Nordic Bloggers’ Experience: Sisällöntuottajan tärkeimmät työkalut

Matkamessujen yhteydessä järjestettiin kansainvälisille matkabloggaajille suunnattu Nordic Bloggers’ Experience -tapahtuma, jo neljättä kertaa. Tapahtuma sisälsi räätälöityjen retkien ja tiiviin oheisohjelman lisäksi työpajoja, joihin myös matkamessuille akkreditoituneiden suomalaisten bloggaajien oli mahdollisuus osallistua.

Tammikuun puolesta välistä alkaen siirryin kustannustoimittajahommissa 50-prosenttiseen työviikkoon. Aikaa siis on ja viime viikolla käytin sen tehokkaasti osallistumalla NBE:n Blog Lab -työpajoihin. Pää pyörällä ja näppäimistö sauhuten kuuntelin kansainvälisten huippuammattilaisten esityksiä, jotta voisin jakaa tärkeimmät tiedonmurut teille arvon lukijani. Tiedän, että joukossanne on blogikollegoita, joten laitetaan hyvä kiertämään.

polarlight on snow

Työpajojen jälkeen olin häkeltynyt siitä valtavasta tiedon määrästä, joka luentosaliin mahtui. Vaikka yleisö koostui lähinnä matkabloggaajista, oli ajatuksia herättävä asiasisältö sovellettavissa oikeastaan mihin tahansa sisällöntuotantoon. Syvimmälle bloggaajasieluni syövereihin sukelsi norjalainen Janicke Hansen, jonka puheenvuoro käsitteli laadukkaan sisällöntuotannon työkaluja ja sitä, miten niiden avulla rakennetaan menestyvä blogi.

1. Have a point or a purpose – mitä haluat sanoa?

On ihan okei kirjoittaa blogia huvikseen, sen suuremmin ajattelematta ja tajunnanvirrassa ajelehtien. Jos kuitenkin tavoittelet suurempaa lukijakuntaa, tähtäät korkeammalle tai suunnittelet tienaavasi blogillasi euron tai pari, varo tarttumasta lillukanvarsiin ja mene asiaan. Mieti, miksi kirjoitat, mitä haluat sanoa ja millaista tarvetta tekstisi palvelee? Onko sillä jokin tehtävä, ratkaiseeko se jonkin lukijan ongelman tai tuoko se lisäarvoa? Mitä ajat tänään tuottamallasi tekstillä takaa?

2. Speak to all senses – puhuttele kaikkia aisteja!

Ota käyttöön kaikki aistit. Kuvaile, mitä näet ja tunnet. Kerro, mitä kuulet. Muistele makuja ja tunnustele tuoksuja. Maalaa tilanne lukijasi mieleen. On aivan eri asia kirjoittaa pelkästä nuotiosta kuin kirjoittaa tulen rätinästä, liekkien lämmöstä, nokipannukahvin tuoksusta, pinnastaan hiiltyneestä tikkupullan savuisesta aromista ja umpihangessa kohmettuneista varpaista. Älä tyydy toteamaan, vaan kerro tarinaa.

3. Find a unique angle – erottaudu!

Selvitä, mitä aiheesta on kirjoitettu aiemmin ja yritä löytää uusi näkökulma. Jos matkustat Pariisiin, unohda Eiffel-torni ja Notre Dame. Lyöttäydy sen sijaan ranskalaispappojen petankkiseurueeseen tai etsi rakkauden kaupungin rapein croissant. Puhu paikallisten kanssa ja kerro heidän tarinansa. Istu futismatsissa, lenkkeile pitkin puistoja, osta omenoita torimummolta ja kulje sivukujilla. Huomaa yksityiskohdat ja uskalla olla oma itsesi. Sinä olet ainutlaatuinen, se on vahvuutesi myös sisällöntuottajana.

4. Double-check your facts – tarkista faktat!

Mistä ikinä kirjoitatkin, tarkista faktatiedot ennen kuin julkaiset. Osoitteet, nimet, välimatkat, aukioloajat, reseptin ainekset, elintarvikkeen ainesosat, vaatteiden materiaalit, tekstiilien pesuohjeet, valmistusmaat jne. Älä luota sokeasti markkinointitekstiin. Ole mediakriittinen.

5. Read quality to write quality – lue kirjoja!

Lue muutakin kuin toisten blogeja. Laadukkaatkaan blogit eivät vedä vertoja romaaneille, novelleille, runoille ja pitkille lehtiartikkeleille. Lukemalla kaunokirjallisuutta ja laatujournalismia sanavarastosi kasvaa, tarinankerrontakykysi kehittyy ja perspektiivisi laajenee. Rivien välistä saatat löytää oman tyylisi ja uudenlaisen tavan kirjoittaa, sellaisen, jolla erotut joukosta eduksesi.

