Kestosuosikki: Lempeän tulinen linssikeitto

Lumi lentää vaakatasossa ja tuuli tuivertaa luihin ja ytimiin. Pakkasta on luvassa koko ensi viikoksi. Pohjoisen tyttö on tyytyväinen, kun talvi tekee paluun Helsinkiin. Maisema muuttuu valkoiseksi, äänimaisema pehmenee ja pimeys hellittää hetkeksi.

talvinen pelto

Punaiset huopatossut odottelevat jo eteisessä. Ne ovat numeroa liian suuret. Siksi vedän jalkaan kolmet sukat ja kääriydyn untuvaan. Lumi narskuu kenkien alla, pakkanen kiristyy. Suvilahden asfalttiaukiolla heittäydyn hankeen, talven ensimmäinen lumienkeli, se laskeutuu tähän.

lumienkeli

Tasan vuosi sitten kaupunki oli uuden, puhtaan lumen peitossa. Katri Valan puistossa on pimeää. Nietosten keskellä hyppii innoissaan koira, omistaja ei ole aivan yhtä riehakas. Kipuamme mäen päälle pulkat ja liukurit kainalossa. Kävelytie on paksun hangen peitossa, se on täydellinen pulkkamäen pohja. Jokaisella laskulla pulkka liukuu pidemmälle, kunnes lasku-ura jatkuu alas asti. Pakkaslumi pöllyää ja liukuri kiitää mäkeä alas.

pulkassa

lumisuihkun jälkeen

Reisiä polttelee ja pakaroita kivistää. Selkä on kosteana hiestä. Seuraavana päivänä tämä nelikymppinen varmasti tuntee pulkkailleensa. Posket punaisina hehkuen ja vaatteet yltä päältä lumessa pulkkailija tarpoo takaisin kotiin. Hellalla odottaa hitaasti hautunut, lempeän tulinen linssikeitto. Parasta pakkasruokaa ikinä. Ohjeesta riittää kuudelle.

Lempeän tulinen linssikeitto

3 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 tl kuminansiemeniä
2 tl korianterin siemeniä
1 tl chililastuja tai sopiva määrä tuoretta chiliä
400 g tomaattimurskaa
400 g punaisia linssejä, huuhdeltuna
2 keskikokoista porkkanaa, karkeana raasteena
2 l kana- tai kasvislientä
puolikkaan sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria

koristeluun: tuoretta korianteria & luonnonjogurttia

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota silputtua sipulia, kunnes se pehmenee. Lisää hienonnettu valkosipuli sekä morttelissa kevyesti murskatut kuminan- ja korianterinsiemenet sekä chililastut tai tuore chili. Tulisuutta voit säädellä chilin määrällä. Sekoita ja paista hetken aikaa. Huuhtele linssit ja raasta porkkanat. Lisää tomaattimurska, linssit, porkkanaraaste ja kuuma kana- tai kasvisliemi (tai vettä ja liemikuutiot/fondi). Kiehauta, pienennä lämpoä ja anna hautua puoliksi peitettynä noin tunnin ajan tai kun linssit alkavat hajoilla. Hämmennä sekaan vielä sitruunamehu ja mausta suolalla ja pippurilla. Jos keitto tuntuu liian paksulta, voit laimentaa sitä keitetyllä, kuumalla vedellä. Taita tulisuutta lusikallisella luonnonjugurttia ja lisää silputtua korianteria, jos siitä pidät.

talventörröttäjä

Reseptistä kiitos Pastanjauhantaa-blogille. Tulinen linssikeitto toimii aina. Se pelastaa pakkaspäivän, sopii kahdenkymmenen hengen mökkiviikonlopun lounaaksi ja ravintolapäivän pääruoaksi. Vegaanihaasteeseenkin se soveltuu, kun käyttää kasvislientä. Korianterikammoisille tiedoksi, että korianterinsiemenet eivät maistu tuoreelle korianterille (eli saippualle). Kannattaa siis kokeilla!

4 kommenttia artikkeliin ”Kestosuosikki: Lempeän tulinen linssikeitto

 1. Moi; Tulipa enkelille mahtavat siivet! Aina puhutaan vaan lasten joulusta/pulkkamäestä/jne. Saa sitä isommatkin ihmiset hullutella lumessa ja missä vaan. Ihana lumikuva kasvoistasi. Se kertoo kaiken. ??
  Otat muuten hienoja kuvia, jos en ole maininnut. Monet niistä voisi laittaa seinälle, on hienot värit, aiheet ja tunnelmat.

 2. Ups!? Onko näkökykyni huonompi vai pienenikö teksti? Vai muuttuiko fontti? Blogi taisi muuttaa uuteen kotiin? Yöllä tapahtunut kummia.
  Täytyy pestä varmaan silmälasit ?. Kai tähänkin tottuu ajan kanssa. Mitä siis tapahtui? ??

  • Hei Paakelssi! Olet oikeassa, blogi on muuttanut viime yönä uudelle palvelimelle. Fontin pitäisi kyllä olla ennallaan, se näyttää itse asiassa minusta jopa vahvemmalta ja suuremmalta kuin ennen. Mobiilikäyttöliittymä oli jonkin aikaa väärillä asetuksilla, mutta nyt senkin pitäisi toimia normaalisti. Jos siis luet blogia kännykällä, fonttimuutokset ym. saattoivat johtua siitä. Miltä nyt näyttää? Kirjoittelen aiheesta illemmalla lisää, nyt pitää vielä säätää muutama juttu uudella palvelimella kuntoon. Tai enhän minä niitä säädä, vaan tuo ihana kotinörtti, jota ilman tämäkään muutos ei olisi ollut mahdollinen. <3

   • Hyvältä näyttää nyt! Ihan aamusella peljästysin, kun vanhat silmät tiirasivat eikä meinannut nähdä ?. Hätähousuna tietysti raportoin. Olisi pitänyt odotella rauhassa, ” vanhassa elämässä” kun olin hmm… ohjelmien kyhääjä ja tiedän, että muutokset eivät mene heti putkeen.
    Onnea ” uuteen kotiin”. ?

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.