Sinne se nyt jäi, pieni punainen mökki talviteloille. Odottamaan ensilunta ja pakkasöitä, joina järven pinta peittyy ensin ohueen riitteeseen, sitten vähitellen jäähän, joka kerros kerrokselta kasvaa kantavaksi. Piha paljaaksi haravoituna, rännit puhdistettuina ja sadevesisaavit nurinpäin kiepautettuina. Tupaan sentään jätettiin peruslämpö pyöräyttämällä sähköpatterien termostaatit pohjalukemiin. Palaamme viimeistään vuoden vaihteessa. Viidestä asteesta tuvan lämpö nousee viiteentoista parissa tunnissa.
Joka syksy joudumme pohtimaan pitkään, mitä kaikkea pitikään muistaa. Kun viimeinen lounas mökkipihalla on untuvatakkeihin kääriytyneinä syöty, tartumme toimeen – tai tarttuisimme, jos tietäisimme mistä aloittaa. Edellisen vuoden muistilistaa ei löydy mistään, joten rustaamme uuden vain kadottaaksemme sen taas talven aikana. Seuraavalla kerralla en aio enää etsiskellä listaa mökkikirjan välistä tai muiden lippulappusten joukosta, sillä nyt hela hoito tallennetaan tähän osoitteeseen. Blogiin, josta muillakin on mahdollisuus siitä hyötyä. Jos kesämökkisi on veden äärellä, pihalla on pieni puutarha tai kasvihuone, ja sisällä sähköt, mutta vesi kulkee sisään kantaen, tämä muistilista on sinua varten. Mökki talviteloille – näin se käy!
Huomioithan listaa lukiessasi, että jokainen mökki on erilainen, joten tämäkään luettelo ei missään määrin ole täydellinen. Tapoja on monia ja toteuttajia monenlaisia. Mikä meidän mökillä on tarpeellista, ei välttämättä ole ollenkaan olennaista teidän tuvassanne. Tee siis kuten parhaaksi näet ja toimivaksi olet todennut.
Mökki talviteloille – nosta laituri ja siivoa soutuvene
Selvitä, kestääkö laituri paikallaan talven yli. Jos laituri kelluu rannassa ponttoonien varassa, on se kylmänä talvena jäiden armoilla ja vaarassa rikkoutua tai kellua omille teilleen. Vedä siis laituri kuivalle maalle. Laiturihommat kannattaa hoitaa ennen kuin vedet viilenevät syksyisiin lukemiin, varsinkin jo maalle vetäminen tarkoittaa järvessä kahlaamista.
Meidän mökkirannan tänä kesänä rakennettu laituri liukuu maihin kevyesti kahdessa osassa, tai oikeastaan kuudessa, sillä viisas puolisoni nikkaroi laiturin kannen neljästä elementistä, jotka irrotetaan ennen maihin nostoa. Näin varsinainen runko kevenee ja sen jaksaa vetää kuivalle maalle yksinkin. Muista vetää laituri tarpeeksi kauas rantaviivasta, sillä jäät saattavat nousta talven mittaan yllättävän korkealle ja tehdä tuhojaan sielläkin, missä et ehkä osaisi edes kuvitella.
Puhdista soutuvene syksyn pudottamista lehdistä. Pese paatti sisältä ja ulkoa, tyrkkää airot talteen vajaan tai ripusta ne vaikka mökin ulkoseinälle ja käännä vene ylösalaisin riittävän kauaksi rantaviivasta.
Mökki talviteloille – puuhastelua pihamaalla
Harjaa katto ja rännit puhtaaksi lehdistä ja neulasista. Varmista, ettei syöksytorvissa ole tukoksia ja tarkista samalla, että kattorakenteet ovat muutenkin kunnossa. Muista turvaköysi, jos kiipeät katolle. Kattopelteihin liiskaantuneet lehdet osaavat yllättää ja jalka voi livetä ennen kuin ehdit kirosanaa sanoa. Tyhjennä samaan syssyyn sadevesisaavit ja käännä ne ylösalaisin.
Kanna pihakalusteet suojaan kosteudelta, lumelta ja jäältä. Tarkista kaipaavatko kalusteet öljyä tai muuta kunnostusta ja kirjoita mahdolliset puutteet muistiin kevättä varten. Katsasta myös terassien ja muiden pihan puurakenteiden kunto. Jos jätät mökin talviteloille lämpimien kelien aikaan, voit toki hoitaa öljyämisen ja muut huoltotoimenpiteet myös mökkikauden päätteeksi.
Siirrä klapit, puutavara ja muu mahdollinen rakennusmateriaali suojaan säältä. Viritä parrukasojen päälle kunnon pressu, kanna kesäkauden aikana kuivuneet klapikasat puuliiteriin ja huolla työkalut ja suojaa ne kosteudelta. Haravoi irtolehdet ainakin kulkuväyliltä ja hyödynnä ne puutarhassa monivuotisten istutusten ja kukkapenkkien talvisuojana.
