Joulun loistavimmat lahjavinkit

Tänäkin vuonna olemme käyneet saman keskustelun. Lahjamäärää on vähennettävä, eihän tässä muuten ole mitään järkeä. Silti joka joulu käy niin, että paketit eivät mahdu kuusen alle, eivätkä pienet jaksa edes aukaista kaikkia aattoiltana.

Paketteja saattaa olla määrällisesti paljon, mutta ne ovat ajatuksella annettuja. Suurin osa aineettomia, syötäviä tai juotavia. Muutama kirja ja pari toivottua pehmeää pakettia. Palapeli, joka kootaan yhdessä joulunpyhien aikana ja pieniä rahallisia avustuksia isoihin hankintoihin.

joulun loistavimmat lahjavinkit valkosipuli

Lahjojen hankkiminen on vaikeaa, etenkin, jos ei tunne vastaanottajaa erityisen hyvin. Siksipä päätin koota pienen vinkkivaraston, johon voi palata aina juhlapäivän koittaessa. Nämä lahjat käyvät paitsi pukinkonttiin myös muiksi muistamisiksi. Ruokaihminen liputtaa tietysti ruokaan liittyvien lahjojen puolesta, mutta on joukossa muutama muukin idea. Olkaapa hyvät!

Valkosipulimylly

Sappion luomutilan omistaa pariskunta, jonka molemmat osapuolet ovat aikanaan laulaneet samassa kuorossa kanssani. He kasvattavat luomutilallaan suomalaista kyyttökarjaa ja viljelevät siinä sivussa valkosipulia. Sekä kyytönliha että valkosipulit ovat parasta A-luokkaa, sen uskallan usean vuoden kokemuksella vannoa.

valkosipulirouhe sappion luomutila

Valkosipulimylly nousi perheessämme viime joulun hittituotteeksi. Mylly on täytetty kuivatulla valkosipulirouheella, joita on helppo rouhaista ruokaan tai vaikka leivän päälle. Saatavilla on myös täyttöpakkaus, jonka voi sujauttaa mihin tahansa maustemyllyyn. Tällä viikolla verkkokaupasta tilatut tuotteet ehtivät vielä mainiosti kuusen alle ja jos tuuri käy, jäljellä on vielä kokonaisia valkosipuleita, joiden aromi peittoaa kaupan valkosipulit mennen tullen. Erittäin vahva suositus!

valkosipulirouhe sappion luomutila

Pellavaiset lautasliinat

Vuosi sitten siskoni sai loistoidean. Hän marssi lähimpään kangaskauppaan ja osti puoli metriä harmaata pellavaa. Muutama minuutti ompelukoneen ääressä ja pellavaiset kangasservetit olivat valmiit. Ruokaihminen arvostaa! Jos olet näppäräsorminen, voit askarrella lautasliinoille kauniit mansetit paperinarusta tai silkkinauhasta.

kattauskoristeet

Keittokirjojen aatelia

Kirjahyllyyni on ilmestynyt tänäkin vuonna uusia upeita keittokirjoja. Kymmenien opusten joukosta nostan lahjavinkeiksi kaksi omaa suosikkiani.

kasvis keittokirja

kasvis keittokirja

Hannan soppa -blogin Hanna Hurtan Kasvis-keittokirja on ensimmäinen kokonaan kasviksiin keskittyvä kirja, josta olen koskaan innostunut. Resepteistä olen ehtinyt testaamaan vasta mustapapubrowniet ja harissa-papupyörykät, mutta kirjan sivut on taiteltu moneen kertaan hiirenkorville, joten lisää kokeiluja on luvassa. Toimivien reseptien lisäksi kirja on kaunis kuin karamelli ja sopii vaikka sisustuselementiksi vaaleaan skandinaaviseen keittiöön!

