Katso ulos ikkunasta, näkyykö pihalla puuta, joka notkuu marjoja punaisenaan? Pihan pihlajapuu on juuri nyt täynnä runsaasti C- ja E-vitamiinia, karoteeneja, flavonoideja, kalsiumia, magnesiumia ja vatsalle elintärkeitä kuituja. Kansanperinteessä lähipuiston puissa notkuvia pihlajanmarjoja on käytetty lääkkeenä kihtiin, korkeaan kuumeeseen, nivelreumaan kuin kovaan vatsaankin. Siinä on jo yli kymmenen hyvää syytä ottaa kori kainaloon tai muovipussi pusakan taskuun ja happihypellä lähimmän punamarjaisen puun luo.
Pihlajanmarjarouhe on helppo tapa lisätä vitamiineja päivän ensimmäiseen ateriaan. Se valmistuu melkein huomaamatta yhden etätyöpäivän tai laiskan sunnuntain aikana. Kerää koppaasi reilusti terttuja, sillä litrasta tuoreita pihlajanmarjoja tulee kuivuessaan vain kaksi pientä purkillista pihlajanmarjarouhetta.
Pihlajanmarjat kannattaa pestä huolella etenkin, jos keräät ne metsästä läheltä kaupunkiympäristöä. Vähintäänkin lähipuistosta kerätyt oranssit aarteet on hyvä huuhdella. Ihan tien vierestä marjoja ei kuitenkaan kannata kerätä, kuten ei mitään muutakaan syötäväksi tarkoitettua.
Jos et minun laillani omista erillistä kuivuria, voit käyttää marjojen kuivaamiseen tavallista uunia. Lämmitä se 50 asteeseen, ja käytä kiertoilmaa, jos sellainen toiminto laitteestasi löytyy. Uunissa marjojen happo heikkenee ja maku pehmenee. Kannattaa siis kokeilla, vaikka tuoreet pihlajanmarjat saisivatkin suun irveeseen.
Nypi marjat irti ja soseuta ne blenderillä tai sauvasekoittimella. Levitä sose tasaisesti ohueksi kerrokseksi leivinpaperille ja lykkää koko komeus uuniin ritilän päälle. Sulje uunin luukku niin, että sujautat uunin ja luukun väliin puulastan tai vastaavan välineen, jotta kosteus pääsee vapaasti haihtumaan, eikä jää uuniin sisälle.
Kuivaaminen vaatii kärsivällisyyttä. Lämpötilaa nostamalla kuivaaminen ei edisty, sillä korkeammassa lämmössä sose alkaa kiehua. Oikotietä onneen ei tässä puuhassa siis ole olemassa. Anna uunin pöhistä 3-4 tuntia, ja ota sitten jo hyvän matkaa kuivunut marjasose ulos uunista. Irrota sose leivinpaperista ja revi sitä vähän pienemmiksi paloiksi. Jatka kuivaamista vielä 2-3 tuntia, kunnes marjat eivät enää tunnu kosteilta käsissä.
Kun marjasose on kuivunut kaada se blenderiin tai syvempään kulhoon ja surauta rouheeksi. Jos käytät sauvasekoitinta, eikä kaappiesi kätköissä ole sille suunniteltua astiaa, suosittelen askartelemaan pahvista pyörylän, jonka keskellä on sauvasekoittimelle sopiva aukko. Kun asetat pahvipyörylän kulhon päälle, ei pihlajanmarjarouhe lentele pitkin pöytiä ja lattioita, kuten minulle kävi.
Purkita tai pussista pihlajanmarjarouhe tiiviisiin ja puhtaisiin purkkeihin, ja lisää lusikallinen tai kaksi puuron, viilin, jugurtin, rahkan tai vaikka smoothien joukkoon. Parasta pitkään aikaan – kiitos inspiraatiosta Strömsö!