Ulkonäkö uusiksi – luomen poistaminen kasvoista

Taannoin, kun olin mukana koko valtakuntaa järkyttäneessä parisuhderealityssä, sain tuta internetin nurjat puolet. Iltapäivälehtien kauhistelevat kommentit ja vauva.fi:n säälimättömien av-mammojen arvostelun. Sain kuulla kuinka kulmakarvani kaipaavat ruokkoamista ja lukea miten hiukseni huutavat uutta leikkausta.

Kaikista eniten palstatilaa sai kuitenkin kasvoissani näkyvällä paikalla loistava luomi. Ruma ruskea näppylä, joka kommentoijien mukaan olisi ehdottomasti pitänyt poistaa aikoja sitten. Kutsuttiinpa minua myös syylänaamaiseksi noita-akaksi, joka ulkonäöllisesti ei todellakaan ollut aviomiehensä arvoinen.

alle kouluikäinen

En osannut ottaa kommenteista itseeni, sillä sekä runsaana rehottavat tummat kulmat että nenänpielessäni sijaitseva luomi ovat olleet osa minua niin pitkään kuin muistan. Kasvojen luomi on matkannut mukanani lapsuudesta saakka, se on osa identiteettiäni.

Iän myötä luomi on kasvanut isommaksi ja sen poistamista on ehdottanut mamma-armeijan lisäksi myös muutama terveydenhuoltoalan ammattilainen. Syyt ovat olleet enemmän esteettiset kuin lääketieteelliset. Olen sivuuttanut ehdotukset, sillä omien kasvojen leikkely on asia, jota heikoin perustein tuskin kukaan harkitsee. Luomi on osa ulkoista olemustani, samalla tavalla kuin savolainen hyppyrinenä tai korvanlehdet, joista puuttuu nipukka.

1986

Tammikuun alussa lomailin muutaman päivän Pyhätunturissa. Paukkupakkasilla vuorauduin toppaan ja untuvaan, eikä 35 miinusasteeseen painunut pakkanen tuntunut missään. Tai niin minä luulin. Kotiin tultuani huomasin kasvojen luomeen ilmestyneen kovan kuoren. Luomi veresti ja näytti normaalia tummemmalta. Lopulta pinnan iho kuoriutui kokonaan pois. Varmaan arvaatte, että pelästyin.

Voi olla, että luomi oli vain paleltunut, mutta voi myös olla, että kyse onkin jostain vakavammasta, kuten melanoomasta. Töihin palattuani varasin ajan työterveydestä. Lääkäri rauhoitteli, todennäköisesti luomi on täysin hyvälaatuinen, se on vaan ärtynyt pakkasessa. Mutta jos asia vaivaa, luomi voidaan kyllä poistaa. Vaivasi se.

1989

Melanoomaa en lääkärikäynnin jälkeen osannut enää pelätä, mutta toimenpiteen ajatteleminen sai silti vatsan sekaisin. Minulle on tehty tähystysleikkaus, jonka haavat paranivat huonosti ja arvet näkyvät vatsan ihossa vieläkin. Entä jos kasvoille tapahtuu samoin? Mietiskelin myös uutta peilikuvaani. Kun luomi on poistettu, katsooko peilistä takaisin joku tuntematon tyyppi? Olenko minä enää minä?

Kerroin tulevasta operaatiosta yhdelle ystävistäni. Hän oli miehensä kanssa yrittänyt muistella, missä kohtaa kasvojani luomi olikaan. Kumpikaan ei muistanut. Muutos on ulkopuolisen silmissä pieni, mutta minulle ulkonäöllisesti suurin koskaan.

Lähtiessäni luomenpoistoon sanoin siipalleni, että katsoisi viimeisen kerran kasvoja, joihin aikanaan rakastui. Tämän päivän jälkeen niitä ei enää ole. Huonoa huumoria, mutta toisaalta totisinta totta. Illalla kotiin palatessani en näyttäisi samalta kuin ennen.

1995

Minulla kävi tuuri. Sain lääkäriksi plastiikkakirurgiaan erikoistuvan lahjakkaan naisen, joka ymmärsi heti huoleni. Varsinainen operaatio oli nopea ja kivuton, vain puudutuksen piikittäminen sattui. Haava suljettiin kolmella tikillä, jotta se parantuu mahdollisimman huomaamattomaksi. Liikunta ja voimakas hikoileminen, saunominen ja uiminen kiellettiin reiluksi viikoksi. Ihonvärinen haavateippi koristi kasvojani kahden viikon ajan.