6. Write for your readers, not for Google – kirjoita ihmisille, älä hakukoneille!

Hakukoneoptimointi on hyvä ja hyödyllinen juttu, mutta liika on kuitenkin liikaa. Älä siis tähtää täydelliseen hakukonenäkyvyyteen lukijoittesi kustannuksella. Tasapainottelu voi olla hankalaa, sillä huolellisesti hakukoneoptimoitu sivusto nousee hakutuloksissa korkealle ja kävijämäärät kasvavat – ainakin hetkellisesti. Jos blogisi on kuitenkin kirjoitettu vain hakukoneita ajatellen, sen kielellinen elävyys ja sisältö kärsivät – ja lukijat äänestävät selaimillaan. Muista, että Google arvostaa myös pitkiä tekstejä ja monipuolista sisältöä!

7. Share high quality content also in social media – muista laatu myös somessa!

Ole johdonmukainen sosiaalisen median kanavissa. Somekanavien sisällön on hyvä pitää linjassa blogisi kanssa. Kuljeta siis punaista lankaa myös Instagramissa ja Facebookissa: tarjoa siellä yhtä mielenkiintoista ja laadukasta sisältöä kuin blogissasi.

8. Timing – ajoitus ennen kaikkea!

Mieti milloin blogipostaus kannattaa julkaista. Jos kirjoitat festarikokemuksestasi tapahtuman jälkeen, se tuskin saa niin suurta yleisöä, kuin se olisi kerännyt ennen festaria. Kannattaisiko postaus siis säästää ja päästää ihmisten ilmoille vasta seuraavien festareiden kynnyksellä? Muista myös, että voit julkaista kirjoittamasi fiilistelyhehkutuksen uudestaan seuraavana vuonna hieman muokattuna tai nostaa alkuperäisen tuotoksen esiin vaikka Facebookissa uuden saatteen kera.

polar light

TL;DR:
All that matters is great content. Sisältö on kuningas.

ps. Jos sinulla on blogi (tai muu sisällöntuotantokanava) ja haluat oppia aiheesta lisää, hae mukaan PING Helsinki Business Festivaleille, jotka järjestetään Clarion Hotel Helsingissä 28.4.2017! Haku on meneillään ja päättyy 9.2. Klikkaa tästä hakemukseen!

5 kommenttia artikkeliin ”Nordic Bloggers’ Experience: Sisällöntuottajan tärkeimmät työkalut

  • Oho, melkein siis törmättiin! Seuraavalla kerralla täytyy tarkemmin katsella ketä paikalla oikein onkaan. 🙂

   • No niinpä! Olisi pitänyt tarkemmin kumartua lukemaan kaikkien passeja ja bongailla tuttuja. Ensi kerralla sitten rohkeampana. Tänä vuonna vielä jännitti seilata ihka-oikeiden-kansainvälisten blogistarojen keskellä 🙂

 1. Moikka; Tämäpä olikin mielenkiintoinen juttu. Kun lueskelin tätä uudemman kerran, niin taidat jo täyttää kaikki kohdat, näin kun lukijana ajattelen. Itse olet varmaan melko kriittinen, mitä julkaiset ja haluat vielä parempaa tekstiä? En lue kuin muutamaa blogia, joten verrokkeja ei ole montaa. Mutta kyllähän sen huomaa, että olet kielellisesti lahjakas ja tekstisi on monipuolista.
  Kohta 5 on erityisesti mieleeni, sillä itse lukutoukkana kirjoittaminen koulussa kehittyi kiitettäväksi ainekirjoituksessa, mutta kielioppikokeissa en pärjännyt. En sitten ikinä!?
  Ei kyllä tule ajatelleeksi, miten monta asiaa pitää hyvän bloginpitäjän huomioida, vaikka olet kertonut, ettei ne tekstit tuosta vaan aina tule.
  Kiitos kun kirjoitat. Blogisi on yksi mukava juttu elämässäni.?

  • Ihanaa kuulla, että mielestäsi täytän nuo kaikki kohdat! Aina on kuitenkin parantamisen varaa, etenkin erottautumisen kanssa taistelen omassa genressäni jatkuvasti, ruoka- ja matkablogien maailma on kovin kilpailtu. Siinä olet oikeassa, että tekstin laatua haluan parantaa edelleen, vaikka se hyvällä tasolla jo onkin. 🙂

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.