Puhdista pihan linnunpöntöt, jotta ne ovat valmiina, kun muuttolinnut saapuvat seuraavana keväänä pesäpuuhiin. Jos ehdit, rakenna pari uutta pönttöä ja harkitse myös lepakkopönttöjen nikkarointia. Pikkulinnut ja pimeällä pyrähtelevät yöeläjät pitävät pihan ötökkakannan kurissa ja tuovat eloa ja iloa mökkiarkeen.
Mökki talviteloille – siivoa, tyhjennä ja kierrätä
Siivoa mökin ja aitan sisätilat ja sulje kaikki syötävä kannellisiin purkkeihin tai tiiviisiin laatikoihin. Mökkikausi on mukavampi aloittaa puhtaalta pöydältä, eivätkä hiiretkään pääse herkuttelemaan talven aikana lattialle tai leikkuulaudalle unohtuneilla leivänmuruilla. Jos mökissäsi ei ole talvella lämpöasteita, muista kantaa pois myös elintarvikkeet, jotka pilaantuvat pakkasessa tai laajentuessaan poksauttavat purkin tai pullon rikki.
Ripusta peitot ja muut petivaatteet ilmavasti katonrajaan tai nosta parvelle suojaan mahdollisilta jyrsijävierailta. Monet nostavat patjat pystyasentoon ja vievät peitot ja tyynyt pesuun kaupunkikotiin. Me jätämme mökille puhtaita pyyhkeitä ja lakanoita kevään ensimmäistä mökkeilykertaa varten.
Tyhjennä tuhkat tulipesistä ja jätä pellit talveksi jos ei kokonaan auki niin ainakin raolleen. Sama koskee ilmanvaihtoräppänöitä. Kuiva pakkasilma tekee mökille hyvää.
Humpsauta huussin sisältö jälkikompostiin ja siirrä kuivikkeet sisätiloihin, jotta kuiviketta ei tarvitse aikaisin keväällä kaapia jäätyneen astian pohjalta.
Kuuraa sauna puhtaaksi ja tyhjennä kiukaan vesisäiliö, jotta se ei jäädy talven aikana. Jos pesuvesi nousee saunalle pumpulla, tyhjennä pumppu letkuineen ja sulje hanat.
Vie lasit, lehdet, pullot ja kesän aikana kerääntyneet metallit keräykseen. Käy läpi verstas, vaja ja varasto ja siirrä maalit ynnä muut lämpimässä säilytettävät kemikaalit sisälle tai jos mökkiin ei jää peruslämpöä, pakkaa ne mukaan kaupunkiin.
Mökki talviteloille – kuopsuta kasvihuone ja puunaa puutarha
Kuopsuta kasvimaa talvikuntoon. Kerää kasvihuoneesta viimeiset kurkut, tomaatit, paprikat ja chilit sisälle kypsymään. Vihreätkin tomaatit kypsyvät huoneenlämmössä muutamassa viikossa. Voit halutessasi jouduttaa tomaattien punastumista levittämällä ne etyleenipitoisten hedelmien kuten omenien välittömään läheisyyteen. Kerää juurekset, lehtikaalit ja muut myöhäiset lajikkeet talteen myös kasvimaalta tai viljelylaatikoista.
Kompostoi kasvien varret, kuuraa kasvihuone sisältä, sirottele mullan päälle syyslannoitetta ja käännä maa valmiiksi kevättä varten. Leikkaa marjapensaista maassa lojuvat ja muuten tiensä päähän tulleet vanhimmat oksat, jotta pensas jaksaa seuraavana vuonna puskea uutta kasvua.
Siirrä monivuotiset yrtit, kuten timjami, oregano, ruohosipuli ja minttu ruukuista talvehtimaan kasvimaalle tai viljelylaatikoihin. Pese ruukut puhtaaksi ja kasaa varastoon valmiiksi seuraavaa kesää varten.
Istuta tulppaanit, krookukset, narsissit ja muut kukkasipulit. Sijoita sipulit kuohkeaan multaan niin, että sipulin päällä on kaksinkertainen määrä maata sipulin kokoon nähden. Sipulikukat voi hyvin kylvää kylmään maahan, kunhan ne alkuvaiheessa suojaa esimerkiksi haravoiduilla lehdillä ensimmäisten pakkasten varalta.
Kuten huomaat, tekemistä on paljon. Kaikkea ei kannata jättää lähtöpäivälle, paitsi jos pystyt multiploitumaan tai sinulla on talkooporukka ja useampia apukäsiä. Jaa siis puuhat useammalle päivälle tai parille viikonlopulle, tai etene listalla vähän kerrallaan. Kun kaikki on kunnossa, voitkin jäädä odottelemaan seuraavaa mökkikautta rauhallisin mielin. Olisipa jo kevät!