Tikkien poistamisen jälkeen leikkaushaava punoitti hiukan, mutta muuten se oli erittäin siisti. Nyt, kun operaatiosta on kulunut reilut kaksi viikkoa, olen enemmän kuin tyytyväinen. Poistokohta punoittaa edelleen, mutta jos ei tietäsi katsoa tarkemmin, ei todennäköisesti huomaisi mitään. Samalla kerralla poistettiin kaksi muutakin epäilyttävän oloista luomea. Kaikki kolme lähetettiin patologille, varmuuden vuoksi. Jokainen niistä osoittautui vaarattomaksi. Oli taas helpompi hengittää.

Pia Alapeteri

Peilikuva näyttää edelleen oudolta, mutta eiköhän tähän totu. Sitäpaitsi, luomen voi aina piirtää takaisin paikalleen. Vaikka pysyvästi.

59 kommenttia artikkeliin ”Ulkonäkö uusiksi – luomen poistaminen kasvoista

 1. En minäkään olis muistanut oikeaa paikkaa. 😀 Omasta kokemuksesta voin kertoa, että muutaman vuoden päästä ei asiaa edes arjessa muista. Mun pitäis aktivoitua ja käydä ihotautilääkärillä tsekkaamassa kaikki ne tsiljoonat luomet jotka jäi.

  • En minäkään enää muista, missä sun luomi oli! 😀 Noinhan se menee, ajan kanssa tottuu. Pitäis itsekin ottaa valokuvat luomista, olis sitten helpompi seurata mahdollisia muutoksia.

 2. Minultakin on poistettu joskus kaksi luomea kasvoista. Ne olivat ihon värisiä, mutta siinä mielessä häiritseviä että niihin tuli usein finni joka oli tietysti pakko puristaa auki. Ja tosiaan, se puudutuspiikki oli kaikista inhottavin. Olen muuten huomannut näin monen vuoden jälkeen että kesäisin kun kasvot ruskettuvat, nii arpikohdat aina jäävät valkoisiksi 🙂

  • Joo, se puudutuspiikki oli inhottava. Mulle jouduttiin vielä kaksi kertaa lisämään puudutetta, kun se ei meinannut tehota Tosiaan, hoitaja varoitteli, että arven iho palaa helposti. Tämän vuoden ajan pitää olla tarkkana aurinkosuojan kanssa. Onneksi en tykkää paahtaa itseäni rannalla, joten palamisen riski on aika pieni.

 3. Hyvin kirjoitettu 🙂 täysin ymmärrettävää luomi joka on aina ollut siinä ei olekkaan enää. Kun aikaa kuluu tuskin edes huomaat sen puuttuvan. Mulle tuli kamalan paha mieli sinulle osoitetuista ilkeistä kommenteista.. inhottaa kuin ilkeitä ihmiset ovat. Tiestysti tärkeintä on seistä niiden yläpuolella!

  • Ikävät kommentit satuttavat aina, ihmiset kun eivät ole tunteettomia koneita. Kannattaisi miettiä kahteen kertaan mitä suustaan päästää ja asettaa itsensä toisen asemaan. Miltä tuntuisi, jos joku arvostelisi omaa ulkonäköäsi yhtä ilkein sanoin? Kiitos ihanasta kommentista, Kristiina, siitä tuli hyvä mieli!

 4. Hei; Taas tutkittiin urbaania sanakirjaa, en tiennyt, mikä on av-mamma. Siellä oli aivan loistava kuvaus! Näitä ”viisaita” aina löytyy, joilla on kummallinen (=sivistymätön) taipumus kommentoida ja olla Aina oikeassa. Rehellisesti sanottuna, en voi sietää tuollaisia ihmisiä ?.
  Mutta sinulle sanon, että ole aina oma itsesi. Juuri sinä olet se paras ja ainoa Pia. Maailmaan mahtuu turhanaikaista höpötystä, jolla ei ole mitään merkitystä. Ihmisiä, joiden puheilla ei myöskään ole mitään merkitystä. Vahvuutesi nostaa ja pitää sinut kaiken tuon yläpuolella ( vaikka ilkeät sanat vähän koskee huonona päivänä).
  Ai niin, sain kerran kuulla, että ” onpa sulla leveät hartiat”. No, enpähän kaadu tuulessa!?.
  Vielä se tärkein, hyvä ettei ollut luomessa mitään ikävää. Ja luulenpa ettei se rakkaus luomesta ole kiinni.?

