Pikkelöity punasipuli – loistolisuke lähes kaiken kylkeen

Uusi vuosi ja hodaribuffet. Kasvisnakkeja ja bratvurstia, sinappia, kaalisalaattia ja pikkelöityä punasipulia. Pitkä kuuma kesä, uunituoreet briossisämpylät ja lähitilalta ostetusta jauhelihasta taputellut luomunaudanpihvit, jotka sihisevät kuumassa grillissä. Leivän väliin mehevä pihvi, paksu siivu cheddar-juustoa, tuoreita rehuja, wasabimajoneesia ja – arvasitte oikein – pikkelöityä punasipulia.

pikkelöity punasipuli

Pikkelöity punasipuli on kuin pippuri, se viihtyy kaikkien kanssa. Esimerkkien lista on loppumaton: Lämpimät voileivät, rapeaksi paahdettu kukkakaali, höyryävä ramenkulho, tiistai-illan tacot, tortillafiesta, klassinen voileipäkakku, suuri vadillinen salaattia, ihanan rasvainen vuohenjuusto, kalainen joulupöytä, pikkusuolaiset cocktail-palat tai tammikuinen blini-ilta – you name it! Purkillinen pikkelöityä punasipulia pöytään ja mikä tahansa maistuu pirteämmältä. Toimii jopa ruisleivällä yhdessä maustetun majoneesin kera. Siksi tätä ihanan etikkaista purkkiruokaa on meillä jääkaapissa aina vähintään pari purnukallista.

pikkelöity punasipuli

Tällä kertaa pikkelöintiin oli toinenkin syy. Eksyn kerta toisensa jälkeen kauas mukavuusalueeltani, vaikka paljon helpompaa olisi vain olla ja möllöttää. Vaikka valokuvaan satoja ruutuja viikossa, olen jotenkin jämähtänyt paikoilleen etenkin ruokaa kuvatessani. Tuskastellessani taitojeni puutetta törmäsin instagramissa The Little Plantation -blogia kirjoittavan Kimberlyn Winter Food Photography Challenge -haasteeseen ja päätin hetken mielijohteesta osallistua, vaikka tiedänkin, että en välttämättä ehdi jokaista haastekuvaa toteuttamaan.

pikkelöity punasipuli

pikkelöity punasipuli

Teemoja on yhdeksän. Ensimmäisten kolmen kuvan aiheina ovat tietyt raaka-aineet, seuraava trio liittyy väreihin ja viimeinen kolmikko numeroihin. Kuvat tulee postata instagramiin sovittuina päivinä tunnisteella #eatcaptureshare. Tiistaina kuvien inspiraationa olivat erilaiset sipulit. Tavoistani poiketen suunnittelin kuvattavaa asetelmaa jo viikkoa ennen kalmanviivaa. Pari purkillista pikkelöityä punasipulia pantiin heti tulille, ja tällä viikolla talven väreissä hehkuvasta punasipulista tuli haastekuvausteni tähti.

pikkelöity punasipuli

Huomioithan, että vaikka pikkelöity punasipuli on syötävää heti valmistuksen jälkeen, parhaimmillaan suussasulava superlisuke on vasta muutaman päivän kuluttua purkituksesta, eli pikaruokaa tämä kaikkien kaveri ei ole.

Pikkelöity punasipuli

2 hyvän kokoista punasipulia
1/2 dl vadelmaviinietikkaa
1/2 dl punaviinietikkaa
laakerinlehti
5 mustapippuria
ripaus sormisuolaa

Halkaise punasipulit ja siivuta ne niin ohuiksi kuin pystyt. Kiehauta kattilassa etikat, pippurit, suola ja laakerinlehti. Haarukoi sipuli puhtaaseen lasipurkkiin ja kaada hiukan jäähtynyt neste perään. Sulje kansi ja anna tekeytyä huoneenlämmössä vuorokausi. Siirrä purnukka sen jälkeen jääkaappiin ja jätä rauhaan muutamaksi päiväksi. Käytä miten parhaaksi näet tai syö sellaisenaan.

pikkelöity punasipuli

Haaste on hyväksi. Paitsi että aktivoidun etsimään omaa kuvaustyyliäni ja kuvaamaan enemmän ruutuja, olen siinä sivussa pakotettu myös kokkaamaan enemmän. Siitä hyödytte tekin. Enemmän reseptejä ja kauniimpia kuvia, sekä blogissa että instagramissa. Matka valokuvauksen ja kuvankäsittelyn syvempiin saloihin on alkanut!

6 kommenttia artikkeliin ”Pikkelöity punasipuli – loistolisuke lähes kaiken kylkeen

  1. Hyvältä näyttää, kokeiluun menee! Mikäs on tämän säilyvyysaika jääkaapissa?

    • Jee, kiva, kun kokeilet! Säilyy satavarmasti ainakin avaamattomana kuukausia. Jos purkkiin pääsee avaamisen jälkeen pöpöjä esim. likaisesta lusikasta, voi säilyvyys hieman heikentyä, mutta muuten etikkasäilykkeillä ei ole parasta ennen -päiväystä näköpiirissä pitkään aikaan.

  2. Mainio ohje, kiitos siitä. Kokeilin ja säilyi hyvin jääkaapissa, tosin pieni annos kului nopeasti. En löytänyt mistään vadelmaviinietikkaa, joten laitoin punaviinietikan lisäksi hieman balcamiviinietikkaa.

    • Ole hyvä! Tätä kannattaa tosiaan tehdä kerrallaan isompi satsi, sillä purkki tyhjenee yllättävän nopeasti. Erilaisia etikoita kannattaakin kokeilla, ohje ei missään nimessä kaadu siihen, että vadelmaviinietikkaa ei kotoa löydy. Kiva, kun tulit kertomaan kokkailuistasi! 🙂

  3. Hei, minä en löytänyt myöskään mistään tuota vadelmaviinietikkaa. Laitoin sen tilalle omenaviinietikkaa ja tuli kyllä aika kitkerän makuista…Testaisin mielelläni vielä ohjetta tuon vadelmaviinietikan kanssa, mutta mistä sitä löytäisi?

    • Hmm, tietämättä missä asut on hankala antaa täsmäneuvoja, mutta Helsingissä vadelmaviinietikkaa löytyy suurimmista ruokakaupoista kuten cittarista, stockan herkusta ja sitten tietysti kauppahallien herkkukaupoista. Sitä on myös helppo tehdä itse. Googlettamalla ”vadelmaviinietikka resepti” löytyy lukuisia ohjeita!

Kommentoi, kysy tai kerro tarina!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.