Modernia maakuntaruokaa keittokirja

Modernia maakuntamuokaa keittokirja

Toinen suosikkini vuoden 2017 tarjonnasta on Modernia maakuntaruokaa, Juuli Hakkaraisen ja Kaisu Joupin kunnianhimoinen keittokirja, jonka reseptit kattavat kaikki Suomen maakunnat. Tunnelmalliset valokuvat vievät lukijansa Lapin pakkasiin ja Pohjanmaan lakeuksille. Paitsi ruokaa, kirjassa on kuvattu myös maakuntien ihmisiä, eläimiä ja sielunmaisemia. Kokeile ainakin Lappi-lukuun sisältyvää nieriä-reseptiä. Ehdoton opus kotiseutuaan kaipaavalle!

Kaunokirjallisuutta

Loppuvuoden kirjatapauksia yöpöydälläni ovat olleet Annastiina Stormin Me täytytään valosta ja Nathan Hillin Nix. Suuria lukuromaaneja molemmat, vaikka kirjojen laajuudessa on lähes 500 sivun ero. Stormin esikoisen, HS:n kirjallisuuspalkintoehdokaskaartiinkin valitun kirjan ahmin yhdeltä istumalta. Luen paljon ja enää harvoin törmään lukukokemukseen, joka pysäyttää sille sijoilleen. Me täytytään valosta teki sen pyytämättä ja yllättäen. Lykkäsin kirjan heti sen luettuani miehen käsiin. En ollut ainoa, joka vaikuttui.

Nathan hill nix annastiina storm

Nathan Hillin Nixiä on luonnehdittu suureksi amerikkalaiseksi lukuromaaniksi. Sitä se onkin kaikissa määritelmän merkityksissä. Nix on norjalaisten kansantarujen näkki. Hahmo, johon rakastutaan, mutta joka viiltää syvemmät haavat kuin mikään tai kukaan muu. Teema kantaa viimeisille sivuille saakka ja näkki saa muotonsa isän, äidin, rakastetun ja videopelin hahmossa, vain muutaman mainitakseni. 700-sivuinen Nix on tiiliskivi, jota oli koostaan huolimatta pakko kantaa mukana niin ensilumireissulla kuin työmatkoillakin.

Bonusvinkki: Joulumyyjäiset ja suomalainen muotoilu

Jos et muuta keksi, sijoita nuorten suomalaisten muotoilijoiden tuotteisiin. Löydät niitä lukuisista myyjäisistä ympäri Suomen. Helsingissä kannattaa tsekata ainakin Teurastamon joulumarkkinat 16.–17.12., Vanhan joulutori 15.–22.12., Kuvataideakatemian opiskelijoiden joulumyyjäiset 15.-17.12.2017, Lapinlahden joulumyyjäiset 16.–17.12.2017 sekä perinteiset Tuomaan markkinat, jotka levittäytyvät 22.12. saakka Senaatintorin ylvääseen ympäristöön.

ps. Nuorkauppakamarien organisoima Joulupuu-kampanja kerää lahjoja lapsille ja nuorille, joiden perheet ovat taloudellisessa ahdingossa. Minun paketteihini on kääritty muutama lastenkirja, lastenlaululevy sekä kosmetiikkaa vähän vanhemmille tytöille. Lahjasi voi pelastaa jonkun lapsen tai nuoren joulun, harkitse siis lahjoittamista. Helsingissä voi paketit voi viedä 14.-17.12. kauppakeskus Forumin keräyspisteelle, oman paikkakuntasi lahjoituspaikat ja -ajat voit tarkistaa täältä.

14 kommenttia artikkeliin ”Joulun loistavimmat lahjavinkit

 1. Oi, kiitos kirjani vinkkaamisesta, merkitsee hirmuisesti <3
  Ja tuota valkosipulia on saatava, kuulostaa ihanalta!

  • Voi Hanna! Harvoin tulee vastaan keittokirjoja, jota voi kokonaisuutena suositella oikeastaan kenelle tahansa, sinun kirjasi on juuri sellainen. 🙂

   Valkosipulimyllyyn ovat ihastuneet kaikki sitä kokeilleet, hankintalistalle vaan!