 5. Miten voikaan ihmiset olla ajattelemattomia noine kommentteineen toisen ulkonäköä koskien. Julmaa! Tuntuu pahalle ja koskee. Todellakin. Uskon helposti senkin, miten luomesi säikäytti ja päädyit tähän ratkaisuun. Mulla itsellänikin on luomi samassa paikassa, mutta toisella puolella kasvoja, kuin mitä tämä sinun poistettu. Kooltaan pienempi, väriltään vaaleampi, eikä ole mielestäni ns. muuttunut ulkonäöltään. Siinähän kököttää! 😀 Tykätköön muut, mitä tykkäävät.

  • Kiitos sympatiasta. Hyvä, anna luomen kököttää! Jos joku siitä ei tykkää, se on hänen ongelmansa, ei sinun! 🙂

 6. Olisiko mahdollista saada sinun luomesi leikanneen lääkärin nimi vaikka sähköpostitse? Itselläni on vastaavanlainen luomi josta haluaisin eroon selviten mahdollisimman huomaamattomalla arvella, ja sinun leikkausarpesi on todella siisti ja pieni!

  • On toki! Luomi on tosiaan nyt puolentoista kuukauden jälkeen todella sileä ja siisti. Vain pieni väriero kertoo operaatiosta, jos tietää mistä kohtaa katsoo. Lääkäri työskentelee Helsingissä Diacorissa. Laitan sinulle tarkemmat tiedot sähköpostissa.

 7. Hei! Kiitos mielenkiintoisesta blogista. Voisitko ystävällisesti kertoa minullekin toimenpiteen tehneen lääkärin yhteystiedot? Minulla on hyvin vastaavanlainen luomi kasvoissa, jonka leikkauttamista olen useasti miettinyt. Rohkeus ei ole riittänyt arpien pelossa. Sinulle jäi hyvin huomaamaton jälki!

  • Heippa Katariina, sinulle on postia! Arpi on tosiaan näin useamman kuukauden jälkeen täysin huomaamaton, en edes itse pysty sanomaan mistä kohtaa luomi leikattu. Rohkeasti vaan lääkärille, jos luomi häiritsee elämää!

 8. hei miltäs arpi nyt näyttää kun aikaa on taas kulunut ? ei sais semmosta kuva kollaasia sulta miten on parantunu esim viikossa kahessa kk jne. plus saisinko mäki sua palvelleen yhteystiedot? 🙂

  • Hei jii! Arpea ei edes huomaa, jos ei tiedä mistä kohtaa katsoa. Hyvin on siis parantunut vuodessa ja sanoisin, että jo parin kuukauden kuluttua arpi alkoi olla täysin huomaamaton. Voisin toki laittaa kuvasarjan, jos sellainen olisi olemassa, mutta kun en selfieitä juurikaan harrasta, ei todistusaineistoa ole. Lähetin lääkärin yhteystiedot sähköpostiisi! 🙂

   • Heippa S! Valitettavasti kyseinen lääkäri on ilmeisesti siirtynyt toisaalle tai palannut jatkamaan opintojaan, sillä en enää löytänyt hänen nimellään lääkärikeskuksen yhteystietoja. Kannattaa kysyä omasta terveyskeskuksesta tai työterveydestä löytyisikö luomenpoistoon yleislääkäriä, joka on vasta erikoistumassa plastiikkakirurgiaan. Lähetettä suoraan plastiikkakirurgille on vaikea saada (etenkin, jos kyse ”vain” esteettisestä syystä), mutta jos sattuu löytymään vasta erikoistumassa oleva lääkäri, tulee varmasti siistiä jälkeä.

 9. Hei! Hieno muutos, hyvältä näyttää! 🙂 Kysyisin mielenkiinnosta kävitkö ennen operaatiota jonkinlaisessa konsultaatiossa siitä, mikä olisi paras tapa poistaa luomi (laser, leikkaus ym.)? Olen lukenut eri tavoista ja en ole vielä osannut päättää parasta. Itselläni on myös kasvoissa isohko koholla oleva luomi, jonka haluaisin poistaa, ennen kuin se vielä kasvaa entisestään… Olisitko ystävällisesti voinut lähettää myös minulle sinun luomesi poistaneen lääkärin yhteystiedot?

  • Hei! Pahoittelut, että vastaus tulee parin kuukauden viiveellä. En käynyt erillisessä konsultaatiossa, vaan työterveyslääkäri kirjoitti lähetteen suoraan toimenpiteeseen. Kun luomessa epäillään muutoksia, se lähetetään aina tutkittavaksi. En tiedä voiko sitä silloin koskaan poistaa muuten kuin leikkaamalla? Lähetin sinulle sähköpostilla tietoja luomen poistaneesta lääkäristä.

