuden vuoden ensimmäisinä päivinä olo on toiveikas. Tunnetta on vaikea sanoittaa – kuin jotain todella hyvää olisi tulossa, mutta milloin, missä ja miten? Yksityiskohtia ei vielä hahmota, vastaukset ovat pimeän peitossa. Epävarmuus kalvaa levotonta mieltä, samaan aikaan jännitys kutkuttelee kuitenkin vatsanpohjaa. Epäonnistuminen pelottaa vietävästi, mutta onnistumisen mahdollisuus kiehtoo sitäkin enemmän.

horisontti

Intuitio ohjaa oikeaan suuntaan. Ehkä jo seuraavassa kadunkulmassa vastaan kävelee uusi mahdollisuus tai tilaisuus, jota en osannut etukäteen aavistaa.  Lenkki pikkupakkasessa pullauttaa päästä idean, joka on hautunut odottaen oikeaa hetkeä. Ajatuksen, joka johtaa sanoista tekoihin ja tipauttaa tilille euron tai kaksi. Tai mieluiten muutaman tonnin, joilla rahoitan kaikki tälle vuodelle suunnitteilla olevat matkat. Niitä nimittäin on monta.

Ruka, Salla ja Saariselkä

Päiviä valkoisilla hangilla ei ole koskaan liikaa. Vuoden ensimmäiselle reissulle lähdetään kolmen viikon kuluttua. Pyyhkäisemme viiden päivän lumilomalle Rukalle, suihkimme suksilla ja liidämme laduilla tai sitten vain istumme takan edessä ja tuijotamme tuleen. Kaikki käy.

sallatunturissa

Saatan hilpaista myös vanhempieni seuraksi Sallatunturiin, sekä viikoksi Saariselälle, mikäli toimistolla suunniteltu etätyöviikko käy toteen. Pieni mahdollisuus on päästä testaamaan myös itä-Euroopan alamäkiä sukset jalassa.

Amsterdam ja Utrecht

Sattui niin sopivasti, että ystäväpariskunta muutti vuodenvaihteessa Utrechtiin ja esitti saman tien kutsun tulla vieraisille. Olen kuullut kaupungista pelkkää hyvää, joten otan kutsun ilolla vastaan. Välimatkaa Amsterdamiin on vain puolisen tuntia, näen siis kätevästi kaksi kaupunkia yhden hinnalla!

Italia – Piemonte ja Aostan laakso

Muistanette, että Piemonten viininviljelyalue teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, pääsen piipahtamaan vehreissä maisemissa tänä vuonna toistamiseen. Kesäkuussa suuntaamme joka tapauksessa Ensitreffit-siskon kanssa Mont Blancin juurelle ja vaellamme majalta majalle Dolomiittien lumihuippujen keskellä.

sukulan viinitilalle

Aion yhdistää aktiivilomaan yökyläilyn ystävän luona, hänen perheensä asustaa nykyään Aostan laakson mielettömissä maisemissa. Viiniä ja ihanaa italialaista ruokaa on luvassa, tietenkin.

Tarinoiden Viipuri

Olen ollut Venäjällä vain kerran – tai jos tarkkoja ollaan, en kertaakaan. 1980-luvun lopulla Viro oli vielä osa Neuvostoliittoa. Asiaan on tulossa muutos, sillä tämän kevään kalenteriin on kirjoitettu TYKY-matka Viipuriin. Saamme oppaaksi oman talon väkeä, mukaan lähtee väitöskirjaansa viimeistelevä tutkija, joka tuntee Viipurin kuin omat taskunsa. Hänen tutkimuksensa aiheena on Alvar Aallon suunnittelema, muutama vuosi sitten restauroitu Viipurin kirjasto. Superkiinnostavia tarinoita taatusti tulossa!

Vappu Skotlannissa?

Skotlannin vihreät ja sumuiset ylämaan nummet, viskitislaamot, ikiaikaiset linnat, kiltit, säkkipillit ja Loch Ness – kaikki nämä kliseet ovat listalla, jos vapun tienoille sijoittuva matka toteutuu. Brittein saaret ovat niin paljon muutakin kuin Lontoo ja silti en ole käynyt kuin kerran kaupungin ulkopuolella.

Kreikan meri, meri Kreikan

Siitä lähtien kun luin Anna palaa Annan tarinan kreikkalaisesta vuokrahuvilasta, olen haaveillut viikosta tai kahdesta hedelmäpuiden katveessa, retsinasta varjoisalla patiolla, turkoosista vedestä pikkukivirannalla, lämmöstä, auringosta, kaskaiden sirityksestä, kreikkalaisesta salaatista ja välimerellisestä ruuasta, joka tihkuu terveellistä oliiviöljyä. Mitään ei ole matkan eteen vielä tehty, mutta se ei estä unelmoimasta. Jos emme ehdi Kreikkaan tänä vuonna, odottaa unelma ensi vuotta.

Kanarian saaret ja Atlantin ylitys

Älkää pelätkö, en ole ylittämässä Atlanttia, en ainakaan purjeveneellä. Toisin aikoo tehdä äitini. Kipparoida naisiston yli Atlantin, osallistua ARC-purjehduskilpailuun ensimmäisenä naisten operoimalla veneellä koskaan. Katson ihaillen, sillä itse en ikinä uskaltaisi. Kolme viikkoa rajatussa tilassa, alla satoja metrejä syvää vettä, ympärillä rannaton meri, joka voi riehaantua millä hetkellä hyvänsä. Ihailen ja nostan suurinta mahdollista hattua. Ja matkustan marraskuussa vilkuttamaan lähtölaiturille Las Palmasiin.