 2. Hei; Itse tehdyt lahjat ovat upeita! Antaja on nähnyt paljon vaivaa ja lisäksi niitä ei ole muilla. Ompelevana jouluhöösääjänä laittaisin vielä listaan ( ensin kangaskauppaan) laude- ja pyyheliinat, tabletit ja kaitaliinat. Nopeita tehdä aina niitä tarvitaan. Ensi vuodelle suunnittelen jo villasukkia kaikille, jos vaan kädet taas kestää kutomista. Hassu minä odottaa jo seuraavaa joulua, vaikka tämäkään joulu ei ole vielä tullut. Tonttu mikä tonttu!???

  • Heh, siskoni kritisoi kirjoitustani, ompeluhommat kuulemma vaativat vähän enemmän kuin annoin ymmärtää. Hyviä ideoita joka tapauksessa, yritän itsekin muistaa nämä ensi jouluna. Villasukkien neulomisen jätän anoppiehdokkaan vastuulle. 😀

 3. Mullakin on tekeillä lahjavinkkipostaus … jonka kirjoittelun jälkeen tietysti tajusin, etten nyt voi antaa omia vinkkejäni lahjaksi kellekään itse 😀 Tästä sun jutusta bongasin onneksi muutamankin hyvän idean, kiitos!

  • Haha, minunkin piti tarkkaan miettiä, mitä tähän tekstiin valitsen, jotta yllätykset eivät mene pilalle!

 4. Nyt sanon ääneen sen, mitä olen ajatellut jo pitkään: kyllä jouluun kuuluvat myös lahjat. Lahjojen saaminen on mukavaa, mutta niin on myös niiden antaminen. En ole koskaan sopinut kenenkään kanssa, että ”ei sitten tänä vuonna vaihdeta lahjoja”, sillä hankin lahjoja ihan ominpäin niille ihmisille, joille haluan ja joille sopiva lahja sattuu vastaan. En odota vastalahjaa, mutta ilahdun kyllä niistä. Lahjojen antamisessa pääajatuksena on nimenomaan vastaanottajan ilahtuminen, ei se että lahja täytyy hankkia. Lahjan merkitys on ”olen ajatellut sinua ja haluan ilahduttaa sinua tällä”. Suosin kirjoja, ruokajuttuja, jotain itse tehtyä ja esim. Unicefin hyväntekeväisyyslahjoja. Tänäkin vuonna Pukki käärii konttiin herkkuja, ruokakirjoja ja paljon muuta 🙂

  • Vihdoinkin joku sanoo tämän ääneen! 😀 Minäkin haluan lahjoa rakkaitani, ihan sama mitä he sanovat. Lahjojen saaminen ON mukavaa ja niiden antaminen vielä mukavampaa. Allekirjoitan kaiken. 🙂

 5. Kiitos Pia ihanista, mahtavista ja elämäntäyteisistä blogipäivityksistäsi, joilla olet ilostuttanut ja sulostuttanut allekirjoittaneen päiviä monenmonituista kertaa. En ole ehtinyt kommentoida, mutta tiedä, että aina ajan puitteissa luen antaumuksella. Lupaan taas palata! 🙂

  Nyt on aika toivotella Sinulle ja läheisillesi Iloista ja Rauhallista, sekä Makoista Joulun aikaa ja taikaa
  *<|=o) . Nautitaan joka hetkestä, kukin tavallaan ja tyylillään. Joulun ilojen myötä kohti Uutta ja Uljasta vuotta 2018.

  Lämmin joulutervehdys <3 Leenalta

  • Kiitos Leena valloittavista kommenteista, joihin vastaan ihan liian suurella viiveellä. Tässä taas yksi paha tapa, joka odottaa parantumistaan tänä vuonna. 😀 Uljasta uutta vuotta myös sinulle ja aurinkoa jokaiseen päivääsi!

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.