 10. Minäkin toivoisin kovin yhteystietoja. Matkaa Helsinkiin on paljon, mutta olen 15 vuotta miettinyt kahden kasvoissa olevan luomen poistoa. Josko nyt uskaltaisin.

  Kiitos tästä kirjoituksesta!

 11. Heippa!
  Saisinko minäkin lääkärin yhteystiedot. Olen jo pitkään harkinnut luomen poistoa kasvoista. Kiva artikkeli!

 12. Hei!
  Olipa mielenkiintoinen juttu, koska itsekin harkitsen kasvoissani olevan luomen poistoa.
  Olisin iloinen, jos sinulla on aikaa laittaa lääkärisi tiedot, koska vaikuttaa todella osaavan työnsä.

 13. Hei, tämä kirjoitus tuli vastaan etsiessäni luomenpoistoa Googlesta. Olisko vielä mahdollista saada yhteystiedot lääkärille? Teksti oli rohkaiseva siitä että hän ainakin osaa asiansa kun kyse kasvojen luomesta!

 14. Hei! Saisinko minäkin lääkärin yhteystiedot? Sama edessä täällä.

 15. Hei! Lähettäisitkö minullekin yhteystiedot? 🙂 Haluaisin poistattaa pigmenttiluomen poskestani mutta arpi kauhistuttaa.

 16. Hei! Itsellä kanssa kasvoissa paraatipaikalla luomi joka huolettaa. Voisinko myös saada lääkärin tietoja? Kiitos!

 17. Hei

  Itselläni on useampi luomi kasvoissa, joiden poistamista olen harkinnut. Kiinnostaisi myös lääkärisi yhteystiedot? Kiitos!

 18. Hei!

  Kirjoituksesi tuli vastaan, kun etsin tietoa luomen poistosta kasvoista. Itselläni myös kasvoissa isohko luomi, jonka poistoa olen miettinyt jo monta vuotta. Kokemuksesi rohkaisee, joten voisinko minäkin saada leikanneen lääkärisi yhteystiedot?

 19. Hei olisiko minulle myös mahd. laittaa lääkärin nimi? Luomi kans kasvoissa ja on hirveen epävarma olo kun on kasvanut jonkun verran.

  • Hei, lähetin sinulle postia! Kasvanut luomi kannattaa aina tarkistuttaa, vaikka siitä ei esteettistä haittaa itselle olisikaan.

 20. Hei!
  Löysin googlatessani kokemuksia luomen poistosta kasvojen alueelta ja kirjoitus rohkaisi! Olisiko mahdollisuus saada toimenpiteen tehneen lääkärin yhteystiedot? Missä hintaluokassa toimenpide pyöri?

  • Hei Anni! Mukava kuulla, että kirjoitus rohkaisi! Valitettavasti kyseinen lääkäri on ilmeisesti siirtynyt toisaalle tai jatkamaan opintojaan, sillä en enää löytänyt hänen nimellään yhteystietoja. En osaa sanoa hintaluokasta, sillä minulla toimenpide meni työterveyshuollon piikkiin. Kannattaa kysyä (työterveyshuollosta, yksityiseltä tai julkiseltakin puolelta), löytyisikö yleislääkäriä, joka on vasta erikoistumassa plastiikkakirurgiaan, silloin pääsee luultavasti halvemmalla kuin varsinaisen plastiikkakirurgin käsissä.

 21. Hei! Kun muutkin täällä vielä kyselevät, niin minäkin voisin ottaa lääkärin nimen, jos siitä ei ole vaivaa! 🙂 Luomen poistosi näyttää niin onnistuneelta!

  • Moi Mjii! Kuten tuossa jo alla vastasinkin, valitettavasti kyseinen lääkäri on ilmeisesti siirtynyt toisaalle tai jatkamaan opintojaan, sillä en enää löytänyt hänen nimellään yhteystietoja. Kannattaa tosiaan kysyä omasta terveyskeskuksesta tai työterveydestä löytyisikö yleislääkäriä, joka on vasta erikoistumassa plastiikkakirurgiaan, niin saa lähetteen helpommin ja pääsee tod näk halvemmalla, jos itse pitää maksaa. Olin kyllä tosi tyytyväinen, että uskalsin lähteä luomenpoistoon, eikä enää tarvitse miettiä, repeytyvätkö luomet, kun olivat niin ulkonevia. Toivottavasti löydät hyvän lääkärin!

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.