Herceg Novi Montenegro

Marraskuisen matkan jälkeen alkaakin senttien venyttäminen seuraavan kevään kaukomatkaa varten. Mies on jo pitkään haaveillut matkasta Japaniin tai Etelä-Koreaan. Unelma odottaa toteuttamistaan. Siispä säästämään.

Kuten huomaatte, tonnit tulisivat tarpeeseen. Jos teillä siis on takataskussa projekti, joka vaatii vetäjää, instagram-tili, joka pitäisi saada lentämään, sisältöjä, jotka vielä etsivät suunnittelijaa tai tarinoita, jotka odottavat kirjoittajaa, pelastakaa minut vararikolta. Lompakko ja sen omistaja keksivät varmasti keinon kiittää.

20 kommenttia artikkeliin ”Matkasuunnitelmia ja -haaveita vuodelle 2018

 1. Hei! Tästä kesäistä lähetin pääsee Helsingistä Kööpenhaminan kautta suoraan Kalamataan. Aegean lentää Kalamatasta Kööpenhaminaan ja takaisin. Hinnatkin ovat edullisia. T. Se Ulla joka alkuaan houkuttele Annan Kalamataan

  • Äiti on kyllä melkoinen supernainen! Suosittelen Sallaa lämpimästi, tunnelma on aito ja jonottamaankin joutuu korkeintaan pääsiäisenä. Käymisen arvoinen myös kesällä!

 2. Vitsit mitä matkoja tulossa! Pohdin tässä kun keväällä menemme Hollantiin, että pitäisikö käydä Utrechtissä myös….Tuota matkaasi dolomiiteillä odotan innolla. Sinne itsekin haaveilen mutta tuskin saavutan tänä vuonna.

  • Toivottavasti reissu Dolomiiteille toteutuu. Olemme yrittäneet buukata yksityisopasta vuoristo-osuudelle, mutta vähän huonolla menestyksellä. Ilman opasta tällaiset aloittelijat eivät uskalla lähteä polkuja kipuamaan. Utrechtiin on vain puolen tunnin junamatka ja lipun hinta muistaakseni alle kympin suuntaansa, joten päiväretkikin onnistuu hyvin!

  • Seikkailu on sen verran suuri, että itseäni vähän hirvittää. Olisinpa 70 vuoden tuolla puolen yhtä rohkea!

 3. Oi, mitä suunnitelmia! Minulla on koko vuosi vielä lähes auki. Toisaalta aina se kalenteri tuppaa täyttymään, joten täytyy tässä vaan hengähtää nyt kun siihen on mahdollisuus 🙂

  Japani on muuten ihana. Sen eteen kannattaakin vähän nähdä vaivaa säästämisen puolesta!

  • Kalenterilla on tosiaan tapana täyttyä ihan itsestään, omituista. Toisaalta, mikäpä sen parempaa kuin tähyillä tammikuussa suunnittelemattomaan vuoteen, silloin kaikki on vielä mahdollista! Japanikuume vain kasvoi matkamessujen myötä ja motivaatio säästämiseen saattaa kasvaa megalomaanisiin mittoihin tuosta esitepinosta, joka pöydän nurkalla notkuu. 😀

 4. Ihanan kuuloisia matkahaaveita ja -suunnitelmia!

  Minäkin olen haaveillut viime aikoina laskettelureissusta pohjoiseen. Vanhempani asuvat Etelä-Lapissa, mutta siitä huolimatta olen itse viimeksi lasketellut viitisentoista vuotta sitte. Enkä ole ikinä käynyt esim. Rukalla ja Levilläkin vain kesällä!

  Ja hei tervetuloa Hollantiin. Utrecht on tosi ihana kaupunki! Seuraavalla kerralla kannattaa sitten käydä vaikka täällä Haagissa. 😉

  • Kiitos Anu! Viime aikoina olen törmännyt useisiin ihmisiin, jotka eivät koskaan ole käyneet Lapissa. Menkää hyvät ihmiset, Lappi on etenkin talvella hengästyttävän kaunis! Jos minun vanhempani asuisivat lähelläkään, mikään ei saisi minua pysyttelemään poissa. 😀

   Kiitos kutsusta Haagiin! Ystävät asuvat Hollannissa ainakin pari vuotta, joten ehtiihän tässä useammankin reissun noihin maisemiin tehdä. Rannikko kesäaikaan kiinnostaa, sulla varmasti olisi antaa vinkki tai pari sinnekin?!

 5. Viipuri. Olen käynyt siellä kymmenisen vuotta sitten ja nyt kun paikan mainitsit, niin alkoi kutkuttamaan, josko pitäisi käydä jälleen kurkkaamassa paikkaa 🙂

 6. Upeita suunnitelmia sinulla! Vähän omaa mieltä helpottaa lukea näiden muiden matkasuunnitelmalistauksia alkaneelle vuodelle, sillä silloin tajuaa, ettei itse ole ainoa matkustushullu 🙂 Ja todellakin hatunnosto äidillesi!!

 7. Ihania suunnitelmia! Etenkin vaellus Dolomiittien keskellä ja Skotlanti kuulostavat upeilta! En mene myöskään kieltämään, etteikö kuvauksesti kreikkalaisesta salaatista olisi saanut veden kielelle 🙂
  Mainiota tuo naisten Atlantin ylitys. Pidän peukkuja, että äidilläsi naisistoineen tulee upea reissu ja että kisa menee hyvin!

 8. Ihanaa tunnelmointia ja varsin passeleita reissusuunnitelmia. Kreikka on ollut myös omissa haaveissani, samoin kuvankaunis Skotlanti. Jonnekin lämpöön palmupuun alle jos kerran edes pääsisi tänä vuonna. Mutta tarvitsisi ensin niitä tonneja.

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.