Leivo lahjaksi vegaaninen minitaatelikakku!

Lapsuudenperheeni joulu on hyvin perinteinen. Samoin on joulupöydän laita: lähitilalta ostettu kymmenkiloinen kinkku on kunniapaikalla ja uunissa lämpiävien laatikoiden tuoksu leviää kyntteliköin koristeltuun kotiin. Kalapöytä on runsas ja rosolliastiakin katetaan aina pöytään. Punajuurisalaatti, pottumuusi ja puolukat edustavat yhdessä porkkana- ja lanttulooran kanssa kasvisosastoa. Vegaaniseksi jouluamme ei siis voi missään määrin kutsua hyvällä tahdollakaan.

vegaaninen minitaatelikakku

Siksi jouduin pari viikkoa sitten kinkkisen tehtävän eteen. Ruokabloggaajien pikkujoulut ja vegaaninen jouluruoka oli haastava yhdistelmä – mitä ihmettä keksisin? Toki kokkaan melkein joka viikko vegaanista arkiruokaa kotikeittiössäni, joten tiesin hyvin, etten joudu soittamaan ovikelloa tyhjin käsin. Halusin kuitenkin viedä yhteiseen pöytään jotakin jouluisen juhlavaa, en keskellä kiireistä päivää keiteltyä linssimuhennosta. Olin jo luvannut tuoda mukanani sitruunaisen kesäkurpitsasalaatin, mutta sen lisäksi koetin keksiä jotain makeaa.

vegaaninen minitaatelikakku

Muistini syövereistä puski esiin vegaaninen taatelikakku. Olin lukenut jostain todella herkullisen ja hehkutetun reseptin, nyt pitäisi vielä vain keksiä, että missä siihen olin törmännyt. Hetken hakemisen jälkeen ohje oli ruudullani. Savusuolaa-blogin Janica oli jopa testannut ja hehkuttanut reseptiä puolestani, nyt piti vain soveltaa määriä ja tekotapaa minimallisiin kakkusiin, sillä halusin antaa leivonnaisia myös pikkujoululahjoiksi. Ratkaisuni oli siis vegaaninen minitaatelikakku!

Päätin rohkeasti seurata reseptin ainesmääriä sellaisenaan, vaikka tähtäimessä olikin yhden ison taatelikakun sijaan pellillinen minitaatelikakkuja. Tekotapaa pikkuisen viilasin, sillä löysin kaapista paketillisen tuoreita taateleita, ja alkuperäisessä oletan ohjeesta päätellen käytetyn kuivattuja. Mausteita lisäsin varmuuden vuoksi kukkurakaupalla, sillä halusin vahvan makumaailman.

vegaaninen minitaatelikakku

Paistoaika olikin sitten mysteeri, sillä ison kakun aikaa ei tietenkään voinut soveltaa. Aloitin varovasti 8 minuutilla ja jatkoin sitten aikaa 15 minuuttiin. Tulitikkuun ei siinä vaiheessa enää taikinaa tarttunut, joten irroitin yhden kakuista vuoastaan ja leikkasin sen kahtia. Kostea oli, hyvin kostea. Tahmasi kädet, eikä kakku pysynyt leikatessa muodossaan. Venytin aikaa vielä entisestään ja lopulta 25 minuutin kohdalla olin tyytyväinen lopputulokseen. Uunit ovat kuitenkin erilaisia, joten tarkkaile omaasi ja testaa. Paistoaika voi olla lähempänä varttia tai venyä 25 minuuttiin, kuten minulla kävi.

Vegaaninen minitaatelikakku on mielettömän mehevä ja maukas. Kananmunia tämä kakku ei todellakaan kaipaa!

Vegaaninen minitaatelikakku

200 g tuoreita taateleita
2 1/2 dl vahvaa kahvia
1/2 dl tummaa rommia
1 dl rypsiöljyä
2 dl tummaa siirappia
2 tl kardemummaa
1 tl jauhettua neilikkaa
1/2 tl jauhettua maustepippuria
1/2 tl suolaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasooda
Öljyä ja korppujauhoja tai mannaryynejä vuokien jauhottamiseen

Silppua taatelit ja heitä ne pieneen kattilaan. Lisää kahvi, rommi, öljy, siirappi, mausteet ja öljy, sekoita ja keittele viitisen minuuttia miedohkolla lämmöllä. Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi ja surauta se tasaiseksi sauvasekoittimella. Sekoita sooda pariin desiin vehnäjauhoja ja kääntele se taateliseokseen. Lisää vielä jauhot ja sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa.

vegaaninen minitaatelikakku

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Öljyä minikakkuvuoka ja jauhota se korppujauhoilla tai mannaryyneillä. Kaada taikina vuokaan. Riippuen käyttämästäsi minikakkuvuoasta taikina riittää n. 10–16 minikakkuun. Paista kakkuja uunin keskitasolla 15–25 minuuttia. Tiedän, että aika on viitteellinen, mutta tarkkaa uunikohtaista minuuttimäärää näin pienille kakuille on mahdoton arvioida.

Yksi tai kaksi kakkua joudut todennäköisesti uhraamaan, jotta löydät oikean kypsyystason. Anna loppujen minikakkujen jäähtyä, ennen kuin kumoat ne ulos muoteistaan. Ripottele jäähtyneiden kakkujen päälle tomusokeria ja kääräise ne läpinäkyvään sellofaaniin, kietaise sellofaani kiinni silkkinauhalla ja joululahja on valmis!

vegaaninen minitaatelikakku

Vegaaninen minitaatelikakku on loistava lahja, joka sopii kenelle tahansa. Gluteeniton versio onnistuu vaihtamalla vehnäjauhot ja tavalliset korppujauhot gluteenittomiin. Jos haluat, voit kääriä kaveriksi pienen pullon portviiniä tai vaikka madeiraa.

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.