Satokausivinkki: Näin irrotat granaattiomenan siemenet!

Viime aikoina suurienkin ketjujen ruokakaupat ovat ansiokkaasti nostaneet esille satokausituotteita. Joissain kaupoissa sesongissa oleville vihanneksille ja hedelmille on varattu jopa oma laari asiaankuuluvine kyltteineen, kätevää! Tänään tällaisesta laarista mukaan tarttui pari granaattiomenaa, joista yksi päätyi maustamaan jälkiruokaa, kun kollegat saapuivat illalliselle.

Olen etsinyt pitkään parasta tapaa korjata talteen hedelmän mehukkaat siemenet. Kaikki vinkit ovat johtaneet samaan lopputulokseen: keittiöön, joka on kuin Yayoi Kusaman näyttelystä – punaisia pilkkuja täynnä. Olen hakannut halkaistua hedelmää puukauhalla, lohkonut sen kuin appelsiinin ja repinyt siemeniä irti sormet punaisina siinä syvimmässä kulhossa, joka kotoa on löytynyt.

Tänään koin ahaa-elämyksen. Puulaatikkoon, jossa granaattiomenat oleilivat, oli liimattu pieni lipare. Kuvakertomus, joka havainnolisti vaihe vaiheelta, miten siemenet kannattaa irrottaa. Tähän ohjeeseen en ole törmännyt missään aiemmin, joten päätin jakaa sen teidän kanssanne.

1. Laita granaattiomena syvän kulhon pohjalle ja leikkaa irti neliön muotoinen pala hedelmän yläosasta.

kokonainen granaattiomena

2. Leikaa hedelmä neljään lohkoon neliön kulmia pitkin, mutta älä irroita lohkoja hedelmästä. Jätä ne siis vielä pohjasta kiinni.

granaattiomenan kansi irrotettu

3. Kaada pohjalle kertynyt mehu toiseen astiaan, jos haluat säästää sen. Laske sitten kulhoon vettä niin, että hedelmä peittyy.

auki leikattu granaattiomena

4. Irrota siemenet veden alla.

Tadaa! Ei roiskeita seinillä, kaappien ovissa, pöydällä eikä vaatteissa. Siemenet voit käyttää vaikka possettiin, maailman helpoimpaan jälkiruokaan. Posset on kermavanukas, jonka hyydyttämiseen käytetään sitrushedelmien omaa happoa, liivatetta ei siis tarvita.

Limeposset ja granaattiomenaa (kuudelle)

4 dl kuohukermaa
1 1/4 dl sokeria
1 dl vastapuristettua limemehua (n. 2 kokonaista limeä)
1 dl granaattiomenan siemeniä
pari lehteä vahvaa minttua

Kaada kerma ja sokeri kattilaan, anna kiehahtaa. Keittele sen jälkeen vielä viitisen minuuttia. Sekoita sen jälkeen kuumaan nesteeseen limemehu. Kaada jälkiruokakippoihin (n. 1 dl per kippo) ja anna hyytyä kylmässä vähintään 3 tuntia. Irrota granaattiomenan siemenet ja ota talteen vajaa desi, loput voit syödä vaikka jugurtin ja myslin kanssa. Silppua minttu ja sekoita silppu granaattiomenan siementen kanssa. Anna maustua, kunnes posset on hyytynyt.

limeposset ja granaattiomenaa

Valmis hyydyke on löysähköä ja silkkisen sileää, sen ei siis kuulu muistuttaa panna cottaa tai muita lohkeavia vanukkaita. Lusikoi annoksen päälle granaattiomenan siemeniä ja kaada kyytipojaksi vaikka lasillinen makeaa skumppaa. Ai että, kyllä on hyvää.

10 kommenttia artikkeliin ”Satokausivinkki: Näin irrotat granaattiomenan siemenet!

 1. Vau, kiitos vinkistä! Täytyy kokeilla 🙂
  Ja vinkkinä sulle, Pirkalta löytyy granaatinomenan siemeniä pakastettuna 🙂 Helppoja arki käyttöön

  • Hyvä tietää! Täytyy ehdottomasti kokeilla, vaikka uumoilenkin, ettei pakastettu versio pärjää tuoreelle hedelmälle. ?

 2. Hei; No eipä tuo ole omena laisinkaan! En ole koskaan ostanut, onkohan siemenet pehmeitä/ makeita/ kirpakoita? Terveellisiä on, sen googlasin. ?
  Sitten tämä toinen juttu… Katopas kun nyt olen tainnut siihen jäniksen ? selkään joutua… ? (postaukset 29.8 ja 31.8). Tehtäiskö niin, että ei muistella vanhoja ja kirjoitetaan/ kommentoidaan uusia postauksia. Olen ymmärtänyt, että sinulla ei meinaa tunnit riittää päivässä enkä tosiaan odota kommentteihin aina vastauksia. Enhän minäkään kommentoi joka juttuasi, vaikka ilolla ne aina luen ja uusia odotan.
  Sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee tai jotain sinnepäin. ⛄

  • Hei Paakelssi! Piti oikein miettiä miten granaattiomenan suutuntumaa kuvaisi. Siemenet ovat pehmeitä, mutta kuitenkin rouskuvia. Hedelmäliha on kovahkon kalvon alla, joka hampaissa purskahtaa rikki. Siemenen ytimessä on rouskuva kovempi kohta. Maku on makea, muttei liian. Ja joo, myönnetään, tunteja ei vieläkään ole vuokaudessa tarpeeksi. Tätäkin kirjoitan luennolla samalla kun kuuntelen kuinka dokumenttituotantoja toteutetaan. Kiitos synninpäästöstä, keskitytään siis tuoreisiin juttuihin ja tähän päivään! ?

   • Taas humpsautin tekstini jonnekin…? Niin, sitä vaan, että tuli sen sortin etiäinen, ettei lupaamasi vastaus enää ” ole tuloillaan” yhteen kommenttiini. ?. Mut en enää kuikuile vanhoihin.
    Älä nyt itseäsi ihan puhki polta, vaikka reipas oletkin ja monenlaiseen ehdit. Yhden granaattiompun taidan uteliaisuuttani ostaa. Kiitos tiedoista. ??

    • Joo, ymmärsin kyllä mihin viittasit. Yritän pitää pääni veden pinnalla, nämä syksyt vaan tuppaavat olemaan ihmisen kiireisintä aikaa. Huomenna onneksi lähdetään puksuttamaan yöjunalla kohti Lapin lumia! Joko ehdit testaamaan granaattiomenaa? 🙂

 3. Hyvää kaamosaikaa. Ostin itseäni ja toista ilahduttaakseni erilaisia kauden hedelmiä, tyyliin persimoneja ja granaattiomenan. Onneksi olen vähän aikaa sitten saanut tietokoneeni kuntoon, että saatoin nähdä tämän postauksen ennen ostoksiani ja toimiin ryhtymistäni. Nyt siis tahdon kiittää toimivasta vinkistäsi granaattiomenan taltuttamiseksi. 🙂 Kiitos Pia. Iloa ja valoa kaamokseen. Täällä on tänään sateista ja sumuista, eikun tuikkuja sytyttelemään pimeyden karkoittamiseksi. Terkuin, Leena 😉

  • Oi, hienoa, että vinkeistä oli apua! Iloa ja valoa kaamokseen toivotan minäkin. Huomenna lähdetään loppuviikoksi Lappiin, jossa päivän pituus on 4 tuntia. Matkalaukkuun pakataan suksien lisäksi pino kirjoja, kynttilöitä ja pullollinen portviiniä. Hidastetaan ja hyggeillään takkatulen loimussa oikein olan takaa.

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.