Perunamaahaaveita ja raparperimehua

Juuri nyt en osaa kuvitella muuttavani tästä kaupungista mihinkään. Rakastan Helsinkiä ja sen ihmisiä. Ehdoton en silti ole, jos riittävä syy (lue: mies) kävelee vastaan, voin kaikista ennakkoluuloistani huolimatta perustaa kodin vaikka Mäntsälään. Sinkkuna elellessä kaiken pitää kuitenkin olla lähellä, sillä autottomana höperöityisin hetkessä kaukana kaupungin humusta.

Punaista tupaa tai rivarinpäätyä en siis kaipaa, mutta se perunamaa! Sen korvikkeeksi olen perustanut parvekepuutarhan ja kaupunkiviljelmän. Joka kevät selailen Hyötykasviyhdistyksen luetteloita ja pähkäilen, mitä tänä vuonna kylvän ja istutan, vaikka maata onkin käytössä hädin tuskin kaksi neliötä. Kynnen aluset mullassa juttelen yrttien taimille ja chilivauvoille. Miten siistiä onkaan katsella vihreiden silmujen puskevan multapeiton läpi, seurata kasvamista, korjata viimein satoa, silputa pastakastikkeeseen itse kasvatettua basilikaa ja repiä mojitoon mintunlehtiä. Tai hakea takapihan Teurastamon säkkiviljelmiltä kesän ensimmäiset raparperinvarret. Leipoa piirakka tai keittää pari litraa mehua.

WP_20150531_20_47_20_Pro

Inkiväärinen raparperimehu (reilu litra)

Puolisen kiloa raparperia
vettä
(tummaa) sokeria
4 cm tuoretta inkivääriä
vaniljatanko
(lime)basilikaa
sitruunan mehua

Leikkaa raparperin varret palasiksi ja heitä kattilaan. Älä kuori, muuten tuloksena on vihreää mehua. Inkivääriä voi laittaa sen verran kun tykkää, minä laitoin reilusti, koska tykkään. Sujauta sekaan vaniljatanko. Tähän loppui lehdestä spotatun ohjeen noudattaminen ja alkoi säätäminen. Parvekepuutarhan limebasilikat piti latvoa, joten päätin heittää nekin mukaan. Sitruunaa lisään ihan joka paikkaan, miksei siis tähänkin. Keittele, kunnes raparperipalat hajoavat, sitten siivilöi mehu. Perinteisesti sokeria lisätään puolet mehun painosta, mutta happamana tyyppinä vähensin määrää roimasti, reilu desi riitti makuuni mainiosti. Kaada puhtaisiin pulloihin ja jäähdytä. On parasta kuumilla keleillä jäiden kanssa nautittuna, mutta jos hellettä jää odottelemaan, saattaa mehu kasvaa jo heinää. Ei nimittäin kovin kesältä näytä. Vielä.

WP_20150604_09_00_21_Pro

Nam!

15 kommenttia artikkeliin ”Perunamaahaaveita ja raparperimehua

 1. Jaa, että Mäntsälään perunaa kasvattamaan 🙂 No nyt kuullostaa mielenkiintoiselta. Punainen tupa ja perunamaa.

 2. Kiitos ohjeesta, pitääpä testata! Oletko kokeillut säkkiperunan kasvatusta? Ei vie paljoa tilaa ja kyllä sillä pikkuisen satoa saa 🙂

  • Tänä kesänä testaan! Peittelin viime viikolla Teurastamon viljelysäkkiin muutaman Siiklin, saas nähdä miten käy.

 3. Oijoi, ohje näyttää ihanalta ja raparperin mahtavan aromin tietäen mehu varmasti myös maistuu. Juuri tänään perustin pikku pihalleni kauan odotetun raparperipenkin. Täytyy ottaa tämä ohje talteen, josko jo ensi kesänä saisi satoa ja pääsisi kokeilemaan.

  Leppoisia pienviljelijän päiviä sinne Kalasatamaan!

 4. Paljonko kattilaan laitetaan vettä? Niinkö, että raparperinpalat juuri ja juuri peittyvät vaiko tuo noin litra? Jos vain tilkka, tuleeko mehusta laimennettavaa?

  • Tärkeä kysymys! Lisää vettä sen verran, että palat peittyvät. Mehusta tulee aika vahvaa, joten laimentaminen saattaa olla paikallaan. Makuja tosin on monia, joku saattaa tykätä tästä ihan sellaisenaankin. Pitääpä olla tarkempi seuraavien reseptien kohdalla.

 5. Teinpä eilen the very first time raparperimehua, joka onnistui yli odotusten. Taidan alkaa harrastaa tämän raikkaan janojuoman valmistamista joka alkukesä. Tattista vinkistä.

 6. Pitä testata tämä resepti, ennen kuin jääkaapissa olleet ”jämä” raparperit kävelevisivät vastaan jokin kaunis aamu. Innokas mehunkeittäjä tosin huomasi, että puolet ainesosista puuttuivat.

  Mutta ei annettu sen häiritä keittelyä. Inkivääri korvattiin inkiväärihillolla ja sitruunamehu verigreipin mehulla. Basilikakin oli kuivattua. Lopputuloksena oli todella onnistunut ja raikas mehu.

 7. Hienoa Elisa, Soriska ja Ville! Minäkin jäin kerrasta koukkuun. Älyttömän helppoa ja sopii kärsimättömällekin mehun keittäjälle. Varioida voi loputtomiin ja joka kerta tulee hyvää!

 8. Löysin tämän hyvin lupaavan ohjeen ja rapat jo porisevat liedellä. Rapojen kasvattajille vinkiksi, että se lkaipaa hyvin voimakkaan maan, eli kalkkia ja mieluimmin kompostimultaa keväällä kujnon kerros päälle niin tulee megaluokan raparpereja!

  • Maittoiko mehu? Jos vielä ensikin kesänä saan jatkaa säkkiviljelmillä, täytyy ehkä panostaa myös mullan muokkaamiseen. Etenkin kun sain tänä kesänä ystävältä Jyväskylästä pienen raparperinjuurakon, jonka pitäisi olla erityisen hyvää ja vanhaa suomalaista lajiketta. Kiitos vinkistä Sannis!

 9. Paluuviite: PARHAAT RAPARPERIRESEPTIT, 63 IHANAA OHJETTA!

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.